неделя, 8 февруари 2015 г.

Торта "От обич" или аз на 40...


***

Ти чакал ли си орхидея да разцъфне?
Една година само три листа стоят…
Надеждата обаче все възкръсва
и ражда се отново красота.

Така и с теб, с живота ти така е…
Години сякаш само с три листа…
Сънуваш пъпки, тръпнеш в мрака,
Мечтаеш за един едничък цвят…

Аз знам, във всяка пазва пъпка дреме…
Не се отказвай, чакай ден след  ден.
Ще видиш как, нагоре устремена,
Към слънцето поема красота…

Поливай я с любов, топли я с вяра…
От вятър хладен с длани я пази.
Ще цъфне орхидея, щом я чакаш…
Ще цъфне, само вяра имай ти…

***

Честит рожден ден на мен и на моята сестра!
Обичам те!
 Знам, че съм силна, защото и ти си до мен!
Защото дори и веднъж в годината орхидеите цъфтят...

***










Червен блат:
120 г меко масло
220 г захар
6 жълтъка
160 мл прясно мляко
220 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
червена сладкарска боя

Бяла смес:
6 белтъка
180 г захар
60 г брашно
1 ванилия

Кокосов блат
3 яйца
150  г захар
50 г кокосови стърготини
50 г брашно + 1 каф.л. бакпулвер

Крем:
500 г маскарпоне
400 мл сладкарска сметана
300 г бял шоколад
1/2 капсула есенция ванилия







          За червения блат разбийте маслото със захарта на пухкав крем. добавяйте жълтъците един по един, разбивайки добре сместа след всеки. Добавете прясното мляко, ромовата есенция и пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте внимателно с шпатула. В една с.л. от сместа добавете червена сладкарска боя и бъркайте докато се разтвори добре. върнете оцветената смес в останалата и разбъркайте - трябва да получете ярко червен цвят.

          Намаслете е набрашнете кексова форма. Изсипете червената смес. Изпечете до суха клечка. Охладете и извадете. Нарежете червения блат на резени и с формичка изрежете сърце от всяко парче. Подреждайте в кръг, за да спазите реда на парчетата, в противен случай сърцата могат да се разместят.

          За бялата смес разбийте белтъците до твърд сняг, прибавяйки захарта на части. Пресейте над него брашното и с шпатула разбъркайте внимателно. Ароматизирайте с ванилия.


          Застелете дъното на разглобяем ринг за торта с диаметър 20 см с хартия за печене. Изсипете част от бялата смес, внимателно подредете сърцата от червения блат плътно едно до друго в кръг, без да ги опирате в борда на формата. Внимателно подравнете. Изсипете останалата част от бялата смес, така че да ги покрие. Заравнете. Изпечете на 160 градуса до готовност. Охладете. Отстранете формата.

          За кокосовия блат разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете кокосовите стърготини и пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте с шпатула. Изсипете сместа в същата форма и изпчете отново на 160 градуса до суха клечка. Охладете. Отстранете формата и внимателно разрежете блата на две.

          За крема сложете сметаната на тих огън и добавете начупения на парчета шоколад. бъркайте докато се разтопи и оставете да се охлади за 3 часа.
          Разбийте с миксер на ниски обороти получения шоколадов ганаш. В друга купа разбийте и маскарпонето. На части прибавяйте към него ганаша и разбивайте докато получите плътен гладък крем.







          За да сглобите тортата поставете за основа един кокосов блат, нанесете крем. Върху него поставете блата със сърцата, отново нанесете крем и завършете с втория кокосов блат. Измажете тортата отгоре и отстрани с крем и охладете в хладилник.
          Декорирайте по желание.








         
         

14 коментара:

  1. Честит Рожден Ден!
    Бъдете здрави и щастливи!
    Прекрасна торта! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно стихотворение, Ети!
    Тортата е прекрасна и защото е правена
    с много любов!
    А орхидеите ти са много красиви!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам те! Караш ме да се чувствам щастлива и горда, че те познавам, Мариетко!
    Прекрасен празник!
    Нели

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни стихове,скъпа!
    Бъдете здрави и винаги така допълващи се и подкрепящи с твоята сестра!Много обич да има в живота ви и всеки ден да е светъл,прекрасен,изпълнен с радост и усмивки,с нови очаквания и достигнати хоризонти!
    Тортата е изключително нежна!
    Весел празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита годишнина! Бъдете здрави и много щастливи и двете! Нека животът ви е изпълнен с толкова красота и нежност като прекрасната торта, която си сътворила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Мариетка! Бъдете здрави и щастливи!
    Продължавай да правиш това, което ти доставя удоволствие, защото то доставя удоволствие и на всички, които се докосват до него!
    Доказателство е и прекрасната торта, която си направила за рождения ви ден!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариетка, честит двоен празник! Бъдете здрави и нека винаги сърцата ви ликуват от обич и хармония! А тортата... Тортата описвам с една дума - ефир! Браво! :)
    Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден и на двете ви, Ети! Бъдете щастливи и винаги бъдете обградени от красота и доброта!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариетка, честит празник - на теб и сестричката ти!
    Нека това, за което мечтаете се сбъдва и нека не ви се налага да бъдете силни, тази нежност по ви отива.
    Много, много красиви и нежни стихове, страхотни!
    И тортата ме впечатли, макар да не разбрах съвсем за направата, но ако реша да правя - ще питам, нали може?
    Хубава година ви желая, ефирни орхидеи...

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник на патерици! Бъдете живи и здрави! Бъдете щастливи и обичани!
    Тортата изглежда.... нямам думи да опиша как! Просто останах без тях! Приказни орхидей. Обожавам ги, а твоите са прекрасни.
    Влюбена, усмихната и щастлива нова седмица!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Мариета, честит рожден ден! Бъдете здрави, обичани и изпълнени с вяра и добронамереност!
    Поздравление за прекрасната публикация - и стихотворението, и тортата, и точните напътствия в рецептата.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, предстои ми да правя торта и се спрях на Вашата.Много интересна и всичко добре обяснено за направата .Искам да попитам бих ли могла да приготвя блатовете 2 дни преди сглобяването на тортата.Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, блатовете могат да се приготвят по-рано. След като изстинат напълно препоръчвам да се увият добре във фолио за свежо съхранение до момента на сглобяване на тортата.
      Хубава вечер Ви желая!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за бързия отговор.

      Изтриване