неделя, 8 май 2016 г.

Пиде със спанак и сирене



За тестото:
600 г брашно
320 мл вода
4 с.л. зехтин/олио/
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
10 г суха мая

За плънката:
300 г спанак*
1 връзка пресен лук
2 с.л. зехтин
100 г сирене
4 малки яйца
сол и черен пипер на вкус

масло за намазване


          От посочените продукти замесете тесто в хлебопекарна или на ръка. Оставете го да втаса и през това време пригответе плънката. Измийте и почистете от средната дебела жилка спанака. Нарежете го на ивички, а пресния лук - на дребно. Задушете лука в зехтина и щом омекне прибавете спанака. Гответе 3-4 мин и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте няколко пъти и свалете от огъня. Овкусете със сол/ако е нужно/ и прясно смлян черен пипер. Охладете.
          Разделете тестото на четири части и всяка разточете съвсем леко на овална кора с дебелина 4-5 мм. Разстелете плънка в средата и подгънете навътре двата по-дълги края. Останалите в края ъгълчете защипете заедно, за да придадете характерната на пидето форма.



          Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене, и сложете в загрята на 180 градуса фурна. Щом крайчетата се зачервят извадете от фурната, с лъжица направете вдлъбнатина в средата на плънката и чукнете по едно яйце. Посолете и върнете във фурна, за да се запече.
          Извадете и намажете крайчетата с масло.


*Вместо спанак може да ползвате лапад



         

2 коментара: