неделя, 4 март 2012 г.

Праз с ориз на фурна

           На това простичко, непретенциозно ястие, в нашия край казваме празеница. Когато през зимата пресните зеленчуци се свеждат до лук, картофи и моркови, то разнообразява менюто, добавяйки така нужните витамини. Приготвя се лесно, всеки може да варира с количеството на продуктите според големината на съда, в който ще пече.
          Така и не се научих да приготвям като маминия ориз - постен или с праз, нейният е толкова вкусен, така сочен и с отделящи се зърна, че големият ми син като ме види да готвя ориз казва - "Мамо, ама да знаеш, че на баба оризът е най-вкусен". Затова този път готвих с телефон до ухото и се доближих доста до искания резултат. Съветът на мама за пухкав ориз е при измиването му да се добави 1 с.л. сол и да се претрие с малко вода добре, а после да се изплакне обилно - така зърната стават снежнобели и не се слепват после. На 1 мерна единица ориз се добавят 3 гореща вода / всеки сам си знае купичката или чашата, с която мери, затова в рецептата няма да посочвам точен грамаж ориз/.




Продукти:
2-3 стръка праз
1 голяма глава кромид лук
70 мл олио*
ориз**
3-с.л. доматен сок или домати от консерва
сол и черен пипер на вкус



          Почистете праза, разполовете го и нарежете на шайби с дебелина около 1 см. Лука нарежете на едри кубчета. В тавата, в която ще печете ястието, загрейте олиото и изсипете нарязаните праз и лук. Бъркайте на огъня докато станат леко златисти и омекнат. Добавете предварително почистеният и измит със сол ориз и продължете да пържите, наливайки по малко от горещата вода /общото количество вода е в съотношение 3:1 с ориза/. Добавете доматения сок, овкусете със сол и черен пипер. Оставете да поври малко на котлона, разбърквайки непрекъснато, за да не загори. Преместете в предварително загрята фурна и изпечете на 160 градуса, докато ориза попие водата /около 35 мин/. Извадете веднага от фурната, за да не стане прекалено сух.



*Това ястие "пие" доста мазнинка, става и по-вкусно с по-голямо количество, така че може да добавите още.
**Количеството ориз варира според големината на тавата, но винаги е в съотношение 1:3 с гореща вода.

8 коментара:

  1. Готвенето с ориз ,винаги ми е било на око. Не мога да нацеля пропорцията на вода към ориз.Ще пробвам и в съотношение 3към 1.Твоята порцийка е супер вкусна и ароматна_(запечен праз и лук -супер).хУБАВ И СПОКОЕН ПОЧИВЕН ДЕН!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложения, Мариета :)
    И не знам защо, но ми се привижда и някоя друга маслинка!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам и праз и ориз...Мариета твоята рецепта ми хареса много и ще си я спретна.
    Хубава вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариетка,уцели ме в 10-та :)Едно от любимите ми ястия,а и така съблазнително изглежда.....

    ОтговорИзтриване
  5. Леле ,страхотно ястие,Мариета!Толкова апетитно изглежда, с прекрасни цветове...направо истинско вълшебство!Благодаря за идеята!
    Снимките са чудесни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ооо, не вярвах, че ще има коментари за това най-обикновено ястие...радвам се, че ви е харесало, дами!
    Дани, привижда ти се:) Маслини ще подхождат идеално, но поради факта, че големият ми син не близва - не слагам / наследил е в това отношение мама - тя никога през живота си не е вкусвала маслини, усеща дори капчица от маслото им в ястие.../
    Желая ви успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам праз, Мариетка и това е едно от любимите ми ястия. Майка също го готвеше едно време и много му се радвах като го видех на масата ни. Благодаря ти, че ми припомни за него , ще си направя в най-скоро време.
    P.S. А защо да няма коментари, Мариетка? Нали знаеш, че най-простите неща са най-вкусни. Ние вкъщи много обичаме изчистените вкусове на ястията.

    Прегръдки и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно вкусно ястие,Мариетка,и у дома го обичаме!
    Мамините рецепти са винаги отлични,личи си!
    Много прегръдки от мен за теб и дечицата!

    ОтговорИзтриване