четвъртък, 22 март 2012 г.

Пиле фрикасе

          Като дете никак не харесвах това ястие. Много-много не съм ходила на детска градина, та не мога да се оправдая с нея. Започнах да го харесвам, когато големият ми син, доста злояд навремето, не си изяждаше порциите от детската кухня. След време пък малкият, противно на батко си, си омиташе всичко, та за мама не оставаше и мама се принуди да си го готви сама:)
          След няколоко опита, в които основното мерило за успеха на изпълнението беше горепосоченият лакомник /който в момента е дълга тънка върлина, ха-ха/, стигнах до този бърз, лесен и вкусен резултат.



Продукти:
1 пиле /ползва се само бялото месо, така че може да сварите и само 1 бр гърди/
1 морков
1 глава лук
3-4 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
1 жълтък
100 гр кисело мляко
сол и черен пипер на вкус



           Почистете добре пилето. Отстранете излишните мазнини или кожата ако желаете. Нарежете моркова и лука на дребни кубчета, пилето на порции и сварете до готовност /ползвам тенджера под налягане и варя 40 мин, ако пилето е домашно - повече/.
           Извадете, обезкостете и нарежете наситно / в моя случай на съвсем миниатюрно, защото същият този малък господин има някави вегетариански претенции и се мръщи на месото/. Отлейте част от бульона заедно със сварените зеленчуци.
           В тенджера загрейте олиото, поръсете брашното и бъркайте енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки. Доливайте по малко от бульона, докато получите сос с желаната консистенция /на много гъста боза - имайте предвид, че при изстиване соса се сгъстява допълнително/. Посолете и добавете щипка-две прясно смлян черен пипер. Добавете месото и дръпнете от огъня. Разбийте жълтъка с млякото, добавете малко от соса и разбъркайте, за да уеднаквите температурата. Изсипете тази застройка във фрикасето и разбъркайте.

14 коментара:

  1. и у нас е много любимо фрикасето :)
    Ама да ме прощават, че ще го ядат само с пилешки гърди :))
    Поздрави и хубава вечер, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  2. обичам пиле фрикасе, но много рядко го правя :)
    Хубава вечер, Мариетка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно! И аз много обичам, за разлика от мъжО и рядко готвя, ама ще ме прощава, следващата седмица ще му го включа в менюто :)
    Дотогава си отмъквам пълната чинийка, с която ни изкушаваш ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не го обичат вкъщи, но намерих рецепта, която се прие от всички и само него приготвям. благодаря за споделената рецепта, подсети ме, че отдавна не съм приготвяла. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ах Мариетка, това е любимото ми ястие, но и в същото време винаги ми напомня за една готварска книга на майка ми, издание около 1964 година, от която видях рецептата и която книга ми бе открадната от една моя близка. Още ме боли за книгата, но добре е, че поне най-хубавите рецепти от нея, съм ги запомнила що годе. И рецептата за пиле фрикасе е една от тях.

    Благодаря ти, че ми припомни за това много вкусно и много обича от мен ястие!

    Прегръдки и един прекрасен слънчев ден утре!

    ОтговорИзтриване
  6. И на нас ние любимо, а не съм правила отдавна! Благодаря за подсещанката!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм... обичам фрикасе. Като малка и аз не го хапвах, но когато започнах да го приготвям аз, нещата се промениха. Много ястия проядох така:)

    ОтговорИзтриване
  8. От много време не съм правила фрикасе.
    Благодаря ,че ме подсети!
    Твоето изглежда много апетитно!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусна гозба,но и ние отдавна не сме я хапвали,Мариетка!
    С пожелание за топли,слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. За мен това винаги е било любим вкус от детството, но ето, че не съм го приготвяла от векове. Благодаря ти за хубавото напомняне, Мери. Твоето изглежда като нещо, което бих искала да опитам, така че може да изневеря на моята си рецепта с твоята ;-)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Ви за рецептата! Лесна е и е вкусна, лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  12. Иванка Шопова7 август 2012 г. в 15:11

    Много вкусна рецепта.От години не бях се сещала за това ястие.Благодаря за идеята.Сготвих го и стана чудесно.Моята малка добавка бяха малко крутони към ястието и стана великолепно.Добър апетит на всички.

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна рецепта! Правя я вече втори път и много се харесва на всички опитали я. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване