събота, 21 септември 2013 г.

Добруджанска яхния



Продукти:
300 мл олио /може да намалите малко количеството/
700 г пипер*
500 г лук*
3 големи моркова
150 г ориз
800 г домати*
шепа нарязани стъбла прясна целина

сол, черен пипер, чубрица


           Измийте и подгответе зеленчуците - разрежете чушките на две, почистете от семето и нарежете на ивички. Лука нарежете на по-едри кубчета морковите настържете на едро ренде. Доматите обелете, почистете от частта около дръжката и нарежете на кубчета.
          В дълбока тенджера сипете чушките, лука и морковите, добавете олиото и сложете да се запържва. Разбърквайте и оставете на огъня докато зеленчуците променят цвета си и омекнат. Добавете целината, след 2-3 минути ориза и продължете да разбърквате докато стане "стъклен". Овкусете с подправките, добавете доматите и намалете огъня да покъкри 5-6 мин.
         Пресипете в тава /не добавяйте никаква вода/ и изпечете за 40 мин на 180 градуса.



*Претеглени почистени

Рецептата е на моята колежка и приятелка Диди.


4 коментара:

  1. Мариета, искам да ти кажа, че яхнията изглежда чудесно и със сигурност ще я пробвам. Благодаря за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно,определено ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тази яхния е напълно непозната за мен. Много интересен метод на приготвяне и много вкусно изглежда.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Ужасно апетитна и много любима гозба,Ети!Тъкмо утре ще я правя пак,но този път и с кайма,става като мързеливи пълнени чушки.Прекрасни снимки отново,биха отворили апетита и на заклет злоядник,толкова са колоритни!Хубав уикенд на цялото семейство,мила!

    ОтговорИзтриване