събота, 4 февруари 2017 г.

Торта с шоколадов мус и сладко от зелени смокини



За блата:
180 г брашно
250 г захар
60 г натурално какао
1 и 1/4 ч.л. сода за хляб
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 големи яйца
140 мл гъст айрян
75 мл олио
140 мл горещо кафе

За шоколадовия мус:
350 мл сладкарска сметана
150 мл прясно мляко
200 г натурален шоколад
15 г желатин

За ваниовия крем
2 пакета ванилов пудинг
600 мл прясно мляко
10 с.л. захар
125 г меко краве масло

За глазурата:
100 г пудра захар
сок от лимон

сладко от зелени смокини



          За блата смесете сухите съставки. Добавете яйцата, айряна, олиото и горещото кафе и бъркайте с телена бъркалка докато сместа придобие гладка консистенция на сравнително рядко кексово тесто. Изсипете в тортена форма с диаметър 24 см и изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Охладете и разрежете на три части.
          За шоколадовия мус залейте желатина с малко студена вода и оставете да набъбне. Смесете сметаната и млякото и загрейте. Добавете начупения на парчета шоколад, дръпнете от огъня и бъркайте докато се разтопи. Добавете желатина и продължете да бъркате докато се разтвори и той. Охладете и изчакайте да започне да се сгъстява като го разбърквате периодично.
         За ваниловия крем сложете млякото със захарта да заври/предварително разтворете пудинга с част от студеното мляко/. Добавете разтворения пудинг и бъркайте до гъст, лъскав крем. Свалете от огъня и охладете като разбърквате периодично, за да не се образува кора. Добавете мекото масло и разбийте за кратко с миксер.
         Сглобете тортата. В подходящо плато поставете първия блат и покрийте с шоколадовия мус. Сложете втори  блат и сиропирайте щедро със сиропа от сладкото от зелени смокини. Намажете с половината ванилов крем и поръсете щедро с нарязани смокини. Отделете малко от втората половина на ваниловия крем и с остатъка покрийте смокините. Сложете третия блат и намажете с отделения крем.
          За приготвянето на глазурата пресейте пудрата захар. Добавяйте по няколко капки лимон докато получите лъскава, гъста глазура. Изсипете глазурата върху тортата, позволявайки ѝ да се стече отстрани.
          Декорирайте с отцедени от сиропа смокини.



***

          С тази торта отбелязахме 16-тия рожден на големия ни син Калоян. 
Сладък, шарен и споделен да е животът ти, сине!








2 коментара:

  1. Жив и здрав, много успешен и щастлив да ви е Калояне, Ети!
    Нека да сбъдва всички си желания и да ви е радост голяма!
    Страхотна е тортата! Друга дума няма за нея :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна комбинация с това сладко от зелени смокини:)
    Нека сина ти е жив и здрав и ви носи само радост!

    ОтговорИзтриване