неделя, 17 март 2013 г.

Пенкейкс




Продукти:
2 ч.ч.брашно
2 с.л.захар
2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода
1/2 ч.л.сол
2 ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4 ч.ч.олио



          В дълбока купа смесете сухите съставки. В друга разбийте с вилица яйцата, прибавете топлото мляко и олиото. Изсипете течната смес при сухата и бъркайте с бъркалка, докато получите гъсто и хомогенно тесто.
          Загрейте тиган с незалепващо покритие и капнете една-две капки мазнина. Сипете с черпак количество, приблизително равно на 1/4 ч.ч. Когато по повърхността на пенкейка започнат да се пукат мехурчета, го обърнете и изпечете до златисто и от другата страна. Не е нужно да намаслявате тигана за всеки пенкейк - в тестото има достатъчно количество мазнина.
          Поднесете, гарнирани с кленов сироп, мед, желе или конфитюр.

***

Днес е Сирни Заговезни. Ден, в който искаме и даваме прошка на близките си, за да продължим напред с чисти мисли, душа и сърце.

Простете!








Източник

10 коментара:

  1. Чудесни са станали палачинките, мариета!Много хубави снимки!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Простено да ти е!
    Прощавай и ти, Ети, ако волно или неволно съм те обидила.

    Този вид "палачинки" са приоритет на дъщерята в къщи :) но не отказвам - толкова изкусително изглеждат твоите.
    Поздрави и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ети, простено да ти е и ти прости!
    Пенкейка ти е чудесен!
    Зюмбюлите са невероятно красиви! Толкова белота и чистота! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. ПП: А точно този е и нашия източник на пенкейковете :) Много сполучлива рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Простено да ти е! Прости! Чудни палачинки!

    ОтговорИзтриване
  6. Простено да ти и прости, Мариета!
    Американските ти палачинки са невероятно фотогенични и несъмнено изключително вкусни. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Простено да ти е! Прости!
    Много ги обичам палачинките дори и в този вид, въпреки че по-рядко ги приготвям така :) Хубава вечер и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Простено да ти е Мариета и ти прости!
    Невероятни са палачинките ти приличат ми на родопските колаци.:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Простено да ти е,Ети, и прости!
    Когато вляза тук винаги изпитвам сантимент и винаги окото ми се пълни с вкус и толкова свежи снимки!
    И този път сякаш усетих аромата на зюмбюли,толкова чисти и нежни!
    Чудна закуска!
    Прегръдка и хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитни и тематични са Мариета,
    и днес, на Сирни заговезни - Простено да ти е, от мене и от Бога!,
    Прощавай и ти!
    Да простим и да ни бъде простено, Диана

    ОтговорИзтриване