неделя, 24 декември 2017 г.

Смилянски боб в гювеч

         Няма как да си бил в тази омайна Родопа планина, да си обгръщал с поглед безкрайните хълмове и ширналите се поляни, да си стигнал до с. Смилян и да не си си купил от боба. А какво по-удачно време от Бъдни вечер да го приготвиш, да седнеш на трапезата и да си спомниш...и да си пожелаеш пак да отидеш там...Да бъде!




Продукти:
500 - 700 г Смилянски боб
1 голяма лава лук
2 моркова
1-2 чушки
корен пащърнак
3-4 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
джоджен, чубрица



          Накиснете боба за 5-6 часа в студена вода. Отцедете, залейте отново и сложете да заври. Прецедете и изсипете в голям глинен гювеч. Добавете нарязаните зеленчуци, олиото, доматите и подправките. Разбъркайте и долейте вода, колкото да покрие. затворете гювеча в капака, сложете в студена фурна и печете на 160 градуса 4 часа.


2 коментара:

  1. Страхотен боб, Мариетка!
    Аз смилянски не съм опитвала, но баба навремето, а сега мама отглежда в едно селце, близо до София един вид едър боб, който наричат "биволяр", страхотен е, като масло. Ще трябва да напиша и аз нашата традиционна рецепта с него, малко е по-различна.
    Поздрави и весело посрещане на Новата Година!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета,
    имам приятелка, която живее в Смолян.Няколко пъти ми изпраща смилянски боб.Много е вкусен, много засищащ.Чудесно и много, много вкусно зимно предложение.Чудесен е и за салати.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване