сряда, 15 август 2018 г.

Козуначени коминчета/Kurtos kalacs и магията на Трансфъгърашан

            


          Днес за моя имен ден няма да има торта. Има нещо мноооого вкусно и най-вече - нещо, което ме връща съвсем малко назад, към една сбъдната мечта, към един път високо в небето, към един град, оставащ завинаги в сърцето, в който се връщаме всеки път с още по-голяма страст. Няма нищо по-вкусно от козуначено коминче, високо в сърцето на Карпатите, когато зашеметяващите гледки и уникалните поредици от серпентини са изпълнили до последна степен сетивата ти...когато моторът сякаш лети сред облаци и те отвежда към стария и прекрасен Брашов.
           Трансфъгърашан, или още Трансфъгърашко шосе /на румънски: Transfăgărăşan, DN7C/ е шосе, пресичащо Карпатите и съединяващо историческите области Влахия и Трансилвания през планинската област Фъгърашки планини. Маршрутът на шосето е Питещ - Куртя де Арджеш-Арпашу де Жос.          Най-високата точка на шосето е на 2034 м и това го прави най-високият път в Румъния. Построено е по заповед на Николае Чаушеску в периода 1970 – 1974 г. за военни нужди. Използвани са много материали, като само динамитът за взривовете бил над 6 000 тона. На строежа загинали и 40 души.

          Днес шосето се смята за едно от най-красивите в света и е забележителност на Румъния. Влиза в Топ 5 на европейските алпийски проходи и придобива особенпопулярност след 2009 година, когато Топ Гиър тестват спортните си автомобили тук и Джереми Кларксън го обявява за перфектно за каране на спортни коли
          Величествени Карпати, гъсти гори в ниската част и типично алпийски терен във високата, неизброими водопади и потоци, езерото Balea /Бъля/, умопомрачителни серпентини, променящо се за секунди време - от слънце през проливен дъжд и гъста мъгла, мноооого адреналин и силни емоции. Всичко това е Трансфъгърашан. Още ли не сте потеглили натам?


          . 

































          И така - рецептата, с любезното съдействие на г-н Рафаел Цилиов, най-добрият преводач от румънски и молдовски, мой прекрасен приятел /Стеф, и ти също, разбира се, но все пак майсторът на козуначените коминчета е той :) / и наш гид из красотите на Румъния.

Продукти за 4 - 5 броя:

750 г брашно
60 г захар
300 мл мляко
2 яйца
100 г разтопено масло
30 г суха мая (може и жива мая)
1 непълна ч.л. сол

 За декорация:

смлени орехи
захар
разтопено масло
мед



         В дълбок съд изсипете пресятото брашно. Направете кладенче, по края посипете солта, а в него - маята. Налейте топлото мляко и забъркайте тесто, като оставите достатъчно количество сухо брашно по края на съда. Покрийте с памучна кърпа и оставете да втаса 15 мин.
          Разбийте захарта и разтопеното масло на пяна, добавете яйцата. Изсипете яйчената смес при тестото и месете 10 мин. /моето беше готово по-рано, ама нали Рафа каза - месих, какво да правя :).../ Оставете на  топло, покрито с кърпа, за около час. 
        Пригответе си цилиндри, върху които ще изпечете коминчетата /тубуси от чипс или празни кенчета от бира, съединени по 2 - изрежете горната част на едното и пъхнете второто в отвора./ Увийте ги в алуминиево фолио.
         Втасалото тесто разделете на 4 равни части. Разточете  в кръг върху набрашнена повърхност и разрежете на лента с ширина около 2 см, като разрезът следва линията на спирала.
         Намаслете добре приготвените цилндри. Увийте лентата тесто без да застъпвате /тук ще ви помогне клипчето/ като оставите в края на цилиндъра свободни 2-3 см, за да се извадят по-лесно. Разточете леко навитото тесто, за да стане коминчето гладко. Намажете с разтопено масло и поръсете обилно със захар.
          Изпечете козуначените коминчета  на 180 градуса до получаване на златиста коричка /около 20 мин/*. Изчакайте да се охладят и с почукване ги отделете от цилиндрите. Намажете с мед и поръсете със смлени орехи, захар и канела.



         Източник и видео: https://www.youtube.com/watch?v=YmmfHEqg6LY


*отново по съвет на Рафаел - пробийте двата края на цилиндрите и промушете достатъчно дълъг шиш, така че да ги закрепите във водачите на фурната или на ръба на по-дълбока тава, така че да не допират дъното. Ако ще печете на водачите, застелете фурната с лист алуминиево фолио, защото капе разтопена захар.


3 коментара:

  1. Много живописно, Мариетка, не бях чувала за това място!
    А коминчетата е спорно унгарска ли, турска ли, чешка ли, че сега и румънска рецепта е.
    Записвам си рецептата, защото много ги обичам.
    Благодаря за идеята какво да ползвам за цилиндър, не се бях сетила, а тормозя мъжо да ми сътвори нещо подобно от неръждавейка:)), а той само обещава:)

    ОтговорИзтриване
  2. Комичнетата в Чехия ядох с течен шоколад и сладолед. Калорична бомба, но пък много вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване