неделя, 22 януари 2017 г.

Айле сладкиш



Продукти:
10 фини точени кори за баница
масло за намазване на формата

За кексовата смес:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
50 мл олио
1 с.л. какао
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер/10 г/

За сиропа:
2 ч.ч. захар*
2 ч.ч. вода
кората и сока на 1/2 лимон



          Пригответе сиропа като сложите захарта, водата, лимоновата кора и сока да врят, докато се сгъсти. Охладете.
          Намаслете подходяща форма /аз използвах правоъгълна тавичка 20х40 см/. Всеки лист от корите за баница нагънете откъм широката страна като хармоника и поставете изправен в тавата. Запечете за 10-15 мин на 180 градуса докато се зачервят. Охладете.


          Пригответе кексовата смес като разбиете яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, олиото и какаото. Разбъркайте добре. Пресейте над сместа брашното с бакпулвера и разбъркайте. Залейте охладените кори и изпечете сладкиша за 35-40 мин на 170 градуса.


         Извадете сладкиша от фурната. Нарежете на парчета и залейте със сиропа докато е горещ.  След охлаждане оставете в хладилника за няколко часа да се сиропира добре.


*Сладкишът с тази пропорция на сиропа става леко сух и прекалено сладък. Може да намалите захарта и да увеличите водата.

Източник
       

1 коментар: