петък, 22 февруари 2013 г.

Сиропирани дюлеви розички






Продукти за 12 броя:
6 листа фини точени кори за баница
2 дюли
30 г краве масло
100 г захар

Захарен сироп:
300 мл вода
150 г захар  
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

масло за намазване на тавата

желе от дюли за гарниране





          Почистете дюлите от семето и ги настържете на едро ренде. Разтопете маслото в тиган, добавете настърганите дюли и разбърквайте енергично. Добавяйте няколко пъти аз - 3 -  по 80-100 мл вода и продължавайте да разбърквате. Когато дюлите омекнат и станат прозрачни, добавете захарта и бъркайте, за да се карамелизират леко. Отстранете от огъня и охладете.
          Разрежете листата кори за баница на две. В единия, по-дълъг край на получените правоъгълници поставете около 2 с.л. от карамелизираните дюли и навийте на тънко стегнато рулце. Рулцето завийте на розичка и поставете в малка, намазана с масло тавичка.




          Изпечете  дюлевите розички в предварително загрята фурна на 170 градуса докато се зачервят приятно. В това време сварете захарния сироп и го охладете. Ароматизирайте го с валнилията и няколко капки лимонов сок.
          Залейте още горещите розички в тавата с изтиналия сироп и оставете за 2 часа, за да се сиропират добре.
          Поднесете розичките, гарнирани с желе от дюли.




         

21 коментара:

  1. Това изглежда тоолкова вкусно. Поздрави за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. О, неустоимо вкусни и ароматни са тия розички!Чудесна презентация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  3. Прекрасни розички, Ети!
    И чудесна идея за използване на дюлевото желе, че вече само с кашлици го свързват у нас.
    Поздрави и хубави почивни дни с любимите хора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, никакви кашлици вече - само за сладкиши! А аз вкъщи го крия, че го нападат направо с големите лъжици :)
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  4. Имам няколко дюлички и ще ги използвам......:)))Много ме съблазни с тези розички,Мариетка!Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези бяха последните за тази зима, Миленка, и се радвам, че им намерих мястото...поздрави и пожелания за успешна нова седмица!

      Изтриване
  5. Ети, невероятно изкусителни розички! Много апетитни! Жалко, че нямам дюли :(
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, сигурно и с ябълки ще станат, Таня, пробвай.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Мариета, при теб отново е ароматно и красиво. Кажи ми кой плете тези красиви дантели, с които аранжираш вкусотиите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вещички, радвам се, че ти харесват. А за дантелите - една част ги е плела майка ми, а останалите - аз.
      Поздрави и спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  7. Много са ефектни и лесни за приготвяне!
    Снимките са невероятни!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно красиви, апетитни и много вкусни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! спорна нова седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Много хубави розички, Мариетка.
    Обичам дюли, а си представям в комбинация със сиропиран сладкиш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка! Сиропиран става разкош...поздрави!

      Изтриване
  10. Великолепни снимки,Мариетка!
    Много красиво си оформила розичките!Сочни и ароматни!
    Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава идея за банички - розички!
    Тези дюли да си призная в детството, не ги долюбвах много, но съм сигурна че сега съм на друго мнение.

    ОтговорИзтриване
  12. Мариетка,през другата есен ще се възползвам от рецептата.Много вкусно изглеждат розичките.

    ОтговорИзтриване