Продукти:
3/4-ти ч.ч. захар
3/4-ти ч.ч. вода
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смелни орехови ядки
400 мл сметана
1/2 ч.л. канела
Сложете в касерола захарта и водата на огъня и оставете да се карамелизира. Не е нужно да разбърквате, а само разтърсвайте касеролата от време на време. Когато карамелът започне да променя цвета си от златист към бледокафяв, изсипете млякото / внимавайте, защото в момента на съединяването му с карамела пръска и кипи силно/. Разбърквайте, докато карамелът се разтвори в млякото. Добавете канелата. Оставете да къкри 10 мин докато се сгъсти и изсипете ореховите ядки / тях нарежете на дребно с блендер - нека се усещат малки парченца орехи/. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
Разбийте сметаната до меки върхове. Добавете орехово-карамелената смес и разбъркайте с шпатула, за да се смесят. Пресипете в подходящ съд и сложете в камерата да са замразява. Разбийте с миксер сладоледа няколко пъти /3-4 пъти през 1 час /, за да не се образуват големи кристали.
При сервиране гарнирайте с карамел и карамелизирани орехи.
Прекрасна публикация,внесе много свежест в топлия ден!
ОтговорИзтриванеЧуден е станал сладоледа .С тези ядки направо си е неустоим!
Поздрнави и прохладен ден!
Прохладен да е и твоят ден, Мира, благодаря ти!
ИзтриванеИдеята за орехово-сметанов сладолед направо ме заплени! И така като си мисля май имам всичко необходимо да го спретна още тази вечер :) Едно питане - сметаната е подсладена или не? Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеП.П. Забравих ли да кажа, че снимките са страхотни!
Да, Габи, подсладена сметана ползвам.
ИзтриванеА за снимките - ужасно е да снимаш сладолед в такива жеги - докато го извадиш и почва да се топи...но пък тъкмо имаш повод да го изядеш:))
Хубав ден, мила!
Отчитам се с приготвянето му вече три пъти :) Страхотен е!
ИзтриванеУау....какъв разкош!Ядки и карамел:)
ОтговорИзтриванеА снимките ти са невероятни Мариета!
Сърдечно благодаря, Гоголина!
ИзтриванеПрекрасно, толкова красиво и вкусно, точно снощи си мислех за сладолед с орехи, но нямах налични:)
ОтговорИзтриванеСнимките са чудни!
Сърдечни поздрави:)
Много обичам сладолед и ям непрекъснато, включително и от уличните витрини, където разнообразието е просто зашеметяващо. Тази пролет там предложиха нещо подобно - орех - с парченца орехи и много лек карамелов вкус. Е, аз и карамел обожавам, та комбинацията не закъсня...
ИзтриванеБлагодаря за добрите думи, Ева!
Ети, толкова разхлаждащо ми подейства!
ОтговорИзтриванеЧудесен е!
Прохладна вечер!
Благодаря, Дани, прохладна да е и твоята вечер, макар за нас явно не се очертава такава...пак няма да се спи, но поне тази нощ ще похапвам сладолед на терасата...
ИзтриванеНевероятно красиво, за разхладата и вкуса не се съмнявам! :)
ОтговорИзтриванеЕва, комплиментите, произнесени от една невероятна вълшебница зад фотообектива като теб, много ме ласкаят, сърдечно ти благодаря!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Мариета, невероятен сладолед и с тези карамелени, кошничка и фигурки страхотия направо.
ОтговорИзтриванеПрохладна вечер! Прегръдки!
Благодаря, Зиче! Много обичам карамел и се увлякох - повечко фигурки направих,натроших ги по на едро и ги обърках и тях в сладоледа - получи се много добре.
ИзтриванеПрохладна и спокойна нощ и на теб пожелавам!
Ехеее на това му се казва глезотия! Страхотно поднасяне! Красота и на вкус и на вид! Комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Канди! Хубав ден ти желая!
ИзтриванеПрекрасна рецепта с още по-прекрасни снимки! Успех на блога!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесното пожелание! Поздрави!
Изтриванее, не, разтопих се просто, страхотно изглежда
ОтговорИзтриванеМерсажжж, искаш ли една топчица?
Изтриване:))
Ай, ай, какъв разкош! Мерси за рецептата, защото не мен това ми е един от любимите сладоледи! А и с това карамелче отгоре - супеер!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,сладоледът изглежда страхотно,с каква вместимост е чаената чаша?Надя
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря! Използвам ч.ч. с вместимост 250 мл.
ИзтриванеСладоледът стана божествен,благодаря много за прекрасната рецепта!!!Надя
ОтговорИзтриване