За мен е чест и голямо удоволствие при мен днес да гостува Пепи Стоева от Храна за мой'те канибали:
********************************************************************
Мариета (или Ети) ме покани да и гостувам в блога. Това, че бях поласкана да гостувам в блог със стил, красиви и в толкова близък план примамващи снимки, но и с вкусни рецепти, е ясно. Ясно е и какво мина през ума ми като тема на гостуването. Естествено, попитах Ети с какво да и гостувам и облекчено въздъхнах, когато тя каза думата "месце", а не торта или питка, или........... Защото всеки, който е попадал тук знае, че тя е кулинар със страст, която влага във всичко, което прави и резултатите са очевидни - този блог е изпъстрен с невероятни торти, напудрени козунаци на конци, майсторски завити питки, сочни сладкиши, красиви мъфини и кремчета и сладоледи, които чакат някой да си гребне с лъжичката от тях. А да. И една голяма част от българските традиционни ястия.
Тази рецепта я приготвих преди две седмици по молба на половинът да им сготвя "гала обяд", но в момента, в който извадих гърнето и заека на масата се сетих, че дадох едно обещание за гостуване и точно това ще е рецептата, с която ще го направя. Въпреки, че яхниите са възможно най-нефотогеничните манджи, които човек трябва да снима. 2 лъжици мазнина да има в ястието и те изплуват най-отгоре
Заек в гърне
Продукти:
1 заек, нарязан на порции***
6 + 3 глави кромид лук
2-3 с.л. олио
1 с.л. захар, щипка сол
1/2 глава целина (около 150гр**)
500 мл. доматен сок*
1 с.л. червен пипер
250 мл. червено вино
250 мл. вода
3-4 глави чесън
2 зърна бахар, 4 дафинови листа, сол
1 ч.л. подправка, смес от равни части: чубрица, босилек, риган, мащерка (такава подправка си правя и съхранявам в бурканче)
брашно, вода
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порции.
* Месото се подсушава (с мека кърпа или кухненска хартия) и овалва в брашно; изтупва се от излишното.
* Трите глави лук се почистват, нарязват на кръгове и нареждат на дъното на гърнето.
* Върху тях се подреждат парчетата месо, наливат се виното и водата, посолява на вкус.
* Глинения гювеч се затваря с капака поставя в студена фурна. Включва се да се пече на 220*, а след около 40 мин, когато се чуе къкрене отвътре - намалява на 150* и готви така 1 час.
* През това време се приготвя соса:
- Лукът се нарязва на полумесеци.
- Поставя се в тиган, заедно с олиото; посолява се и пържи, докато започне да се карамелизират захарите му (разбирайте да хваща кафяв тен).
- Прибавя се захарта, червения пипер, нарязаната на ситни кубчета глава целина, заливат се с доматения сок.
- Оставя се да ври 10-на мин. на тих огън (или слаб котлон :))
* Глинения гювеч се изважда от фурната; прибавя се лучения сос, наливат се още 250-300 мл вода в тигана, за да обере каквото е останало и също се сипва в гърнето.
* Прибавят се ( почистените от мустачките и горни люспи) цели глави чесън, дафиновите листа, зърната бахар и гърнето се връща във фурната за още час на 150*(след като заври). Времето може да бъде и по-малко - зависи от "възрастта" на заека.
* Изважда се отново съда от фурната, поръсват се подправките.
* Сосът не е много, но за да не остане "прозрачен" се сгъстява с малко брашно (2 с.л. ) размити в студена вода - прибавят се към ястието и внимателно разбърква. Затваря се с капака и оставя да почине 10-на мин.
*** Когато заекът е тлъст, няма нужда от повече мазнина, освен тази, за задушаването на лука.
** главата целина може да бъде заместена от няколко листа, прибавени в края на готвенето.
* Вместо доматен сок, може да се пасира консерва с домати, но сместа да се прецеди през цедка, или марля, за да задържи семките.
Ети,
Радвам се, че се срещнахме в мамата; радвам се, че те познавам виртуално и си в приятелите ми и още повече ще се радвам някой ден да се запознаем и на живо. Ти си прекрасен човек: грижовна майка, любяща съпруга; силна жена и това са нещата, които ме карат да те уважавам. Пожелавам ти здравето, вярата и любовта да те съпътстват във всеки твой ден!
Мариета,гостенката ти притежава невероятен кулинарен талант!От много години се възхищавам на всичко ,което твори!С голямо удоволствие се насладих и на днешното й представяне в твоя чудесен блог!
ОтговорИзтриванеЖелая и на двете много кулинарни вдъхновения,за да ни радвате с прекрасни рецепти!
Пепи, прекрасна рецепта, богата и много вкусна ще е! Записвам я да я приготвя някога, когато се сдобия и аз със зайче. Знам, че много ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеМариета, поздравления за невероятната ти гостенка - Пепи е просто уникална! Способна, мила и много добричка! Всеотдайна майка, съпруга и домакиня, все усмихната и толкова лъчезарна, че ти иде да я щипкаш по бузките! :) Пожелавам ви нестихващо желание за още приключения в кухнята, нови вдъхновения и много щастие, момичета!
Поздрави и прегръдки за двечките!
Ети, имаш фантастична гостенка!
ОтговорИзтриванеИ много добре си я усетила като човек!
Имам удоволствието да я познавам лично и усещането, че я познавам много отдавна:)
Рецептата чудесна и поднесена толкова апетитно.....
Поздрави от мен и морето и хубаво настроение!
Пепи е класика в жанра-признала съм я!И тебе Мариетка-също.С тези красиви, сладки творения-нямаш грешка!Радвам ви се от сърце!!!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Поздравления и за двете невероятни домакини! Нека вдъхновението не ви напуска никога!
ОтговорИзтриванеМариета, невероятна гостенка си поканила - смея да твърдя, че тя е най-добрата в приготвянето на дивеч и месо!
ОтговорИзтриванеПеп, твоята яхния е не само изключително апетитна и вкусна, но и много фотогенична. Невероятно гостуване, прегръдки и за двете! :)
Ехееее, какви мили думи за мен има тук.
ОтговорИзтриванеДами, благодаря ви от сърце :) Усмихнахте ме! Макар днес да не различавам кое е усмивка, кое - премрежен поглед между две кихавици.
Ети, след тази хрема твърдо решавам да пия сиропа от бъз.
Искрено благодаря за тази покана; накара ме да се замисля как непознати хора се запознахме тук в блоговете, във форумите; Голяма част от впечатленията от тук се оправдават и на живо; как споделяме една и съща страст и в едни моменти имаме много повече общи теми за разговор, отколкото с някой стар познат. Дани знае това :) как не стига времето да се наговорим.
Удоволствието е изцяло мое. Прегръдки за всички ви!
Поздравления и за двата кулинарни таланта! И да продължавате да ни радвате с невероятните си изкушения!
ОтговорИзтриванеЗайчето, приготвено по този начин е изключително вкусно!
Пепа - напълно си права - много трудно се снима ястие със сос, както и супа!Но ти си се справила отлично!
Сърдечни прегръдки и на двете!
Ети,страхотен гост си имаш,тя е чест за всеки блог!
ОтговорИзтриванеАбсолютно съм убедена,че много ще си допаднете на живо,защото и двете сте ми много мили,близки и скъпи!
Великолепна,ароматна,сочна,изкушаваща да си топнеш в сосчето гозба!
Дами,създадохте ми много настроение рано,рано преди тръгване,благодаря ви от сърце!
Силни прегръдки пращам и на двете!
Да, Пепи е чест за всеки кулинрен блог! А общото между гост и домакин в случая, че и двете определено готвите със страст и любов! Рецептата, както винаги, е изпитана и изпипана!:)) Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеТова ястие е страшна вкусотия:)
ОтговорИзтриванеПосещавам и двата блога и съм възхитена от таланта ви дами!
Пожелавам ви нестихващо вдъхновение и много почитатели!
Поздрав сърдечен!
Много ми хареса рецептата.Утре имам именник и ще я направя . Благодаря Ви
ОтговорИзтриване