вторник, 20 декември 2011 г.

Торта "Дядовата ръкавичка"

          

           Помолиха ме да направя торта за първия рожден ден на една малка госпожица. Майка и Малина поиска торта с животинки. Попитах "Какви?" и тя ми каза, че общо взето малката Елица разпознава най-вече героите от приказката "Дядовата ръкавичка". Имах пълната свобода за действие и никакви цветови ограничения.
           Големият ми син имаше една книжка с тази приказка, която му беше любима. Бързо я изрових и прегледах илюстрациите - красива, заснежена гора, горските животни, сврели се на топло в ръкавицата...една жаба и един глиган меко казано ме притесниха, та направих справка в едно доста страо издание на Елин Пелин. Да, точно както очаквах те бяха съвременна интерпретация, така че отпаднаха. Докато се приготвях да моделирам животинките в главата ми изплува любимата игра на моите синове на тази възраст - "Ку-ку" - когато мама се показва зад ъгъла или изпод одеалото и малкото човече се залива от смях. Исках точно такъв смях, преплетен с учудване и радост, да предизвика моята торта. И идеята бързо "узря" - заснежена гора и една ръкавица. Кучето я подушва, махаме и ръкавицата и - "Ку-ку! Кой се скрил на
топличко тук?"








          Честно казано никак не се замислих, правейки синя торта за момиченце - нали все пак е зима, ето, точно по поръчка тази вечер заваля първият сняг...малката Елица сигурно вече блажено спи, изморена от емоциите на своя първи голям празник, а аз с нетърпение очаквам утрото да разбера дали се е забавлявала с моята сладка и снежна игра...







За малките гости на Елица направих коледно украсени меденки:







13 коментара:

  1. Много е нежна, Мариета!
    С това преливащо светлосиньо като небето... покрита със снежинки :)) Съвсем в духа на първия сняг. Чудесна идея, изпълнение и снимки!
    Лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета ,прелестна е... свалям ти шапка ,голям си майстор!
    Спокойна и топла нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата е много нежна, сигурна съм, че детето е било много щастливо! Скоро се пробвах да направя кученце но нещо не ми се получи :)! Много са реалистични всички животинки.

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп-чо, да точно навреме заваля, а и навреме пристигнаха новите кътъри...
    Зиче, благодаря ти, мила!
    Марияна, исках да са възможно най-близо до оригинала, за да ги разпознае детенце. Получиха се лесно, само Вълчо имаше поправителен.
    Лека нощ, дами!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариета чудесна е :)
    Нежна и леко закачлива!
    А фигурките са прекрасни!
    Да е жива и здрава малката Елица!
    А за теб чудесно настроение в оставащите до Коледа, дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата е много нежна, а меденките са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,точно така исках да се получи - една весела, детска закачка.
    Дени, благодаря и на теб!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата е великолепна! Много идейна и невероятно красива! Поздравления за майсторството! А аз се разпознах в блажено спящото мече :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариетка,пак си стоплила детско сърце,браво,тортата е великолепна и толкова закачлива!Със сигурност детето се е радвало много!
    А ти както винаги си на ниво с тази прелест!

    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариетче, с твоето сладкарско изкуство.....изцяло ме пренесе в света на приказките.... Направила си вълшебни фигурки, прекрасни цветове.... Просто нямам думи и се питам- как може да има толкова много красота събрана в една торта??? Толкова красиво си моделирала всичките фигурки, дори и....очичките са толкова изразителни!!! Браво! Голям комплимент за това прекрасно творение!
    И меденките са чудесни!!!
    Желая ти прекрасни коледни празници и....огромна доза коледно настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте и от една от гостенките-наистина тортата беше зашеметяваща,а вкусът и неповторим.Децата се забавляваха и изненада имаше.А фигурките си ги хапнаха всички ,Елица започна от върха на борчето и определено изпита блаженство от сладостта на тортата.Благодарим ,за което-ПОЗДРАВЛЕНИЯ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Приказна торта за много хубав повод, Мариета! Невероятно майсторство, нестихващо въображение и много любов си вложила в направата й! Меденките са ми фаворит от предната публикация - да се чуди човек как да ги изяде. Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Габи, Еликсир, благодаря ви!
    Албена, ооо, много силни думи, за нещо, което правя единствено и само с любов!
    Ехаааа, много се радвам, че децата са харесали тортата! Целувки на Еличка!
    Ева, благодаря! А работилничката ми за меденки работи на пълни обороти - децата пожелаха точно такива подаръци за своите приятелчета и учителки, така че вечер вкъщи е весело!
    Желая ви един прекрасен, снежен предпразничен ден!

    ОтговорИзтриване