вторник, 10 юли 2012 г.

Орехово-карамелен сладолед




Продукти:
3/4-ти ч.ч. захар
3/4-ти ч.ч. вода
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смелни орехови ядки
400 мл сметана
1/2 ч.л. канела






          Сложете в касерола захарта и водата на огъня и оставете да се карамелизира. Не е нужно да разбърквате, а  само разтърсвайте касеролата от време на време. Когато карамелът започне да променя цвета си от златист към бледокафяв, изсипете млякото / внимавайте, защото в момента на съединяването му с карамела пръска и кипи силно/. Разбърквайте, докато карамелът се разтвори в млякото. Добавете канелата. Оставете да къкри 10 мин докато се сгъсти и изсипете ореховите ядки / тях нарежете на дребно с блендер - нека се усещат малки парченца орехи/. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.








          Разбийте сметаната до меки върхове. Добавете орехово-карамелената смес и разбъркайте с шпатула, за да се смесят. Пресипете в подходящ съд и сложете в камерата да са замразява. Разбийте с миксер сладоледа няколко пъти /3-4 пъти през 1 час /, за да не се образуват големи кристали.
          При сервиране гарнирайте с карамел и карамелизирани орехи.




25 коментара:

  1. Прекрасна публикация,внесе много свежест в топлия ден!
    Чуден е станал сладоледа .С тези ядки направо си е неустоим!
    Поздрнави и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прохладен да е и твоят ден, Мира, благодаря ти!

      Изтриване
  2. Идеята за орехово-сметанов сладолед направо ме заплени! И така като си мисля май имам всичко необходимо да го спретна още тази вечер :) Едно питане - сметаната е подсладена или не? Сърдечни поздрави!
    П.П. Забравих ли да кажа, че снимките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, подсладена сметана ползвам.
      А за снимките - ужасно е да снимаш сладолед в такива жеги - докато го извадиш и почва да се топи...но пък тъкмо имаш повод да го изядеш:))
      Хубав ден, мила!

      Изтриване
    2. Отчитам се с приготвянето му вече три пъти :) Страхотен е!

      Изтриване
  3. Уау....какъв разкош!Ядки и карамел:)
    А снимките ти са невероятни Мариета!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно, толкова красиво и вкусно, точно снощи си мислех за сладолед с орехи, но нямах налични:)
    Снимките са чудни!
    Сърдечни поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много обичам сладолед и ям непрекъснато, включително и от уличните витрини, където разнообразието е просто зашеметяващо. Тази пролет там предложиха нещо подобно - орех - с парченца орехи и много лек карамелов вкус. Е, аз и карамел обожавам, та комбинацията не закъсня...
      Благодаря за добрите думи, Ева!

      Изтриване
  5. Ети, толкова разхлаждащо ми подейства!
    Чудесен е!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, прохладна да е и твоята вечер, макар за нас явно не се очертава такава...пак няма да се спи, но поне тази нощ ще похапвам сладолед на терасата...

      Изтриване
  6. Невероятно красиво, за разхладата и вкуса не се съмнявам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, комплиментите, произнесени от една невероятна вълшебница зад фотообектива като теб, много ме ласкаят, сърдечно ти благодаря!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Мариета, невероятен сладолед и с тези карамелени, кошничка и фигурки страхотия направо.
    Прохладна вечер! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче! Много обичам карамел и се увлякох - повечко фигурки направих,натроших ги по на едро и ги обърках и тях в сладоледа - получи се много добре.
      Прохладна и спокойна нощ и на теб пожелавам!

      Изтриване
  8. Ехеее на това му се казва глезотия! Страхотно поднасяне! Красота и на вкус и на вид! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна рецепта с още по-прекрасни снимки! Успех на блога!

    ОтговорИзтриване
  10. е, не, разтопих се просто, страхотно изглежда

    ОтговорИзтриване
  11. Ай, ай, какъв разкош! Мерси за рецептата, защото не мен това ми е един от любимите сладоледи! А и с това карамелче отгоре - супеер!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте,сладоледът изглежда страхотно,с каква вместимост е чаената чаша?Надя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря! Използвам ч.ч. с вместимост 250 мл.

      Изтриване
  13. Сладоледът стана божествен,благодаря много за прекрасната рецепта!!!Надя

    ОтговорИзтриване