Няма какво повече да обяснявам - грабвайте брашно, яйца и мляко и се насладете на чудния вкус на истинския козунак!
Продукти за 2 козунака:
600 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /аз добавих още 1 жълтък, а белтъка на третото яйце отделих за намазване/
130 гр захар /добавих и 1 ч.л. течен подсладител, защото вкъщи обичаме по-сладките козунаци/
200 мл прясно мляко
100 гр краве масло
1ч.л. сол /сложих непълна/
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
масло за намазване на формите
захар за поръсване
*добавих шепа стафиди и шепа накиснати в ром захаросани портокалови корички, както и малко конфитюр от сини сливи в единия козунак
За замесването и първото втасване ползвам хлебопекарна, програма Тесто. Работя по обичайния начин - в контейнера изсипвам леко разбитите с топлото мляко яйца, добавям течния подсладител и солта. Пресявам в купа брашното, добавям захарта, лимонената кора и ванилите и изсипвам върху млечната смес. В кладенче сипвам сухата мая и включвам машината да меси. Когато се оформи топка тесто, постепенно започвам да добавям лъжица по лъжица леко разтопеното масло. При звуковия сигнал добавям стафидите и портокаловите корички.
Втасалото тесто оформете по желан от вас начин. / Аз разделих тестото на 2 части, едната два пъти по-голяма /исках едно малко кръгло козуначе и един голям продълговат/. За големия козунак разделих тестото на 5 части, с ръце оформих фитили, усуках ги и сплетох плитка.
За малкия разделих и оформих 3 фитила, в единия сложих 2-3 лъжици гъст конфитюр от сини сливи, прищипах внимателно да не протече при печенето и сплетох фитилите на плитка. Завих на охлюв и поставих в малка кръгла йена./
След като оформите козунаците, поставете ги в намазани с масло форми - трябва да ги запълват не повече от 1/ 3-та от обема им. Оставете на топло да втасат. Намажете втасалите козунаци с отделения белтък, поръсете с едри кристали захар /или обикновена/, по желание - филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна за 30 - 35 мин. Внимавайте да не прегорят отгоре, ако е нужно - покрийте с лист фолио.
Готовността проверете с клечка. Извадете и оставете за 15 мин да изстинат във формите. Извадете и охладете на решетка.
Нели, благодаря за страхотната рецепта!
Мила Ети, козунакът ти е прекрасен! Разкош! Само конци! А снимките са приказка! Комплименти!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и един прекрасен ден утре!
Чудесен козунак и много свежи пролетни снимки!
ОтговорИзтриванеСтрахотно!Красово, вкусно!Снимките са перфектни!Поздравления!
ОтговорИзтриванеЕти, все повече се убеждавам, че тази година
ОтговорИзтриванекозунаците ми ще носят името "Гуинет"
Разкошни са станали твоите!
Хубав ден от мен!
Невероятен козунак, а какви снимки само...изкушение голямо!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги :)
Великденска прелест!Сладост на конци!
ОтговорИзтриванеА снимките ти са прекрасни Мариета!
Поздравления!
Чудесен е! Браво!
ОтговорИзтриванеОоо, изглежда просто вълшебно! Ние вече празнувахме Великден по католически стил, но не пречи и нашия Великден да отбележим с такъв чуден козунак :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица ♥
Ох, Мариета! То бива хубави козунаци, ама твоите направо са трепач:)))
ОтговорИзтриванеТо е достатъчно само картинката да гледаш и да ти потека слюнките. Чак усещам приятния мирис на топъл козунак !!!
Ах, колко ме зарадваха вашите коментари, момичета! Благодаря ви! Благодарностите ми са най-вече към Гуинет за сполучливата и вкусна рецепта!
ИзтриванеХубав, макар и хладен, пролетен ден ви пожелавам!
Мариетке, страхотен козунак! За мен това е рецептата и досега съм направила вече няколко дози-включително замразени в хладилника за Великден, защото времето последните седмици не ми стига за нищо! Искаше ми се да пробвам и рецептите на Роси, но може би по-късно ще стане. Ти си права, че тестото има конци още в машината - просто е разкошно - снимките ти са достатъчно красноречиви. Радвам се, че си се доверила на рецептата при това море от рецепти за козунаци:)) Прекрасен резултат - пухкав, бухнал, със страхотна коричка - абе, майстор си ти!Весели, светли и вкусни празници пожелавам на твоето семейство!Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеНели, благодаря ти за високата оценка! Радва ме страшно много!
ИзтриванеАз ще меся традиционно в събота, надявам се да успея поне 3 дози, а в понеделник ме чакат още две - за моите и на съпруга ми колеги. Ще експериментирам с най-различни плънки, но съм убедена в перфектния резултат!
Прекрасни, слънчеви и щастливи да са празничните ти дни! Прегръдки и от мен!
Красота!Мариетка ,ти си вълшебница!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеХубава вечер!
Какво ли да напиша? ... След всяка снимка и всяка рецепта оставам без думи ! Благодаря ти! Бъди все такава (hug)
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря за милите думи, затова, че никога не ме пропускаш...
ИзтриванеПрекрасни са козунаците ти Мариета браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеПоздравления за сполучливите Ви козунаци!
ОтговорИзтриванеБих искала да попитам дали рецептата е подходяща за месене на ръка?
Всяка една рецепта може да се меси както в машината, така и на ръка, естествено спазвайки технологията.
ИзтриванеЩе се радвам, ако опитате и резултатът Ви хареса!
Хубава вечер!
Мариеткааа, жесток! Ще се прави! :)
ОтговорИзтриванеВярвам, че ще ви хареса!
ИзтриванеМариетка, уникален е, мила!! Повтарям се :), но си го спретнала умопомрачителен на вид!!! А на вкус знам, че е супер, защото рецептата е вече изпробвана :)
ОтговорИзтриванеИзглежда стрхотен,веднага ое заемам с правенето. Ще ви пиша какви са ризултатите.
ОтговорИзтриванеИма ли нужда от коментар,мила,след като снимките сами говорят?!
ОтговорИзтриванеЕталон за козунаци!
Прегръдки отново!
Здравей! Харесих си твоята рецепта за този великден. Не живея в България и искам да покажа на семейството какво е козунак, но нямам особен опит. Може ли малко повече подробности около печенето? На колко градуса да ги изпека и колко време горе-долу? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Всеки си познава печката, но ще ви кажа аз как пека - загрявам предварително фурната като включвам горен и долен реотан на 150 градуса. Слагам втасалия козунак и увеличавам на 180 градуса. Следя когато се запече отгоре и покривам с нещо /лист алуминиево фолио, но по-често парче вестник/, за да не прегори. След това проверявам за готовност с тънка клечица /за зъби/ - когато излезе суха, козунакът е изпечен. При мен това става за около 40 мин. Ако към края на печенето коричката не ви харесва, махате вестника, за да се изпече още.
ИзтриванеВярвам, че ще приготвите най-вкусния козунак и ще очаровате семейството си! Светли и благословени празници ви пожелавам!
Благодаря от сърце! Честит празник и на вас и вашето семейство! :)
Изтриване