четвъртък, 5 септември 2013 г.

Нектар от круши

     

          Когато си имаш овощна градина и съпруг-агроном, често се оказваш в положението да се чудиш какво да правиш с огромното количество плодове, които се раждат под грижливите ръце...то компоти, сладка, конфитюри, всекидневно ядене и раздаване на близки и приятели и пак остават...а все още има млади дръвчета, невстъпили в пълно плододаване. Има видове, които са нетрайни и трябва да се консумират в рамките на няколко дни - сочни праскови и нектарини, златни дъхави круши...



 

 

 
 
 
 
 
 

 

          Обожавам плодове, децата и те с радост ядат, ама колко можеш да изядеш? Поредната чанта с круши ми дойде в повече. Мислих, мислих - мармаладите и конфитюрите в мазата пълнят рафтовете...и все пак измислих - хем не съм гузна, че изхвърлям толкова вкусни и едри плодове, които други хора купуват скъпо и прескъпо, без гаранция за произход и качество, хем напитката за студените зимни дни готова и на ръка разстояние.

 




         Та ако разполагате и вие като мен с излишък от плодове - затворете си късче слънчево лято за зимата.




         Нужни са ви добре узрели круши /Вилямова или Хардиева масловка/ и захар на вкус.
Измийте и почистете крушите. Ако има нагнили места изрежете добре, почистете семенниците, обелете кожицата. Нарежете на парчета, сложете в дълбок съд и налейте вода, колкото да ги покрие. Сварете до омекване и пасирайте. Долейте вода до желаната консистенция на нектара и прибавете захар на вкус. Оставете да поври 5 мин и дръпнете от огъня.
         Крушите са  достатъчно ароматни, но ако желаете може да ароматизирате нектара с малко ванилия. Прецедете нектара през цедка и го налейте в сухи стъклени шишета, затворете с капачките и стерилизирайте за 20 мин.


10 коментара:

  1. Мариета, облазявам те за това богатство от плодове! Прекрасна градина и чудесно предложение за оползотворяване на крушите!
    Приятни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариетка, поздравления за съпруга ти и за прекрасните плодове, които ви се раждат! Вълшебна градина. :)
    А сокчето ти е така чудно, има да ви грее душите през зимата.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна магия!
    Снимките на натежали от плод клонки ми въздействаха страхотно.
    Поздравление!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, чудна градинка си имате! Нектар от круши не съм правила, но съм сигурна, че е много вкусен! Поздрави, с пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Усетих аромата на градината ви, разкошна и слънчева! А тези круши ...............толкова кипри, страхотни снимки! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Не мога да живея без плодове и искрено завидях на изобилието, което показваш, Ети! Сигурна съм, че нектарът е не само вкусен, но и много ароматен. Ще се възползвам от рецептата. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Имате страхотна градина! Обожавам нектар от круши!
    Нека да е плодородна градината ви, Мариетка и всяка година да ви радва!!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна градина имате, Мариета! Да ви е все така отрупана с плод!
    Признавам, че леко завидях за изобилието от плодове, невероятно е!
    Не бих отказала и чаша нектар :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ехааа, чудно предложение, което мнооого ми напомня за детството ;) Обожавах и все още обожавам нектар от круши, праскови, кайсии...
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване