За пандишпановата платка:
2 големи яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За сладоледа с пъпеш:
300 гр пъпеш
200 мл сметана
1 пакетче сладолед на прах
50 гр пудра захар
За пюрето от пъпеш:
200 гр пъпеш
50 гр захар
За платката отделете жълтиците от белтъците на яйцата. Жълтъците разбийте със захарта, а белтъците - с щипка сол на твърд сняг. Внимателно ги пресипете при жълтъчния крем и пресейте отгоре брашното, смесено с бакпулвера. Ароматизирайте с ванилията. Много внимателно, за да не спадната белтъците, смесете с шпатула. Изсипете пандишпановото тесто във форма за торта с откопчаващ се борд /22-24 см/ като преди това поклиете дъното с хартия за печене. Изпечете платката в умерена фурна за 15 мин или до готвност /проверете със суха клечка/. Извадете и оставете да изстине във формата.
За сладоледа пасирайте пъпеша на пюре. В дълбока купа поставете всички продукти и разбийте с миксер, докато се получи гъст крем.
Извадете блата от формата. Почистете я и внимателно я "тапицирайте" с фолио за свежо съхранение. Върнете платката на дъното и изсипете отгоре сладоледената смес. Сложете в камера да се замрази - поне за 3-4 часа.
Пюрирайте пъпеша със захарта и изсипете върху вече замразената сладоледена торта. Върнете в камерата за 1 час.
Преди сервиране отстранете борда и фолиото. Нарежете тортата на парчета с горещ нож /потапяйте в гореща вода преди всяко парче/. По желание полейте парчетата с топинг по желание.
Страхотно свежо,лятно и вкусно!Пъпеш обичам много и тази година не мога да му се наситя,приветствам предложението ти много силно,великолепно е,Ети!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен! :)
Благодаря, Роси, радвам се, че ти харесва моята приумица!
ИзтриванеПрегръдки!
Мариета направо в това топло време си я грабвам тази апетитна тортичка и на никой няма да дам.:)))
ОтговорИзтриванеМного е хубава и си представям как ухае на пъпеш мммм....
Прегръщам те!
Ха-ха, Зиче, ще грабнеш, ама каквото е останало - нали всички вкъщи обожаваме сладолед, почти свърши...
ИзтриванеСладоледената ти страст! Ето, на нея вече не бих отказала, като гледам с какво богато сорбе е гарнирана отгоре. Да си дръпна тази чиния с парчето с топинга, а :)) Ще върна с рибка :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Ети!
Дърпай, Пепи, и мятай насам една порция риба, пък аз мушвам биричката в хлъдилника!
ИзтриванеХубава вечер!
Леле мале... :X :P
ОтговорИзтриване:))
ИзтриванеЕти, разкошна торта. Свежа, уханна, красива и неустоима. Истинско лятно удоволствие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и един прекрасен ден!
Благодаря ти, Вени! И аз те прегръщам и ти желая спокойна нощ и прекрасен утрешен ден!
ИзтриванеУмопомрачителна е! Искам едно голямо парче... :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! за теб - винаги и с голямо удоволствие!
ИзтриванеХубава и прохладна да е вечерта ти!
Ех, че прелест за летните горещини. Остана ли друго парченце с топинг?
ОтговорИзтриванеВещичке, има едничко, и топинг ще се намери...хубав ден ти пожелавам!
Изтриваненаправо неустоимо!
ОтговорИзтриванеа снимките са страхотни,всеки детайл е изпипан
поздрави и прекрасна вечер
Благодаря, Мириамс, макар че аз към снимките си съм много критична - има много още какво да се желае, особено откъм техника и декорации, но...здраве да е.
ИзтриванеХубава вечер ти пожелавам!
Е, много е фотогенична тази торта :) и рецептата е супер! Записвам в списъка с желания :)
ОтговорИзтриванеХубав ден, Мариета!
уау. Нямам думи. Страхотно е.
ОтговорИзтриванеС какво може да се замени сладоледа на прах??
ОтговорИзтриване