Продукти:
4-5 ябълки
1 ч.л. канела
4 яйца
200 гр захар
125 мл олио
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За ореховия топинг:
80 гр краве масло
60 гр захар
60 гр едро нарязани орехови ядки
Почистените и обелени ябълки нарежете на четвъртинки и после на пластинки с дебелина 4-5 мм. Посипете с 2 с.л. от захарта и канелата, разбъркайте и изсипете в намазана с масло тортена форма /диаметър 26 см/ с откопчаващ се борд. Пластът ябълки трябва да е с дебелина 2-3 см.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, ванилията и пресятото с бакпулвера брашно. Със сместа залейте ябълките. Изпечете сладкиша за 40 мин на 180 градуса. При необходимост покрийте отгоре с хартия, за да не изгори.
Разтопете маслото в касерола на тих огън заедно със захарта. Бъркайте, докато тя се стопи. Дръпнете от огъня и добавете орехите.
Извадете сладкиша от фурната, без да я изключвайте. Разпределете отгоре равномерно ореховия топинг, върнете във фурната и я изключете. Оставете сладкиша вътре 30 мин.
*По идея на Поворенок.ру
Чак тук му усещам аромата,Мариетка!
ОтговорИзтриванеСтрахотен,сочен,дъхав и плодов,какво повече може да се иска,просто е идеален!
Хубав и усмихнат ден,мила!
Вкусно и мноооого красиво:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Мариета! Обичам плодови сладкиши, а тези с ябълки са ми любими - сочни, ароматни и изключително вкусни. С орехите е самото съвършенство! Хубав ден ти желая! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш, записвам тази стрхотна рецепта за изпробване. Поздрави!
ОтговорИзтриванеУхае на масло, канела, ябълки...
ОтговорИзтриванеВсе любими аромати!
Чудесен е, Мариета!
Поздрави и хубава вечер!
Хубаво, хубаво, хубаво! Щом е с орехи, аз съм "За!":)
ОтговорИзтриванеОоооо,любима комбинация! И как ухае само!Любима ми стана последната снимка с хризантемата!Само у баба ми съм виждала такава!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мариета!
Страхотен сладкиш ,много хубави снимки!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!