събота, 8 февруари 2014 г.

Дулсе де лече торта


Добро утро, Живот! Поседни на раздумка.
От кафето горещо отпий.
Не горчи. Подсладих го с надежда,
с щипка вяра и с много мечти.

 
Аз от твоето  пих – и горчиво, и черно.
Но до дъно, с усмивка го пих.
В дни на радост,  и в мъка безмерна
всяка сутрин отварях очи.

 
Всяка сутрин посрещах  зората
и приветствах те тебе, Живот.
Посред зимите зли, посред лято,
не живеех -  горях от любов.

 
И простих ти,  Живот, че опита
моя огън без свян да гасиш.
Като феникс отново политах
и  разгарях отново искри.

 
Не си тръгвай, Живот, днес празнувам.
Днес пораствам с година една.
И децата си пак ще целувам,
и  мечтите си пак ще градя.

                                                               
Остани, ще ти сипя отново.
Имам  толкова много кафе…
Имам още какво да говоря,
пълно с обич е мойто сърце…

 
Добро утро, Живот, добро утро…

 8 февруари 2014
 
          Сервирах кафето...ред е на тортата и бонбоните...




За блатовете:
8 яйца
300 г захар
350 г смлени лешници
120 г брашно
1 с.л. нескафе

За крема:
500 г маскарпоне
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко

За сиропиране:
150 мл топло прясно мляко

За декорация:
100 г натурален шоколад

         За блатовете сложете яйцата и захарта на водна баня. Разбивайте с миксера на средна скорост, докато сместа се сгъсти и побелее. Махнете съда от водната баня и продължете да разбивате докато изстине.
          Смесете смлените лешници с брашното и нескафето. Изсипете при яйчния крем и внимателно размесете с шпатула. Разделете получената смес на две равни части и изпечете два блата във форма с диаметър 23 см на 180 градуса за 20 мин /готовността проверете с клечка/.
          Пригответе карамелизираното кондензирано мляко като варите на тих огън неотворената консерва в продължение на 3-3,5 часа. Следете през цялото време да е покрита с вода. Оставете за няколко часа да изстине. /В руските магазини от типа на Березка може да откриете и готово карамелизирано кондензирано мляко под името сгущенка/.
        Разбийте на ниски обороти на миксера маскарпонето, добавете карамелизираното мляко и продължете да разбивате, докато се смесят добре.
        Всеки блат разрежете на две и сиропирайте с топлото мляко. Сглобете тортата, редувайки блат с крем. Завършете, като измажете с крем и борда.
        За декорацията разтопете шоколада на водна баня. Изрежете ивици от хартия за печене с дължина, равна на обиколката на борда на тортата. Изсипете леко охладения шоколад в пликче от целофан, отрежете връхчето му и нарисувайте с получения пош цветя по ивиците хартия. Оставете шоколада да се втвърди на студено, но не и в хладилник, за да не побелее. Не чакайте твърде дълго, за да остане пластичен. Обвийте ивиците хартия около борда, леко притиснете, за да полепне декорацията по крема и внимателно отлепете хартията.
          Сервирайте тортата след няколко часа.

 
 
 

 

 

19 коментара:

  1. Мариетка, ще се разплача... Толкова истина си вплела във всяка дума!
    Бъди здрава, бъди щастлива, бъди винаги близо до обичните хора. Честит рожден ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Радвам се, че думите ми са те докоснали по някакъв начин!
      хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта и трогващо стихотворение, Ети!
    Бъди здрава, много обичана от любимите си мъже, много ценена от всички приятели!
    Споделяй с нас още много прекрасни кулинарни идеи и радвай близките си с красотата, която създаваш!
    Честит рожден ден и хубав и весел празник !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Пепи! Празникът ми нямаше да е толкова щастлив без приятели като теб! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Мариетка,Мариетка....с толкова умела ръка направи многоликия щрих на Живота....
    Прекрасни стихове!
    Уникална торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, радвам се, че по този начин възприемаш стиховете ми...благодаря за милите думи! Хубава и спокойна събота ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Мариета, много хубаво и трогателно стихотворение! Да си жива и здрава и много щастлива с близките си!
    Тортата е уникална, обожавам и двете съставки на крема, направо си представям каква вкусотия ще е.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Петя, радвам се, че сподели моя празник!
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Господи колко красива торта !! Не знам как ще я нарежеш . Много ми харесват и малките розички в ъгъла , как ги направи ? Приятен ден ! Иви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иви, ще я нарежа скоро, защото едни трима гладници я обикалят вече няколко часа...а розите са бонбони, облечени и декорирани със захарен фондан. Самите бонбони са смес от натурален шоколад, масло, пудра захар и ситно нарязани орехи.
      Хубав ден!

      Изтриване
  6. Ети,изляла си душата си в тези прочувствени стихове,много,много истинско и затрогващо!
    Честит рожден ден на теб и твоята сестра!
    Много да сте здрави,вие и вашите близки,да сте заедно и да се подкрепяте!
    Много успехи в професията,много кулинарни шедьоври и занапред,много нови красиви кътчета да ви посрещнат с любимия!
    Нека всеки ден ти е светъл,сгряващ,изпълнен с хубави емоции и чувства!
    Тортата е поредно твое уникално творение!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, както винаги твоите думи ме разплакват от щастие...щастие, че те познавам наистина, че си моя приятелка...бъди благословена!

      Изтриване
  7. Всяка думичка в стихотворението си е на мястото ...
    чувствата се леят и достигат до всеки който го прочете! Ти си поетеса мила моя!
    Тортата отново нежна и със стил!
    Честит празник Мариета! Честит рожден ден на теб и твоята сестра!
    Желая ви здраве! Градете мечтите си и прегръщайте любимите си хора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила, щастлива съм, че моите думи са те развълнували...благодаря и за прекрасните пожелания!

      Изтриване
    2. Мариета, възхитена съм...от стихотворението! Моята по-голяма страст от кулинарията са стиховете...а четейки тези се чудех как пък да не съм ги срещнала, смятах, че се написани от някой известен автор. Не се шегувам, едва в края разбрах, че са твои, поздравления - пак ще кажа чудесни, толкова, че "прескочих" тортата, ще се връщам на нея пак.
      Явно е, че имаш талант и за двете!!! Следя те и до сега, но вече с още по-голям интерес! И на патерица - щастие, много, много, много щастие желая!

      Изтриване
    3. Веси, благодаря ти за милите думи! Толкова се зарадвах, че стиховети ми са ти допаднали...пиша отвреме навреме, изливам на листа душата си, така ми е по-лесно. Дотолкова, че понякога в главата ми пробягват еретичните мисли за...собствена книга. Даже вече заглавие съм измислила: "Торти с история" - може би някой ден и това ще стане...
      Хубава вечер ти пожелавам и отново - благодаря!

      Изтриване
    4. С удоволствие ще се наредя първа за автограф :)

      Изтриване
  8. До дъно! С усмивка! ( вкусен ще ни е животът, особено с такава торта под ръка;)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно стихотворение! Вълнуващо. А и тортата ми хареса. Благодаря, ти си с поетична душа. Приеми моите адмирации. И за двете. Вили

    ОтговорИзтриване