...още по-прекрасни залези...
...лодки, застинали в тихо спокойствие:
...цъфнали олеандри...
...и кресливи лябопитковци:
...мокри, притихнали утринно улички:
...невроятно нежни, тихи и ласкави морски вълни:
...или бучащи с грохот морски талази:
...малки седефени мидички и охлювчета - да ми напомнят песента на вълните:
...казах "Довиждане, мое море" ...
...и си тръгнах...
...до следващото лято. И следващото море.
А дотогава - вкусов спомен с дъх на море...
За всяка порция са ви нужни:
1 скумрия /или друга риба по ваш вкус/
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 камба
1 чушка
1 морков
1 домат
лимон
зехтин
морска сол
босилек, мащерка, магданоз
Почистете и измийте рибата, по желание махнете главата. Подсушете я със салфетка и посолете с морска /или обикновена/ сол. В коремната кухина поставете цели листа пресен босилек и стръкове мащерка и магданоз, резенчета лимон.
Нарежете зеленчуците - лука на полумесеци, камбата и чушката на ивички, морковите на пръчици, чесънът - на много фини пластинки. Осолете и разбъркайте. Нарежете домата на шайби.
За всяка порция отрежете голям лист амбалажна хартия /ако нямате - като мен - използвайте хартия за печене/. Наредете няколко шайби домат една до друга и поставете отгоре рибата. Разпределете нарязаните зеленчуци отстрани, покрийте рибата с резенчета лимон и порейте със зехтин. Завийте на стегнат пакет така че хартията да не се разтвори по време на печенето. Поставете направо на решетката на фурната и печете 45 мин.
Мариета,макар да не обичам риба,с удоволствие се раходих с твоя пост!Много красиви снимки,хубаво изживаване!Благодаря за споделеното!Успешна и бърза адаптация към ежедневието!Поздарави:)
ОтговорИзтриванеМариета, много красиви морски снимки! Несебър е, нали? Чудесна почевка сте имали (макар и малко дъждова, май) :). Кебапът изглежда много примамливо, харесвам такива бързи и лесни рецепти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Катерина, благодаря!
ОтговорИзтриванеМира, не, случихме приказно време в Поморие, дъжд ни валя само в Несебър, където бяхме за час - два на разходка, преди тръгване...а рибката си заслужава за тези, които я обичат, разбира се.
Ох, мен още ме тресе морското настроение, а и тези снимки тук, въобще не ми помагат да се върна в ежедневния ритъм ...за работа :)))
ОтговорИзтриванеЧудно, чудно си е...да си там, някъде, сред вълни, пясък и миди!
Сърдечни поздрави :)
Личи си, колко обичаш морето и добре пълниш кошницата си със спомени :) Много красиви моменти си запечатала!
ОтговорИзтриванеА рибка приготвям подобна, много ми харесва, че не цапа тави и не мирише.
Хубава вечер!
охоо, Мариет, пренесох се обратно на морето... и как ми се дояде манджа!!! Ще и изчисля калориите и ще си я направя, колко му е
ОтговорИзтриванездравей Мариета! Вече е зима и като си търся рецепта, попаднах на твоята...много добре направено. Поздравления!!!Аз съм от Варна, но това тук ми стопли душата! Влюбена съм в Несебър!!!Благодаря ти много! Бъди здрава!!!
ОтговорИзтриванеP.S.Извинете ме, не си написах името...Нина Христова от Варна
ОтговорИзтриванеЗдравей, Нина! Радвам се, че моите снимки и мисли, излети спонтанно от препълнената ми с красота душа, са ти харесали!
ОтговорИзтриванеПоздрави и до нови в срещи, макар и виртуални!
Здравей Мариета!
ОтговорИзтриванеДнес ще приготвя твоята рецепта, надявам се да получи. Ще идват приятели и с бяло вино ще си похапнем твоя специалитет. чао и до нови срещи!
Извинявам се, пак не си писах името: Нина от Варна
ОтговорИзтриванеЗдравей, Нина!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си се доверила на тази рецепта, надявам се да ви хареса!
Хубава вечер ти желая!
Здравей Мариета! Нина от Варна.
ОтговорИзтриванеПолучи се, макар и малко да го "побългарихме" по настояване на половинката...но е превъзходно ястието!!! И гостите го харесха!!! Бъди здрава и до скоро!!!