сряда, 22 август 2012 г.

Сладоледена торта с пъпеш



За пандишпановата платка:
2 големи яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

За сладоледа с пъпеш:
300 гр пъпеш
200 мл сметана
1 пакетче сладолед на прах
50 гр пудра захар

За пюрето от пъпеш:
200 гр пъпеш
50 гр захар




          За платката отделете жълтиците от белтъците на яйцата. Жълтъците разбийте със захарта, а белтъците - с щипка сол на твърд сняг. Внимателно ги пресипете при жълтъчния крем и пресейте отгоре брашното, смесено с бакпулвера. Ароматизирайте с ванилията. Много внимателно, за да не спадната белтъците, смесете с шпатула. Изсипете пандишпановото тесто във форма за торта с откопчаващ се борд /22-24 см/ като преди това поклиете дъното с хартия за печене. Изпечете платката в умерена фурна за 15 мин или до готвност /проверете със суха клечка/. Извадете и оставете да изстине във формата.
          За сладоледа пасирайте пъпеша на пюре. В дълбока купа поставете всички продукти и разбийте с миксер, докато се получи гъст крем.



          Извадете блата от формата. Почистете я и внимателно я "тапицирайте" с фолио за свежо съхранение. Върнете платката на дъното и изсипете отгоре сладоледената смес. Сложете в камера да се замрази - поне за 3-4 часа.
          Пюрирайте пъпеша със захарта и изсипете върху вече замразената сладоледена торта. Върнете в камерата за 1 час.
          Преди сервиране отстранете борда и фолиото. Нарежете тортата  на парчета с горещ нож /потапяйте в гореща вода преди всяко парче/. По желание полейте парчетата с топинг по желание.





19 коментара:

  1. Страхотно свежо,лятно и вкусно!Пъпеш обичам много и тази година не мога да му се наситя,приветствам предложението ти много силно,великолепно е,Ети!
    Прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси, радвам се, че ти харесва моята приумица!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Мариета направо в това топло време си я грабвам тази апетитна тортичка и на никой няма да дам.:)))
    Много е хубава и си представям как ухае на пъпеш мммм....
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, Зиче, ще грабнеш, ама каквото е останало - нали всички вкъщи обожаваме сладолед, почти свърши...

      Изтриване
  3. Сладоледената ти страст! Ето, на нея вече не бих отказала, като гледам с какво богато сорбе е гарнирана отгоре. Да си дръпна тази чиния с парчето с топинга, а :)) Ще върна с рибка :))
    Хубава вечер, Ети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дърпай, Пепи, и мятай насам една порция риба, пък аз мушвам биричката в хлъдилника!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Ети, разкошна торта. Свежа, уханна, красива и неустоима. Истинско лятно удоволствие!

    Прегръдки, мила и един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вени! И аз те прегръщам и ти желая спокойна нощ и прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  5. Умопомрачителна е! Искам едно голямо парче... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! за теб - винаги и с голямо удоволствие!
      Хубава и прохладна да е вечерта ти!

      Изтриване
  6. Ех, че прелест за летните горещини. Остана ли друго парченце с топинг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке, има едничко, и топинг ще се намери...хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  7. направо неустоимо!
    а снимките са страхотни,всеки детайл е изпипан
    поздрави и прекрасна вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мириамс, макар че аз към снимките си съм много критична - има много още какво да се желае, особено откъм техника и декорации, но...здраве да е.
      Хубава вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  8. Е, много е фотогенична тази торта :) и рецептата е супер! Записвам в списъка с желания :)
    Хубав ден, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  9. С какво може да се замени сладоледа на прах??

    ОтговорИзтриване