вторник, 10 април 2012 г.

Козунак "Гуинет"

          Видях този страхотно пухкав козунак при Гуинет. Прочетох рецептата, леко различаваща се от моята, и ...я пропуснах. Когато обаче и Мина показа едно подобно изкушение, реших да я пробвам. Още щом машината оформи топката тесто разбрах, че тазгодишните козунаци ще бъдат наречени "Гуинет". Втасалото тесто се пукаше на мехури и още тогава беше цялото изтъкано от конци...
          Няма какво повече да обяснявам - грабвайте брашно, яйца и мляко и се насладете на чудния вкус на истинския козунак!



Продукти за 2 козунака:
600 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /аз добавих още 1 жълтък, а белтъка на третото яйце отделих за намазване/
130 гр захар /добавих и 1 ч.л. течен подсладител, защото вкъщи обичаме по-сладките козунаци/
200 мл прясно мляко
100 гр краве масло
1ч.л. сол /сложих непълна/
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии

масло за намазване на формите
захар за поръсване

*добавих шепа стафиди и шепа накиснати в ром захаросани портокалови корички, както и малко конфитюр от сини сливи в единия козунак




             За замесването и първото втасване ползвам хлебопекарна, програма Тесто. Работя по обичайния начин - в контейнера изсипвам леко разбитите с топлото мляко яйца, добавям течния подсладител и солта. Пресявам в купа брашното, добавям захарта, лимонената кора и ванилите и изсипвам върху млечната смес. В кладенче сипвам сухата мая и включвам машината да меси. Когато се оформи топка тесто, постепенно започвам да добавям лъжица по лъжица леко разтопеното масло. При звуковия сигнал добавям стафидите и портокаловите корички.




          Втасалото тесто оформете по желан от вас начин. / Аз разделих тестото на 2 части, едната два пъти по-голяма /исках едно малко кръгло козуначе  и един голям продълговат/. За големия козунак разделих тестото на 5 части, с ръце оформих фитили, усуках ги и сплетох плитка.
          За малкия разделих и оформих 3 фитила, в единия сложих 2-3 лъжици гъст конфитюр от сини сливи, прищипах внимателно да не протече при печенето и сплетох фитилите на плитка. Завих на охлюв и поставих в малка кръгла йена./



           След като оформите козунаците, поставете ги в намазани с масло форми - трябва да ги запълват не повече от 1/ 3-та от обема им. Оставете на топло да втасат. Намажете втасалите козунаци с отделения белтък, поръсете с едри кристали захар /или обикновена/, по желание - филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна за 30 - 35 мин. Внимавайте да не прегорят отгоре, ако е нужно - покрийте с лист фолио.
          Готовността проверете с клечка. Извадете и оставете за 15 мин да изстинат във формите. Извадете и охладете на решетка.






Нели, благодаря за страхотната рецепта!




28 коментара:

  1. Мила Ети, козунакът ти е прекрасен! Разкош! Само конци! А снимките са приказка! Комплименти!!!

    Прегръдки и един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен козунак и много свежи пролетни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно!Красово, вкусно!Снимките са перфектни!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Ети, все повече се убеждавам, че тази година
    козунаците ми ще носят името "Гуинет"
    Разкошни са станали твоите!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятен козунак, а какви снимки само...изкушение голямо!!!

    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  6. Великденска прелест!Сладост на конци!
    А снимките ти са прекрасни Мариета!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо, изглежда просто вълшебно! Ние вече празнувахме Великден по католически стил, но не пречи и нашия Великден да отбележим с такъв чуден козунак :-)

    Спорна и усмихната седмица ♥

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, Мариета! То бива хубави козунаци, ама твоите направо са трепач:)))
    То е достатъчно само картинката да гледаш и да ти потека слюнките. Чак усещам приятния мирис на топъл козунак !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, колко ме зарадваха вашите коментари, момичета! Благодаря ви! Благодарностите ми са най-вече към Гуинет за сполучливата и вкусна рецепта!
      Хубав, макар и хладен, пролетен ден ви пожелавам!

      Изтриване
  9. Мариетке, страхотен козунак! За мен това е рецептата и досега съм направила вече няколко дози-включително замразени в хладилника за Великден, защото времето последните седмици не ми стига за нищо! Искаше ми се да пробвам и рецептите на Роси, но може би по-късно ще стане. Ти си права, че тестото има конци още в машината - просто е разкошно - снимките ти са достатъчно красноречиви. Радвам се, че си се доверила на рецептата при това море от рецепти за козунаци:)) Прекрасен резултат - пухкав, бухнал, със страхотна коричка - абе, майстор си ти!Весели, светли и вкусни празници пожелавам на твоето семейство!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря ти за високата оценка! Радва ме страшно много!
      Аз ще меся традиционно в събота, надявам се да успея поне 3 дози, а в понеделник ме чакат още две - за моите и на съпруга ми колеги. Ще експериментирам с най-различни плънки, но съм убедена в перфектния резултат!
      Прекрасни, слънчеви и щастливи да са празничните ти дни! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. Красота!Мариетка ,ти си вълшебница!Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Какво ли да напиша? ... След всяка снимка и всяка рецепта оставам без думи ! Благодаря ти! Бъди все такава (hug)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за милите думи, затова, че никога не ме пропускаш...

      Изтриване
  12. Прекрасни са козунаците ти Мариета браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления за сполучливите Ви козунаци!
    Бих искала да попитам дали рецептата е подходяща за месене на ръка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка една рецепта може да се меси както в машината, така и на ръка, естествено спазвайки технологията.
      Ще се радвам, ако опитате и резултатът Ви хареса!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  14. Мариеткааа, жесток! Ще се прави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Мариетка, уникален е, мила!! Повтарям се :), но си го спретнала умопомрачителен на вид!!! А на вкус знам, че е супер, защото рецептата е вече изпробвана :)

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда стрхотен,веднага ое заемам с правенето. Ще ви пиша какви са ризултатите.

    ОтговорИзтриване
  17. Има ли нужда от коментар,мила,след като снимките сами говорят?!
    Еталон за козунаци!
    Прегръдки отново!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей! Харесих си твоята рецепта за този великден. Не живея в България и искам да покажа на семейството какво е козунак, но нямам особен опит. Може ли малко повече подробности около печенето? На колко градуса да ги изпека и колко време горе-долу? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Всеки си познава печката, но ще ви кажа аз как пека - загрявам предварително фурната като включвам горен и долен реотан на 150 градуса. Слагам втасалия козунак и увеличавам на 180 градуса. Следя когато се запече отгоре и покривам с нещо /лист алуминиево фолио, но по-често парче вестник/, за да не прегори. След това проверявам за готовност с тънка клечица /за зъби/ - когато излезе суха, козунакът е изпечен. При мен това става за около 40 мин. Ако към края на печенето коричката не ви харесва, махате вестника, за да се изпече още.
      Вярвам, че ще приготвите най-вкусния козунак и ще очаровате семейството си! Светли и благословени празници ви пожелавам!

      Изтриване
    2. Благодаря от сърце! Честит празник и на вас и вашето семейство! :)

      Изтриване