събота, 7 април 2012 г.

Руло "Сълзата на слона"




Блат:
6 яйца
6 с.л. захар
2 с.л. брашно
40 гр натурално какао
1 пакетче бакпулвер

Крем:
250 гр меко краве масло
100 гр пудра захар
150 гр смлени орехи
50 мл горещо прясно мляко
2 ванилии

2-3 банана

Глазура:
40 гр краве масло
3 с. л. какао
3 с.л. захар
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. брашно





          За блата разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Пресейте над купата брашното с бакпулвера и какаото и разбийте отново. Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка сол. Изсипете ги при тестото за блата и много внимателно с шпатула ги смесете добре. Изсипете сместа в правоъгълна тава /25/35 см/, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за 20 мин /проверете готовността му с клечка/. Извадете и обърнете върху поръсена с пудра захар хартия за печене. Поставете в средата на блата по дължината му дебела точилка и го прегънете на две върху нея. Охладете.




          За крема разбийте маслото със захарта. Добавете горещото мляко и смлените орехи. Ароматизирайте с ванилията.

          Внимателно разгънете блата и отстранете точилката. Намажете с крема и поставете в средата /на мястото на точилката/ целите банани /леко ги "разточете" с ръце, както се точи пластилин, за да се изправят и поставят в права линия/. Отново прегънете на две като поставите един върху друг двата края на рулото. Леко притиснете с ръце, за да му придадете формата на око / по-изтънено в края/. Оставете крема да стегне.

          Загрейте в касерола всички продукти за глазурата, бъркайки енергично, за да не загори брашното. Полейте рулото и оставете да стегне.








         * Тази рецепта имам записана отпреди над 15 години - бях на гости в едно семейство, почерпиха ме с много вкусни мекички и поисках рецептата. Жената услужливо ми даде целия си тефтер, от който преписах много рецепти. Повечето от тях съм правила многократно и станаха любими на семейството ми, но точно това руло пропусках всеки път - струваше ми се сложно и връткаво, нямах или орехи, или достатъчно масло...определено обаче си струва и съжалявам, че не съм го приготвила по-рано. Освен вкусно е и много ефектно на външен вид.


27 коментара:

  1. Страхотно руло, Мариета! Разрезът е много красив и изглежда безбожно вкусно! Определено е трябвало по-рано да го направиш :) Аз вече нямам търпение да се прибера и да го опитам :)))

    Хубав празничен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони! Да, само мога да съжалявам за огромното закъснение, с което го приготвих...но пък и се радвам, че все пак се наканих и го опитахме...
      Хубави, слънчеви и спокойни почивни дни ти желая!

      Изтриване
    2. Изглежда страхотно и много искам да го пробвам,но не ядем орехи вкъщи,та се чудя дали ще стане без тях ?Много благодаря предварително за отговора.

      Изтриване
    3. Здравейте!
      Мисля, че с Ваш любим крем /маслен, ванилов, сметанов, с маскарпоне/ също би се получила добра комбинация.
      Честита Цветница!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно. Май и аз ще се опитам да го направя...

    ОтговорИзтриване
  3. Много оригинално - аз лично бих го кръстила "Окото на слона",тъй като ми прилича много именно на око .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина прилича на око, но така преписах рецептата, не ми се щеше да я променям...

      Изтриване
  4. Мариета, страхотно е това руло! Както обичам кремести и шоколадови десерти - това руло е перфектно, съчетало и двете изисквания в себе си :))
    Наистина има такива рецепти, които ни изглеждат по-пипкави, по-трудни... но правейки ги, осъзнаваш, че не само са лесни, но и е голяма грешка отлагането им.
    Хайде, очаквам през ваканцията да се развихриш и покажеш още някоя такава... отлежаваща :))
    Честита ваканция!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Пеп, благодаря! Няма да успея да се развихря - първите дни съм дежурна на работа, а после ме чакат яйцата и козунаците...
      Хубава вечер, мила!

      Изтриване
  5. :) много е красиво... и толкова вкусно звучи :)
    Поздрави, Мариетка и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета,невероятно ,съблазняващо,това е моята "райска ябълка"
    поздрави и прекрасен предстоящ празник

    ОтговорИзтриване
  7. Мариетче, страхотно рулце си направила! Браво!Невероятно стилно и апетитно! Честита Цветница и.... ти желая една незабравима ваканция!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Цветница и на теб, Албенче! Благодаря за милите думи!

      Изтриване
  8. Прекрасно руло, Ети! Изглежда божествено вкусно. Неустоимо е просто!

    Прегръдки и една прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, че вкусно! Идеята е страхотна и ще се пробва! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Ама много сладка сълза!Страхотно е рулото!
    Честиа Цветница Мариета,с пожелание за здраве и цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Мариетка, това руло ме плени още като видях снимката във фейсбук! Истински разкош! Не обещавам да го пробвам скоро, но все някога ще му дойде времето.

    Поздрави и успешна и спорна седмица, че доста натоварена се очертава!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариетка, чудесно е това руло!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно е рулото, Мариета! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно ефектно,Мариетка!Неустоим десерт и прекрасни снимки отново!
    Изглежда сочно,с много кремче и много какао,интересно оформление наистина!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна рецепта. Изпробвах я, много е вкусно!!

    ОтговорИзтриване