вторник, 5 март 2013 г.

Пълнени чушки


          Ще кажете - тая съвсем изтрещя - чак пък рецепта за пълнени чушки, че кой не знае как се правят...и аз така си мислех доскоро...
         Понякога леееко се дразня, когато, особено големият ми син, който прекарва повече време на село при баба си и дядо си, ми каже - "Много е хубав боба/ориза/пълнените чушки, ама не са като на баба...". А сега де? Веднъж, втори път, трети път...и почнах да готвя с телефон в ръка. Доживях да чуя "Е същият като на баба!" и вече съм спокойна, защото мама наистина готви страхотно.
         Откакто се омъжих правя пълнените чушки по един и същи начин...и все нещо не ми харесва, и все не са ми вкусни като мамините...да ме пита човек защо чак сега, след 12 - 13 години я накарах да ми обясни точно как ги прави тя. И когато най-сетне децата не се намръщиха пред чиниите с ухаещи чушки, а малкият дори поиска допълнително, разбрах, че са точно като мамините.




чушки за пълнене
/бройката разбира се зависи от големината им/ - ако имате сушени ще се насладите на върховен вкус, ако не - и бланшираните вършат работа.
500 г кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1-2 с.л. олио
1 ч.л. сладък червен пипер
1 яйце
1/2 ч.л. сол
2-3 щипки сушена ронена чубрица
прясно смлян черен пипер на вкус

брашно за посипване на отворите

за соса:
около 1/2 ч.ч. консервирани домати
2 с.л. олио

1 яйце
на върха на ножа лимонена киселина
1 с.л. брашно





          Загрейте олиото и запържете каймата докато стане на трохи. Добавете лука, нарязан на кубчета, солта, чубрицата и пиперите. Изсипете почистения ориз и оставете още 2-3 минутки като бъркате непрекъснато. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
          Добавете яйцето и разбъркайте добре. Пригответе чушките - ако са сушени - почистете от семенниците и залейте с топла вода да омекнат. Отрежете връхчетата им и леко ги цепнете на кръст. Напълнеге с плънката чушките, оставяйки ги наполовина празни. С лъжичка посипете отворите с малко брашно и наредете плътно в дълбока тава. Налейте топла вода до половината на чушките, добавете намачканите с вилица домати, полейте с олиото. Сложете чушките да се пекат на 200 градуса, като първоначално ги покриете отгоре с лист алуминиево фолио, за да не прегорят.
          Печете 40 мин и отстранете фолиото, за да се запекат отгоре.
          Разбийте с вилица яйцето с лимонетата киселина и брашното, посолете на вкус. Извадете тавата от фурната, добавете към яйцето няколко лъжици от соса, разбъркайте добре и полейте чушките. Разтръскайте тавата, за да се смеси яйчния сос с този в тавата. Върнете във фурната и я изключете. Извадете след 7-8 мин.


14 коментара:

  1. Много обичам това ястие, но вкъщи предимно лятото се приготвя. Забелязала съм, че всеки край го прави различно. Твоите чушки изглеждат много апетитно.
    Поздрави, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  2. Напротив, когато видя пълнени пиперки казвам ммм, лятото ги правя постоянно. Всеки си знае неговата рецепта, но ето такава не зная, харесва ми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Така е - във всеки дом си има различен начин за приготвяне на дадено ястие, но на мама винаги е най-вкусното!
    Изглеждат толкова апетитно /колкото и са! / :)
    Прекрасни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам да приготвям традиционни ястия, но със спецификата на всеки дом и област. При тези чушки новото за мен е яйцето в плънката и следващия път ще ги направя точно така. Благодаря, че сподели рецептата (и изобщо не си изтрещяла :), напротив много ме грабна). Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат много апетитно, Мариета! Сигурна съм, че всяка домакиня има своя рецепта и начин на приготвянето им, но няма как да не се съглася, че на мама са най-вкусни. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. леле, Мариетка, как ме нацели на най-любимото ми ядене

    ОтговорИзтриване
  7. Всяка гозба заслужава да й се отдели внимание,Ети,особено толкова апетитни пълнени чушки!Наистина на майка ти рецептата е интересна и по-различна от това,което правя или съм срещала,но ето,че всичко си има своята тънкост и тайна!
    Отивам да взема нещо за обяд,не се издържа лесно тук на гладно!
    Сърдечна прегръдка и поздрави на милите момчета от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Това с "като на баба" слава богу го изживяхме. Обаче яйцето в плънката ми е любопитно и следващия ще го сложа, защото всичко друго на моите чушки си е така. Е, чубрица не слагам аз, но то е защото не ни е любима. Ако накарам и девойчето да прояде самата чушка ,ще бъда много щастлива и ще ги приготвям по-често :)
    А твоите изглеждат много апетитно!
    А простичките неща са най-вкусни :)
    Поздрави и хубав ден, Ети!

    ОтговорИзтриване
  9. :) И аз в последно време публикувах доста рецепти за класически манджи, но така, както си ги приготвяме в къщи, след като съм ги писала в тефтера, защо да не ги напиша и в блога. На много хора ще са им от полза, а пък и на нас също, не ги помня наизуст. Чудни са чушките! Радвам се, че сподлеи и вашата рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Eха, изобщо не очаквах коментари, а вие ме затрупахте с толкова мили...благодаря! Наистина яйцето придава съвсем друг вкус на плънката. А сушените чушки - божествен! Отсега съм поставила ултиматум на половинката да ми суши това лято.

    ОтговорИзтриване
  11. И в отделен коментар, но съм длъжна да се извиня на всички - и за невъзможността да отговарям тук на всеки коментар, и за все по-рядкото посещение на вашите, иначе толкова любими мои, блогове.
    Така ще е поне до май, затрупана съм от ангажименти, предстои ни и ремонт и наистина имам време само да отворя пощата си.
    Надявам се да не сте останали с лоши чувства.
    Пожелавам ви една прекрасна, слънчева и топла пролет!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариета, мноооого обичам пълнени чушки.
    Пък какво лошо има в това да публикуваш обикновена рецепта като тази за традиционните пълнени чушки. Вероятно много начинаещи домакини умуват как се прави и би им добре дошла твоята толкова елегантно поднесена рецепта.
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз мога да хапвам всекидневно пълнени чушки и никога не ми омръзват. Моя начин също е по-различен, така че благодаря за вкусната рецепта, следващия път ще пробвам нея.
    Хубав слънчев ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник,мила!
    Бъди все така обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
    Нека има само светли дни пред теб,изпълнени със сбъднати копнежи!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване