събота, 15 август 2015 г.

Чийзкейк с бял шоколад и смокини

Честит имен ден на всички, 
които носят името на Божията майка!
Нека  Богородица ви закриля, дарява ви здраве, 
спокойствие и благодат!


Честит имен ден и на мен! 




За основата
200 г чаени бисквити
100 г краве масло
1 с.л. какао

За чийзкрема
400 г маскарпоне
400 г заквасена сметана
200 г бял шоколад
2-3 с.л. пудра захар - по желание
1с.л. лимонов сок
1/2 капсула лимонова есенция

За мармалада от смокини
500 г смокини
100 мл вода
100 г захар



           Смелете бисквитите в блендер докато станат на фини трохи. Пресипете ги в купа и разбъркайте с какаото и разтопеното масло.
          В подходящ поднос поставете ринг за торти. Разтворете го до диаметър 20 см. Изсипете бисквитената смес и притиснете добре по дъното/ ползвайте приставката за картофено пюре/. Сложете в хладилник за 15 мин.
          За чийзкрема начупете и разтопете шоколада. Оставете го да се охлади напълно.
          В купа разбъркайте до гладък крем с телена бъркалка маскарпонето и сметаната. Добавете охладения шоколад, лимоновия сок и есенцията. Ако желаете добавете 2-3 с.лл пудра захар, за мен сладостта на шоколада е достатъчна. Изсипете крема върху бисквитената основа, разтръскайте подноса, за да се разнесе равномерно, и върнете в хладилника за 4 ч.



         Пригответе мармалада от смокини. Измийте ги и изрежете дръжките, разрежете всяка смокиня на 4. В тиган с незалепващо покритие изсипете смокините и водата и сложете на котлона. Не разбърквайте, за да не станат на пюре. Щом водата се редуцира прибавете захарта и намалете огъня. С помощта на цедка се опитайте да отстраните колкото се може повече семчици. Варете, докато се сгъсти. Оставете да изстине напълно.
          Разпределете мармалада от смокини върху чийзкейка и върнете за още 1 ч в хладилника.


          

3 коментара:

  1. Мариетка, да ти е здраво и обично името! Носи го с щастие и гордост! Честит имен ден! :) А почерпката е страхотна, ще се подсладя за твое здраве. :)
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник! Бъди здрава, Мариетка!!!
    Вдъхнови ме за днешния десерт, но нямах всички продукти и не ми се излизаше в жегата, затова попромених туй онуй, но се насладихме преди малко на чудесен смокинов десерт:). Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит имен ден,скъпа! Пожелавам ти да си безкрайно щастлива и все така силно обичана от твоите момчета! Чийзът е умопомрачителен!

    ОтговорИзтриване