сряда, 25 юли 2018 г.

Шакшука

        


          Шакшука е известно по-скоро като израелско ястие, но според Уикипедия е с тунизийски произход (в Израел е достигнало чрез тунизийските евреи). Тя е широко позната освен в Израел иТунис, и в Либия, Алжир, Мароко и Египет. В буквален превод от берберски звучи като бърканица или миш-маш. Наред с фалафела, хумуса и табулето представлява едно от най-характерните ежедневни ястия в региона на Северна Африка и Близкия Изток. Като съставки изобщо не се различава от нашенския миш-маш или турския менемен, но най-използваната техника повелява яйцата да са на очи, а не бъркани.
          Според региона ястието претърпява известни промени.  В доматения сос могат да се добавят различни неща – от артишок през чушки до наденица. Ето защо могат да се намерят много рецепти за "истинската шакшука", но от всичко, което разгледах, в традиционното ястие винаги има няколко общи елемента – кимион, лук, люта съставка. Сервира се с арабския хляб "пита" или с хубав, пресен селски хляб.





Продукти:
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 чушки/зелена и червена/
2 -3 скилидки чесън
1 чаена лъжица смлян кимион
1 чаена лъжица сладък червен пипер
1 чаена лъжица пушен червен пипер
1 кг домати
200 мл вряла вода
150 г краве сирене, натрошено
5 - 6 яйца
пресен магданоз, нарязан
сол и прясно смлян черен пипер




         Нарежете зеленчуците - лука на полумесеци, чушките на ивички, доматите/предварително обелени/ на кубчета. 
      В дълбок и широк тиган загрейте зехтина и добавете лука и чушките.Посолете, разбъркайте и оставете на тих огън за 10-15 мин. докато омекнат. Добавете чесъна, нарязан на пластинки, кимионът и двата вида пипер. Разбъркайте за няколко секунди да си отделят ароматите и добавете доматите и врялата вода.Посолете, подправете с черен пипер и засилете огъня до завиране. След това намалете котлона и оставете ястието да къкри, докато сосът се сгъсти.
          Поръсете с натрошеното сирене, чукнете едно по едно яйцата, като внимавате да останат цели. посолете леко всяко яйце, похлупете тигана с капак и гответе на умурен огън още 5 мин. за рохки яйца или 10 - за твърди жълтъци.
         Отстранете от огъня, поръсете с нарязан пресен магданоз и сервирайте ястието топло с прясно изпечен хляб.


          

1 коментар:

  1. Обичам шакшука, тези дни приготвях, с чорбаджийски чушки, в доматен сос и яйчица.

    ОтговорИзтриване