сряда, 18 юли 2012 г.

Нуга сладолед - сладко страстно прегрешение за Венетта

          Има ли в живота ви хора, които никога не сте виждали на живо, но усещате духовно свързани? Хора, с които мислите еднакво, на които може да доверите тайните си, да изплачете болките си или да споделите радостите си? На тези въпроси преди 6-7 години щях да отговоря отрицателно. Да се почудя дори. Но днес аз знам какво е да имаш точно такива приятели. Открих ги тук. Колко простичко звучи тази малка дума за една необятна вселена - интернет. Те са моите духовни половинки - казвала съм го много пъти, звучи като изтъркано клише, но без тях аз нямаше да се справя, нямаше да съм същата...дълги часове на разговори в безсънните ми нощи, които снемаха товара от раменете ми точно в мига, в който щеше да ме премаже...изблици на радост и мъничко, но истинско и споделено щастие...благодаря ви!    Затова, че без да ме познавате, ме приехте в сърцата си. Затова, че усещам мислите ви и черпя силата ви точно тогава, когато ми е най-нужна...с някои от вас вече сме се прегръщали.
С други - все още не. Но вярвам и знам, че времето е пред нас и че рано или късно ще имам възможността и щастието очи в очи да кажа моето "Благодаря!".
 За приятелството. За подкрепата. За надеждата.
За всичко.

***
           Днес моето "Благодаря" е за Венетта - една дама, която всички вие познавате като фантастична кулинарка и майсторка на всякакви сладкиши, козунаци и пити. Но аз я познавам и като човек, готов винаги да помогне, да ти вдъхне кураж, да намери точните думи, да докосне сърцето ти...Вени, знаеш колко много искам да те срещна и наяве, да те прегърна и да ти кажа колко си важна в моя живот. Знам, че ще дойде и този ден...

***
          Помните ли сладкото от зелени смокини, което купих в Мелник и което пропътува повече от 1 500 км в жегата на Гърция. Беше с нас на върха на Метеора, там горе, между небето и земята и се върна тук, в моя дом, пропътувало всичкия този път с мисълта за един десерт - едно сладко страстно удоволствие за гостуване, което бях обещала. Да, Вени, още щом го зърнах, знаех, че това сладко е за твоя десерт. За твоите Страстни сладки прегрешения...

***





Продукти:
3 яйца
100 гр захар
400 мл сметана
100 гр ядки /орехи и лешници/ + 5 с.л. захар за карамелизирането им
150 гр сладко от зелени смокини




          Отделете жълтъците от белтъците. Сложете жълтъците със захарта на водна баня и разбийте с миксер за 8-10 мин докато яйчния крем се сгъсти. Отстранете от огъня и охладете.
          Белтъците разбийте с щипка сол на гъст сняг, сметаната - до меки върхове.
          Нарежете ядките на едро, карамелизирайте захарта и ги изсипете в нея. Изсипете ги на тънък пласт в студена чиния, изчакайте да се охладят и ги натрошете. Смокините от сладкото нарежете на кубчета.
          Изсипете яйчния крем при сметаната и разбъркайте. добавете белтъчния сняг, ядките, парченцата смокини и сиропа от сладкото. Разбъркайте внимателно.



          Застелете с фолио за свежо съхранение правоъгълна тавичка и изсипете нуга сладоледа в нея. Може да разсипете и в силиконови формички за мъфини. Поставете във фризер за една нощ.
          За да сервирате извадете, обърнете в поднос, отстранете фолиото и нарежете на триъгълни парчета. Ако сте ползвали формички - топнете всяка за кратко в гореща вода и обърнете в чинийка. Гарнирайте с още захаросани ядки, смокини и полейте със сироп от сладкото.

20 коментара:

  1. Това го обожаваааамммммм!
    Искам!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариетка,отново толкова увлекателно интро и толкова съблазнителен десерт,как да не прегрешиш с него?!Споделям симпатиите ти за Вени,страхотен тандем от две прекрасни дами,майки и кулинарки!
    Силни прегръдки имате от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за милите думи! И аз те прегръщам!

      Изтриване
  3. Мариета, много добра рецепта и отлични снимки!Ще оближа екрана...
    Успех на двете кулинарки!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариета, страхотна рецепта! Много ми се прияде! :))) Мислиш ли, че може да се пропусне сладкото или да се замести с пресни плодове? Или сиропът от сладкото е ключов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би могло да се получи с всякакво сладко, а сиропът не е ключов, просто подчертава аромата на смокини. Може да се сложи малко мед, а може и без. С пресни плодове според мен няма да е подходящо, защото няма да си хармонират така добре с карамелизираните ядки. Но това е мое мнение, ти би могла да опиташ и споделиш.

      Изтриване
  5. Леле, това е голяма вкусотия - Ще го направя - това бяха първите ми мисли:)! Разкошен е! Снимките са неустоими! Поздравявам ви и двете с Вени, защото сте прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Канди, много ще се радвам ако ти допадне!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Мила Ети, днес е един невероятен ден за мен. Думите ти докоснаха сърцето ми по особен начин, накараха ме да се чувствам много специална и ме разплакаха, но сълзите ми бяха от радост и от усещането на онова неповторимо чувство, за което няма думи, с които да можем да го опишем, но което чувство всички ние усещаме при реално или виртуално съприкосновение с любите хора в живота ни, хората които са докоснали душите ни по един много особен и неповторим начин. Благодаря ти мила приятелко, много ти благодаря!

    Благодаря ти, че прие да ми гостуваш, че ме удостои с честта да бъдеш моята първа гостенка и честта да поднесеш това бижу сред сладоледите, което е като перла в короната и заема почетно място в моят скромен блог.

    Прегръщам те, мила Ети и ти пожелавам един прекрасен ден, изпълнен с положителни емоции.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, просто не намирам думи...ти си невероятен човек!!!И много, много те обичам!

      Изтриване
  7. Има такива хора, да :) И се радвам, че се намерихме в необятното интернет пространство. И да, Вени е точно такъв човек, какъвто си описала, Ети. Истински, с голямо Ч. Аз обаче съм от щастливците, които са имали възможността да се прегърнат на живо :)
    Сладоледа е страхотен, но това сладко, което си носила толкова километри.... е просто неустомо с наситения си зелен цвят.
    Прегръдка и хубава сряда, Ети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, така е, всички вас, които не съм виждала с малки изключения, чувствам като истински приятели, като големия кръг на моето семейство...благодаря ви!
      Прегръдки и пожелания за един прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Така е, Ети!
    И аз преди години не съм предполагала, че виртуално мога да общувам с някого и това да е удоволствие!
    И сега се улавям, че вечер след като свърша със задълженията си чакам да
    си разменим по някоя хубава дума във Фейсбук :)
    А сладкото си е струвало да пропътува толкова километри!
    Смокините са чудесни и така са запазени цели...
    А фантастичен е и сладоледа - страстно, лятно изкушение!
    За съжаление пропуснах да се видя на живо с Вени, но се надявам в скоро време да се видим!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сладоледът със сигурност е божествен, а снимките - толкова апетитни, че ми се прииска да опитам...
    Сърдечни поздрави и на двете! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мариета, страхотна рецепта за страхотно гостуване!:) Сладоледът изглежда толкова изкушаващо, особено със смокиновото сладко!
    Сърдечни поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Мили Дами, бих искала и аз от мое име да благодаря на всички ви за милите думи, за времето, което отделихте, за да ги напишете и за сърдечното отношение. Блоговото общество е наистина е едно огромно сплотено семейство. Благодаря ви мили Дами, благодаря ви!

    Прегръщам ви и ви пожелавам една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Уникално предложение за гостуване при уникална дама!!! Поздравления и за двечките!!! А сладоледът задължително ще се пробва :)

    Хубав петъчен ден от мен, момичета!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей отново! Минавам на отчет! Направих го, разкошен е, вкусен, уникален! Горещо го препоръчвам! Още веднъж ти благодаря!

    ОтговорИзтриване