събота, 25 август 2012 г.

Торта "Колите 2" - Андриан на 5 / Cars 2 Cake

          Днес нашият по-малък син става на цели 5 години. Както почти всички момчета на неговата възраст той е запленен от филма Колите и естествено беше целият рожден ден да е подчинен на тази тема - от дрехите, с които е ооблечен /включая и бельото :))/, до подаръците, декорацията и...естествено - тортата. Представям ви торта "Колите 2":
 
 
 
          Андриан е гледал десетки пъти втората част на филма, така че идеята за тортата беше ясна - да пресъздаде гледки от трите града, в които се провежда състезанието - Лондон, Токио и Порто Корса. Надявам се успях в рисуването, макар горещото време да се опитваше да ме саботира...Естествено присъстват и любимите герои - Маккуин, Матю и Франческо.
 
 
 
 
 
Тортата е отново Шоколадова с маскарпоне мус, този път - с натурален шоколад и карамелизирани вишни.
 
 
 
 
***
Честит 5-ти рожден ден, сине!
Бъди ни все така лъчезарен, любознателен и добър!
Постигай с лекота целите си, стреми се да достигнеш мечтите си и знай, че ние винаги ще сме до теб
Много те обичаме!!!

***

 
 
 




 
 
 
 
 

 
 
 

сряда, 22 август 2012 г.

Сладоледена торта с пъпеш



За пандишпановата платка:
2 големи яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

За сладоледа с пъпеш:
300 гр пъпеш
200 мл сметана
1 пакетче сладолед на прах
50 гр пудра захар

За пюрето от пъпеш:
200 гр пъпеш
50 гр захар




          За платката отделете жълтиците от белтъците на яйцата. Жълтъците разбийте със захарта, а белтъците - с щипка сол на твърд сняг. Внимателно ги пресипете при жълтъчния крем и пресейте отгоре брашното, смесено с бакпулвера. Ароматизирайте с ванилията. Много внимателно, за да не спадната белтъците, смесете с шпатула. Изсипете пандишпановото тесто във форма за торта с откопчаващ се борд /22-24 см/ като преди това поклиете дъното с хартия за печене. Изпечете платката в умерена фурна за 15 мин или до готвност /проверете със суха клечка/. Извадете и оставете да изстине във формата.
          За сладоледа пасирайте пъпеша на пюре. В дълбока купа поставете всички продукти и разбийте с миксер, докато се получи гъст крем.



          Извадете блата от формата. Почистете я и внимателно я "тапицирайте" с фолио за свежо съхранение. Върнете платката на дъното и изсипете отгоре сладоледената смес. Сложете в камера да се замрази - поне за 3-4 часа.
          Пюрирайте пъпеша със захарта и изсипете върху вече замразената сладоледена торта. Върнете в камерата за 1 час.
          Преди сервиране отстранете борда и фолиото. Нарежете тортата  на парчета с горещ нож /потапяйте в гореща вода преди всяко парче/. По желание полейте парчетата с топинг по желание.





понеделник, 20 август 2012 г.

Салата от зелен фасул



Продукти за 4 порции:
600 гр пресен зелен фасул
1 глава лук


За дресинга:
60 мл зехтин екстра върджин
1 с.л. мед
сол и черен пипер на вкус
пресен копър



          Почистете, измийте и нарежете на парчета по 4 - 5 см фасула. Сварете го с малко сол, като го оставите леко хрупкав, не е необходимо да се развари. Отцедете и охладете. разбъркайте в дълбока купа с нарязаната на полумесеци глава лук.
          Смесете продуктите за дресинга. Изсипете при фасула и разбъркайте.
          Сервирайте салатата добре охладена.

сряда, 15 август 2012 г.

Лимонов чийзкейк

         Днес имам имен ден. Реших да приготвя друг десерт, а не торта, защото скоро ще имам  повод за такава. Спрях се на нещо леко и ароматно, с любимия ми цитрусов дъх - лимонов чийзкейк.


За основата:
200 гр какаови бисквити
70 гр краве масло
1 с.л. захар

За плънката:
500 гр фина безсолна извара
250 гр маскарпоне
200 гр захар
2 с.л. мед
кората и сокът на 1 лимон
3 яйца

по желание - лайм за гарниране




          Включете фурната и оставете да се загрее до 150 градуса.
Смелете в блендер бисквитите. Пресипете ги в купа, добавете захарта и разтопеното масло и разбъркайте добре.
          Застелете с хартия за печене разглобяема форма за торта с диаметър 22 - 24 см. Изсипете бисквитената смес и притиснете с гърба на лъжица, оформяйки блат по дъното. Сложете в хладилник.





          Разбийте с миксер изварата и маскарпонете/ ако ви се струва, че изварата е на едри зрънца - предварително я претрийте през цедка/. Добавете захарта, меда, сокът и кората на лимона и отново разбийте. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате крема след всяко.         
          Изсипете крема върху бисквитената основа и сложете чийзкейка да се пече около 1 час, докато краищата се стегнат, а средата му изглежда леко течна. Изключете фурната и оставете чийзкейка в нея да се охлади за още 1,5 часа.









*Адаптирано от 50 изкусителни десерта с крем, специално издание на Кулинарен журнал

понеделник, 13 август 2012 г.

Омлет с тиквичка и домат




За всяка порция:
2 големи яйца
2 с.л. студена вода
7-8 тънки кръгчета тиквичка
1/2 домат
50 гр сирене
50 гр кашкавал
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2-3 листчета пресен босилек




          Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие. Сложете кръгчетата тиквичка и ги обърнете щом променят цвета си. Наредете отгоре шайбите от половинка домат - ако пусне сок при рязането - излейте и него. Оставете 2-3 мин да се задушава и поръсете с натрошеното сирене.
           Разбийте яйцата със студената вода, посолете, добавете прясно смлян черен пипер. Излейте ги върху зеленчуците. Не разбърквайте. Похлупете с капак и оставете 5 мин или докато яйцата стегнат. Поръсете с нарязаните листенца пресен босилек и настъргания кашкавал. Дръпнете от огъня щом кашакавалът се разтопи.





сряда, 8 август 2012 г.

Конфитюр от тиквички с локум



Продукти:
2 кг тиквички /обелени, почистени от семенната част и нарязани на кубчета/
800 гр захар
200 мл вода
2 кутии локум "Цветен"
1 ч.л. лимонена киселина


          Посипете нарязаните на кубчета тиквички със захарта и ги оставете да престоят една нощ в хладилник. На сутринта налейте водата и сложете на огъня. Бъркайте докато тиквичките омекнат и сиропа се сгъсти. Нарежете всеки локум на 4 и го прибавете към тиквичките. Варете конфитюра още 10 мин или докато локума се разтопи. Добавете лимонената киселина и след 2-3 мин свалете от огъня.
           Разсипете в сухи бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу. Ако желаете - стерилизирайте за 5 мин.
  



* Рецептата е на колежка на моята свекърва. Конфитюрът става много ароматен, с леко желирана консистенция.