събота, 7 април 2012 г.

Руло "Сълзата на слона"




Блат:
6 яйца
6 с.л. захар
2 с.л. брашно
40 гр натурално какао
1 пакетче бакпулвер

Крем:
250 гр меко краве масло
100 гр пудра захар
150 гр смлени орехи
50 мл горещо прясно мляко
2 ванилии

2-3 банана

Глазура:
40 гр краве масло
3 с. л. какао
3 с.л. захар
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. брашно





          За блата разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Пресейте над купата брашното с бакпулвера и какаото и разбийте отново. Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка сол. Изсипете ги при тестото за блата и много внимателно с шпатула ги смесете добре. Изсипете сместа в правоъгълна тава /25/35 см/, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за 20 мин /проверете готовността му с клечка/. Извадете и обърнете върху поръсена с пудра захар хартия за печене. Поставете в средата на блата по дължината му дебела точилка и го прегънете на две върху нея. Охладете.




          За крема разбийте маслото със захарта. Добавете горещото мляко и смлените орехи. Ароматизирайте с ванилията.

          Внимателно разгънете блата и отстранете точилката. Намажете с крема и поставете в средата /на мястото на точилката/ целите банани /леко ги "разточете" с ръце, както се точи пластилин, за да се изправят и поставят в права линия/. Отново прегънете на две като поставите един върху друг двата края на рулото. Леко притиснете с ръце, за да му придадете формата на око / по-изтънено в края/. Оставете крема да стегне.

          Загрейте в касерола всички продукти за глазурата, бъркайки енергично, за да не загори брашното. Полейте рулото и оставете да стегне.








         * Тази рецепта имам записана отпреди над 15 години - бях на гости в едно семейство, почерпиха ме с много вкусни мекички и поисках рецептата. Жената услужливо ми даде целия си тефтер, от който преписах много рецепти. Повечето от тях съм правила многократно и станаха любими на семейството ми, но точно това руло пропусках всеки път - струваше ми се сложно и връткаво, нямах или орехи, или достатъчно масло...определено обаче си струва и съжалявам, че не съм го приготвила по-рано. Освен вкусно е и много ефектно на външен вид.


27 коментара:

  1. Страхотно руло, Мариета! Разрезът е много красив и изглежда безбожно вкусно! Определено е трябвало по-рано да го направиш :) Аз вече нямам търпение да се прибера и да го опитам :)))

    Хубав празничен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони! Да, само мога да съжалявам за огромното закъснение, с което го приготвих...но пък и се радвам, че все пак се наканих и го опитахме...
      Хубави, слънчеви и спокойни почивни дни ти желая!

      Изтриване
    2. Изглежда страхотно и много искам да го пробвам,но не ядем орехи вкъщи,та се чудя дали ще стане без тях ?Много благодаря предварително за отговора.

      Изтриване
    3. Здравейте!
      Мисля, че с Ваш любим крем /маслен, ванилов, сметанов, с маскарпоне/ също би се получила добра комбинация.
      Честита Цветница!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно. Май и аз ще се опитам да го направя...

    ОтговорИзтриване
  3. Много оригинално - аз лично бих го кръстила "Окото на слона",тъй като ми прилича много именно на око .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина прилича на око, но така преписах рецептата, не ми се щеше да я променям...

      Изтриване
  4. Мариета, страхотно е това руло! Както обичам кремести и шоколадови десерти - това руло е перфектно, съчетало и двете изисквания в себе си :))
    Наистина има такива рецепти, които ни изглеждат по-пипкави, по-трудни... но правейки ги, осъзнаваш, че не само са лесни, но и е голяма грешка отлагането им.
    Хайде, очаквам през ваканцията да се развихриш и покажеш още някоя такава... отлежаваща :))
    Честита ваканция!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Пеп, благодаря! Няма да успея да се развихря - първите дни съм дежурна на работа, а после ме чакат яйцата и козунаците...
      Хубава вечер, мила!

      Изтриване
  5. :) много е красиво... и толкова вкусно звучи :)
    Поздрави, Мариетка и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета,невероятно ,съблазняващо,това е моята "райска ябълка"
    поздрави и прекрасен предстоящ празник

    ОтговорИзтриване
  7. Мариетче, страхотно рулце си направила! Браво!Невероятно стилно и апетитно! Честита Цветница и.... ти желая една незабравима ваканция!!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Цветница и на теб, Албенче! Благодаря за милите думи!

      Изтриване
  8. Прекрасно руло, Ети! Изглежда божествено вкусно. Неустоимо е просто!

    Прегръдки и една прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, че вкусно! Идеята е страхотна и ще се пробва! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви тогава! Хубав празничен ден!

      Изтриване
  10. Ама много сладка сълза!Страхотно е рулото!
    Честиа Цветница Мариета,с пожелание за здраве и цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила, честита Цветница и на теб!

      Изтриване
  11. Мариетка, това руло ме плени още като видях снимката във фейсбук! Истински разкош! Не обещавам да го пробвам скоро, но все някога ще му дойде времето.

    Поздрави и успешна и спорна седмица, че доста натоварена се очертава!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариетка, чудесно е това руло!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно е рулото, Мариета! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно ефектно,Мариетка!Неустоим десерт и прекрасни снимки отново!
    Изглежда сочно,с много кремче и много какао,интересно оформление наистина!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна рецепта. Изпробвах я, много е вкусно!!

    ОтговорИзтриване