събота, 15 септември 2012 г.

Галет с круши





За основата:
110 г краве масло
200 г брашно
1 яйце
50 г захар
1 ванилия

Пълнеж:
2-3 добре узрели круши /масловки/
1 с.л. захар
1/2 ч.л. канела

За глазиране:
1 с.л. течен мед

пудра захар за поръсване


 
 

 


          Нарежете в купата на миксера студеното масло на дребни кубчета. Пресейте над него брашното и разбъркайте на ниска скорост до образуване на трохи. Яйцето разбийте със захарта и добавете към маслените трохи. Продължете да разбърквате с миксера докато се образува топка тесто. Завийте я в домакенско фолио и охладете 1 час в хладилник.
          Разрежете крушите на четвъртинки, почистете от семенниците и нарежете на резенчета. Смесете захарта с канелата.
          Извадете масленото тесто за основата от хладилника и оставете няколко минути да се отпусне. Разточете върху лист хартия за печене на кръг с дебелина 3-4 мм. Изсипете в средата му резенчетата круши, като оставите свободен борд по края 3-4 см. Посипете крушите с канелената захар. Захлупете краищата на основата отгоре и ги намажете с течния мед.
          Изпечете галета за 25 мин при 180  градуса докато се зачерви. Извадете, охладете и поднесете поръсен с пудра захар.



16 коментара:

  1. Тази година не стигнах до галет!
    Но твоят е много апетитен, Ети!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още не е късно, Дани, има толкова много плодове...
      Успешна нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Мариета,за галета нямам съмнения, но снимките ти са уникални!

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитно предложение! С тези круши се получава много сочен десерт!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина много сочен, даже на снимките се вижда колко сок има, но пък ние така го харесваме.
      Хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Много апетитно и подходящо за сезона предложение! Снимките са прекрасни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бубу, поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Много, много апетитен десерт, Ети! А какви снимки само! Да му се прииска на човек да посегне :)
    Обаче ако човека още се помота, ще изтърве и крушите. Между другото - страхотни круши си имате пак, добра реколта, поздравления и за двама ви с половинката!
    Прегръдка от мен с пожелания за спорна и успешна нова учебна година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Пепи, страхотни са тази година и крушите, и гроздето, и ябълките...е, малко по-дребни заради сушата, но затова пък мнооого сладки.

      Благодаря ти за прекрасните пожелания, трогна ме!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Затрогващи снимки,скъпа,и неописуемо съблазнителен и толкова любим десерт!Бих хапвала галет с всякакви плодове,а с круши сигурно аромата е вълшебен!
    Пожелавам на теб и момчетата ти много успешна учебна година!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Не мога да го забравя това чудо с круши :) все ми е пред очите, откакто го видях!!! Покъртително апетитни и безмилостни снимки, Мариетка!!!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не стигнах до галет това лято! Но ще се насладя на твоето прекрасно творение! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен галет, Ети. Ухае чак през монитора. Снимките са просто мечта!
    Прегръдки, мила и един прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване