неделя, 23 септември 2012 г.

Банички карталачки



Продукти:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
брашно до меко тесто

100 гр сирене
60 гр краве масло




          В купа сипете водата и солта. Пресейте над нея 1-2 ч.ч. брашно и постепенно, добавяйки брашно, замесете меко тесто. Разделете го на 6-8 топчета и оставете 15 мин да починат. В това време сложете глинен сач да се загрява на котлона/ ако не разполагате с такъв - използвайте тиген с незалепващо покритие/.
          Разточете всяко топче тесто на много тънка кора. Напръскайте леко с разтопено масло, поръсете с натрошено сирене и прегънете като плик за писмо. Разточете отново, за да се изтъни.
 




 



 
 
           Пригответе по същия начин останалите карталачки. Изпечете ги на нагорещения сач. Всяка карталачка намажете при сваляне от огъня с масло и от двете страни и поставете в съд с капак, за да омекне. Поднесете с кисело мляко.
 
 
 
 

8 коментара:

  1. Ети, чудни са! Много много ги обичам! Взимам си 1-2 :) Рецептата на баба е подобна :), разликата е в прегъването. Ако добавим и купичка кисело мляко, вкусен градински домат и малко самардала, настава истинско пиршество.

    Успешна нова седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези банички наистина стават много вкусни.
    Твоите са изкусителни!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни и много уютни снимки,Мариетка,а баничките са върховни!
    Хубава седмица и слънчева,топла есен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ети, страхотни банички си направила! Като ги гледам и..... се върнах в спомените си, .... когато в междучасията тичахме до лафките да си купим баничка!
    Прекрасна есенна седмица ти желая! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм ... вкусотия! Хапвах нещо подобно на морето това лято и много им харесаха :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. уХААААА че вкусотия си ни предложила Мариета!
    Невероятно изглеждат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Баба ми ги правеше тези банички, запечени на сач. Стават страхотни и много хубави, но аз уви - все още не съм научила рецептата. Ще пробвам твоята, много ми хареса

    ОтговорИзтриване
  8. Ехааа, това са ми любимите банички на баба и мама. Дори не се хващам да направя на сача, но се възползвам зимата на село и чакам мама да ми направи.
    Страхотни са твоите, Ети! Сигурно отдавна са свършили, иначе бих посегнала да си взема една :))

    ОтговорИзтриване