петък, 8 ноември 2013 г.

Чийзкейк с тиква



За блата:
1 и 1/2 ч.ч. фино смлени овесени бисквити
60 г краве масло
1/2 ч.л. канела

За крема:
1 ч.ч. пюре от печена тиква
500 г крема сирене
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. бяла захар
180 мл сладкарска сметана
2 праха ванилия
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче на прах
1/4 ч.л. сол
4 големи яйца
1 с.л. царевично нишесте



           Смелете овесените бисквитки в блендер. Прехвърлете ги в купа, добавете канелата и разтопеното масло. Разбъркайте добре.
           Подгответе форма с откопчаващ борд с диаметър 23-24 см - дъното застелете с хартия за печене, намаслете стените, обвийте я плътно в лист алуминиево фолио. Пресипете във формата бисквитените трохи и притиснете добре с дъното на чаша, оформяйки блат. Изпечете го за 10 мин в предварително загрята на 160 градуса фурна. Охладете.
          Пасирайте изпечената тиква. Отмерете 1 ч.ч. тиквено пюре, добавете ванилията, джинджифила, индийското орехче, солта и сметаната. Разбъркайте добре.
          В друга купа изсипете сиренето и разбийте с миксер на ниска скорост докато стане на гладък крем. Прибавяйте на порции двата вида захар, а след това  яйцата едно по едно, докато се усвоят от сместа. Накрая добавете нишестето и разбъркайте за кратко. Съединете двете смеси и внимателно излейте крема върху охладената основа.



 



          Поставете формата в дълбока тава и налейте студена вода в нея. Изпечете чийзкейка на водна баня за 60-70 мин на 160 градуса в предварително загрята фурна. Готов е, когато краищата му стегнат, а средата е все още мека. Изключете фурната и оставете чийзкейкът да изстине в нея на затворена врата, така повърхността му няма да се напука.


         

Източник: сп. Кулинарен журнал, бр. 21/2013 г

***

Честит имен ден на всички, носещи името на Архангел Михаил!
 Честито и на моите именници - родителите ми, съпруга ми и малкият ми син!
 Бъдете здрави и щастливи!
Обичам ви!
 
 


10 коментара:

  1. Ети,честити ти именници!
    Всички да са ти живи и здрави!Бъдете винаги заедно и много щастливи!
    Снимките направо ме накараха да затая дъх,уникални са!
    За десерта мога само да съжалявам,че нямам сега пред мен едно парченце,защото знаеш съм голям фен на чийза!
    Използвам случая и да ти благодаря за подстрекателството за баничките с праз,по-назад в блога ми ги показах!
    Сърдечна прегръдка,поздрави на семейството и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно ти благодаря за милите пожелания, за това, че винаги намираш време и сързечно отношение за мен! Прегръщам те сърдечно!

      Изтриване
  2. Чудесен е,Ети!
    И нека здравето и щастието са винаги с вас!
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Спокойна съботна вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  3. Да са ти живи и здрави имениците Мариета! Архангел Михаил да ви закриля!
    Чийз кейка е просто вълшебен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила, бъдете здрави и вие! Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Мариетка, голям празник имаш с толкова именници! Да им е честит именият ден, да са здрави, щастливи и много обичани! А чийзкейкът е страхотен, все съм си мислела и аз за тиквената му версия.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря сърдечно за пожеланията, стоплят душата ми! Нека те се връщат хилядократно и към теб и твоите близки!

      Изтриване
  5. На патерици, но от сърце пожелавам на именниците ти здраве, дълголетие и безброй сбъднати мечти, Ети! Почерпката е невероятна! Прекрасни почивни дни! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева, с такива пожелания празникът ни стана още по-красив! Слънчеви и спокойни да са и твоите почивни дни!

      Изтриване