вторник, 14 февруари 2012 г.

Св. Валентин, едно виртуално гостуване и Mon Cheri Torte

           Страстта ми към готвенето ме направи чест посетител във всевъзможни сайтове, които представяха кулинарни рецепти. В един от тях се оформи цяла група от любителки като мен, които обменяхме рецепти, тънкости при приготвянето им, показвахме снимки...Още в началото една дама ми направи впечатление с виртуозните си тестени произведения - баници, козунаци, кексове и сладкиши - всичко, което показваше, ми се щеше да опитам, толкова интересно и едновременно с това вкусно беше. Проследявайки аватра с красивата елегантна дама винаги знаех, че ме очакваше нещо страхотно, ароматно, ухаещо, токущо извадено от фурната удоволствие за небцето. Така се "запознах" с Венетта. Постепенно започнах да я опознавам. Зад красивия аватар се криеше винаги готова да помогне със съвет или подходяща рецепта дама, а прямотата и искреността и ме впечатляват и до днес. Фина, чувствителна, честна - такава е тя за мен.
Така я усещам. Затова й се доверих. Тя ме изслушва винаги, когато имам нужда, споделя болката ми, но ми подарява и надежда. Не сме се виждали очи в очи, но това не ми пречи да я наричам моя приятелка. Защото така я чувствам. Помните, нали -  "Най-същественото е невидимо за очите, най-същественото се вижда само сърцето..." Моят любим Малък принц е прав - аз видях със сърцето си приятелството...благодаря ти, Вени!
Имам огромната чест точно в деня на любовта да ми гостува един кулинарен виртуоз - представям ви Венетта!



Преди около половин година Мариета ме изненада много приятно с една покана за гостуване в блога и´. Едно огромно предизвикателство за мен... Мариета, моята виртуална приятелка, която много обичам, въпреки че все още не съм я виждала, не съм я докосвала, но  която духовно чувствам и усещам много силно. Една истинска приятелка, която исках да зарадвам и същевременно приятно изненадам с това гостуване. Колкото и да мислех обаче, не успявах да одобря рецептите, които прелиствах. Времето минаваше, но аз знаех, че решението ще дойде от само себе си и то точно тогава, когато му е времето да дойде. Съвсем наскоро, когато отново се бях замислила за неизпълненото си обещание, изведнъж ми хрумна, че това, с което ще гостувам, трябва да е нещо, което не се вмества нито в моите обичайни кулинарни произведения, нито в тези на Мариета и въпреки това да е много типично за нея и за мен. Всъщност обединих нейните любими творения, изпълнени небрежно от мен ;))). И тогава отговорът дойде от само себе си или... представям ви невероятно вкусната и лека 


MON CHERI TORTE













Продукти за блата:


  5 бр.   яйца
160 гр.   захар
100 гр    брашно
 40 гр.   картофено брашно или един пудинг ванилия (42 гр.) за 500 мл    мляко
  1 пак.  ванилия захар
  1 щипка сол


За пълнежа с вишни:


780 мл    компот от вишни
1,5 пак.  (60 гр или количеството трябва да е за 800 мл течност) ванилия пудинг или картофено нишесте
 50 мл    Амарето
  5 листа желатин


За белия пълнеж:


500 гр    пасирана извара или рикота
250 мл    кисело мляко
125 мл    сметана
  1 пак.  ванилия захар
  5 листа желатин
    захар на вкус


Аз не прибавих амарето, за да могат и децата да консумират сладкиша, затова прибавих към изварата сока и настърганата кора от един био лимон + 50 гр. кокосови стърготини.


За сиропирането на блата:


100 - 150 мл сок от компот


За покритието на сладкиша:


250 гр    извара или рикота
 20 мл    амарето или лимонов сок
  1 бр.   ванилия захар
          захар на вкус


За украсата:


500 мл     сок от компот
  5 листа  желатин или пакетче за 250 мл течност червен желатин


Приготвяне на блата:



Дъното на откопчаваща се форма с Ø 24 см се покрива с хартия за печене. Фурната се затопля предварително на 160°.
Яйцата, захарта, ванилията захар и солта се разбиват с миксер на най-високата степен за около 15 минути или докато се получи много пухкава маса.




