3 с.л. тъмна кафява захар
1 ч.ч. ситно нарязани орехи
1 кафена лъжичка сол
3 с.л.олио
380 г брашно*
За този влажен и ароматен хляб изберете добре узрели круши – ако ще го правите сега, в края на зимата, спокойно може да оползотворите вече почналите да нагниват попски круши.
Обелете ги, почистете ги и ги пасирайте на пюре. Изсипете го в купа. Добавете олиото, солта, захарта и орехите. Разбъркайте.
Пресейте брашното. Добавете маята, разбъркайте и добавете половината при крушовото пюре. Разбъркайте отново и добавяйки постепенно останалото брашно омесете тестото. То е леко лепкаво, затова го оформете на продълговато хлебче, обилно поръсвайки го с брашно.
Намаслете правоъгълна форма за хляб и прехвърлете в нея хлебчето. С нож направете разрези по повърхността му. Оставете го на топло за 30 мин.
Изпечете хлебчето в предварително загрята фурна на 17о градуса/150 с вентилатор/ за около 40 мин. Проверете готовността с клечка като имате предвид, че вътрешността му трябва да остане леко влажна и сбита заради голямото количество плодово пюре.
Тъй като хлябът е постен, чудесно може да разнообрази менюто през предстоящия Великденски пост. Филийка от него е прекрасен старт за деня за вашите деца. Предложете им го с чаша мляко.
*може да използвате типово, пълнозърнесто или брашно тип грахам.
***
Рецептата на страниците на сп. GoodFood, бр. 83, донесла ми и голямата награда - хлебопекарна Moulinex
Благодаря!
Ети, поздравления за наградата!
ОтговорИзтриванеДа я ползваш със здраве!
Предложението ти звучи чудесно!
Поздрави!
Честита ти награда, днес си купих списанието и видях, брависимо! Хляба е великолепен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ети, честита награда!
ОтговорИзтриванеИнтересна идея за сладък хляб! Круши нямам но в главата ми се заражда мисъл да ползвам от последната тиква ! :)
Спокойна нощ!
Специални поздрави за наградата,Мариета !
ОтговорИзтриванеДа си я ползваш със здраве!
Хлябът е интересен и впечатляващ!
Приятен ден!
Толкова ме грабна тази рецепта, че не можах да се примиря, че нямам круши и замесих тестото с пюре от ябълки. Като имам круши непременно ще пробвам, но и с ябълки е Б-О-Ж-Е-С-Т-В-Е-Н-О!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата идея! Милена
Честита съвсем заслужена награда, Мариета! Хлябът е много красив, а с тези продукти и много вкусен. Прегръдки с пожелания за прекрасни почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеМариетка,честито представяне на страниците на списанието и заслужена и толкова полезна награда!
ОтговорИзтриванеХлебчето е невероятно ароматно,много ми харесва!
Прегръдка и приятни почивни дни на цялото семейство!
Честита заслужена награда Ети. Хлябът е много оригинален с тези крушки :) Снимките също!
ОтговорИзтриванеЧестито, Мариета! Много оригинално предложение за хляб и съвсем заслужена награда! Да си я ползваш със здраве и винаги да ухае на топъл хляб у вас :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМариетка, жестока рецепта - непременно ще я пробвам :) и то съвсем скоро!!! Напълно заслужена ти е наградата - със здраве да си я ползваш и все с такива вкусни предложения да ни радваш :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!!!
Честито за наградата :) само не разбрах защо има 1 к л сол и още 3 с л сол?
ОтговорИзтриване:)
ОтговорИзтриванечакаме да видим рецепта за хляб в хлебопекарната :)