четвъртък, 13 август 2015 г.

Патладжан кебап

 Днес ви представям едно чудесно лятно ястие, което видях в любимо мое местенце - Храна за душата. Нели, благодаря за споделената рецепта, много ни хареса!



Продукти за 4 порции
500г кайма
1 кг патладжани ( 4 по-малки)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки /използвах различни на цвят - червена, тъмно и светло-зелена
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио/аз го замених със зехтин/


           Измийте патладжаните. Отрежете дръжките и ги разрежете напречно на шайби с дебелина 1,5 см без да стигате докрай. Потопете в подсолена студена вода за 15 мин.
          Омесете каймата с една глава ситно нарязан лук, 1-2 пресовани скилидки чесън, черен пипер, сол, риган на вкус. Извадете патладжаните от водата, отцедете ги. Във всеки прорез поставете малко топче от каймата. Подредете патладжаните в тавата и между тях сложете едро нарязаните лук, чушки, домати/обелени и отцедени от семето/, скилидките чесън, пресните подправки. Полейте със зехтин. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 мин в загрята на 200 градуса фурна. Махнете фолиото и върнете да се запече за още 15-20 на 180 градуса до готовност.
          Ястието е еднакво вкусно и топло, студено.

1 коментар:

  1. Радвам се, че съм те провокирала да го направиш, Мари! У дома е любимо. Доста хора зарибих с него. Недоволни няма :) Хубава есен, мила!

    ОтговорИзтриване