Внимателно се прибавят брашното и картофеното брашно, респективно пудинга.




Сместа се изсипва в тавата





и се поставя на средна скара в предварително затоплената фурна. Пече се 40-45 минути, като по време на печене вратата на фурната не се отваря. Проверка с клечка.
Готовият блат се оставя на скара да изстине, след което се нарязва на ленти.




Купа със заоблено дъно се застила с фолио за свежо съхранение.




Лентите на пандишпановият блат се подреждат в съда.














и се напояват леко със сока от компота.


Приготвяне на пълнежа с вишни:


Компота от вишни се прецежда. От сока и нишестето се приготвя пудинг, към който се прибавят 50 мл амарето. След като заври се отмества от котлона и се оставя настрани.
Междувременно петте листа желатин се накисват в студена вода за около 10-15 минути, като се подреждат един по един във водата на кръст. Накиснатият желатин се изважда отцежда се от водата, поставя се в съд и се затопля докато се втечни, но не трябва да завира. Така приготвеният желатин се прибавя на тънка струйка към червения пудинг. Съдът с пудинга се поставя в хладилника, като от време на време се разбърква леко.


Приготвяне на крема от извара (рикота):


Изварата (рикотата), киселото мляко, ванилията захар и захарта се смесват до получаването на гладка маса.




Желатина се приготвя по същият начин както съм описала по-горе. Ако не сте прибавили амарето към пудинга със сок от компота, сега е моментът да прибавите сока, настърганата лимонова кора и кокосовите стърготини към крема от извара. Съдът се поставя в хладилника, като от време на време се разбърква внимателно.


Сглобяване:



Когато и двата крема са се сгъстили така, че когато се сложат един върху друг да не се смесват, се разбива сметаната, която се прибавя към крема от извара. Разбърква се много внимателно.
Към пудинга от сока от компот от вишни се прибавят вишните.




Аз направих грешка и ги прибавих преди пудинга да се е сгъстил и при бъркането вишните се разкъсаха.




Мислех да пасирам цялата смес, но не го направих, защото въпреки, че се разкъсаха вишните, така като се усещат парченца от тях, е по-вкусно.
И така, вземаме купата, в която вече сме подредили сиропираните пандишпанови ленти. Първо се поставя 1/3 от крема от извара,




по желание се поръсва с кокосови стърготини,




след което се поставя 1/3 от пудинга с вишни




и така докато свършат продуктите или се напълни купата. Завършва се задължително с крем от извара,




иначе лентите от пандишпан не могат да се залепят и след като нарежете сладкиша, то те ще се отделят. Отгоре се покрива с пандишпанови ленти




и се завива с фолио за свежо съхранение. Съда се поставя в хладилника да престои най-малко 12 часа.




След като се извади от хладилника, фолиото за свежо съхранение се  отстранява и тортата се обръща върху чиния и се връща отново в хладилника.
Изварата (рикотата), захарата, ванилията захар и амаретото или лимоновия сок се разбъркват добре до получаването на гладък крем. Този крем се нанася върху тортата.
От сока от компот и желатина се приготвя смес, която се изсипва в съд покрит с фолио за свежо съхранение и се този съд се поставя в хладилника. Когато се желира, с формички се изрязват фигурки и тортата се украсява с тях.
















Ако ви остане от кремовете в повече, можете да си направите малки Mon Cheri тортички в чаша например.
























Мила Мариета, Mon Cheri, благодаря ти за поканата и за това невероятно виртуално преживяване! Благодаря ти за искреното приятелство!


Wahre Freunde

        Понякога думите не стигат...тогава просто помага един жест...Вени, това е за теб:




20 коментара:

  1. Много красива торта и невероятно интересна гостенка, Мариета! Поздрави сърдечни и на двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ева, Венетта е много интересен и по-важното - много специален за мен човек!
      Благодаря, поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Maриета, благодаря за избора на гостенка!
    С Вени се "познавам" от скоро, но съм с прекрасни впечатления - една много финна, деликатна, но и силна, с прекрасно чувство за хумор,виртуална приятелка!
    Рецептите, които предлага са чудесно изпълнени,
    а отзивчивостта е нейно много силно качество!
    Тортата е страхотна и съвсем по моя вкус!
    Сърдечни поздрави и за двете, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря и на теб! Тортата наистина е превъзходна, да можехме само да я опитаме...
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Мили приятелки, благодаря ви за прекрасното преживяване!
    Вие сте невероятен тандем...
    Мариета,гостенката ти е чудесна, финна, емоционална, сърдечна....
    Вени, а ти гостуваш на една деликатна, силна, всеотдайна дама....
    MON CHERI TORTE - Tres, tres, belle....
    Прегръщам ви и двете и ви желая много приятен ден!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Нора, толкова мили, но и силни думи, благодаря ти! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Поздравления за красивото приятелство! А тортата е наистина великолепна! Много идейна и несъмнено вкусно! Специални поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Така е - за приятелството няма граници и разстояния, важно е сърцето.
      Прекрасна да е и твоята вечер!

      Изтриване
  5. Мила Мариета, твоят жест докосна сърцето ми и ме направи много щастлива. Благодаря ти, мила ми приятелко, много ти благодаря...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е щастие, че съм те зарадвала! Знаеш - каквото чувствам - казвам или показвам. Моето сърце е и твое! Прегръщам те, сега виртуално, надявам се скоро и наяве...

      Изтриване
  6. Поздрави и за двете ви! Чудесни сте!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно представяне и страхотна торта, личи си че всичко е от сърце! Поздравявам ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлина, така е! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Поздравления за гостенката и домакинята :) тортата е невероятно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета,поздравления за избора на гост!
    Споделям на 100 % казаното от теб за Вени,наистина и аз така я чувствам!
    Както казах и при нея,тортата е съвсем по мой вкус-лека,ефирна,ефектна,с много крем,абе истинска наслада!
    Вени,представянето ти е както винаги на ниво,поздравления!
    Вие сте две ненадминати майсторки със свой собствен вкус,почерк и стил,браво!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти от сърце! Помня тръпката от първото ми гостуване при теб, помня и първата ми среща...толкова е красиво, когато такова приятелство стане реално...
      Както винаги идваш тук с мили думи и прекрасно отношение, ето защо казвам често, че съм щастлива с приятели като вас!
      Прегръщам те и ти желая един прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  10. Колко красиво виртуално гостуване а за мен беше много интересно като наблюдател!Поздравления и за гостенката и за домакинята!
    Тортата е чудесна а вие сте прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  11. Мили приятели,

    благодаря ви много за милите отзиви. Всички вие докоснахте сърцето ми. Почувствах се безкрайно щастлива и богата с вас. Всички вие сте ми много ценни и много ви обичам. Благодаря ви още веднъж!
    Пожелавам ви един невероятен ден днес, изпълнен с много положителни емоции!

    Мила Мариета,

    на теб искам още веднъж да ти благодаря за поканата, за невероятното преживяване, което ми донесе виртуалното гостуване при теб, за милите думи, за топлината и за невероятното приятелство, което ми даряваш всеки път, при нашите разговори. Ценя изключително много твоята духовна сила, коректност и доброта. Ти си много специална за мен и искам още веднъж да ти кажа, че много си те обичам!
    А сега казвам "Довиждане", в очакване на една реална среща, която съм сигурно, че ще се състои и също пожелавам един невероятно щастлив ден!


    А това за всички вас, мили момичета...

    http://www.youtube.com/watch?v=C1DKJEk-EkE&feature=related

    ОтговорИзтриване