събота, 14 май 2016 г.

Канелените кифлички на Карлсон

         


           "В град Стокхолм, на една съвсем обикновена улица, в една съвсем обикновена къща живее най-обикновено шведско семейство с фамилното име Свантесон. Това семейство се състои от един най-обикновен баща, от една най-обикновена майка и от три най-обикновени деца — Босе, Бетан и Дребосъчето.
    И в цялата къща има само едно необикновено същество — това е Карлсон от покрива. Да, той живее на покрива и това само по себе си е вече необикновено. Може би в другите градове да не е така, но в Стокхолм почти никога не се е случвало някой да живее на покрива, и то в отделна малка къщичка. А, представете си, Карлсон живее тъкмо там.
    Карлсон е малко, дебеличко, самоуверено човече. При това умее да лети. Всеки умее да лети със самолет и вертолет, но едничък Карлсон умее да лети самичък.
 ...Това беше най-хубавият пир с кифлички, на който Дребосъчето някога бе присъствал.
— Сега ми е добре — рече той, докато седеше до Карлсон на верандата, дъвчеше кифличка и пиеше какао с поглед, зареян над покривите и кулите на Стокхолм, които блестяха в слънчевата светлина. Кифличките бяха вкусни, какаото — отлично...Сега просто му се искаше да поседи на верандата, за да се наслаждава на слънчевите лъчи, на кифличките, на какаото и на Карлсон."
  
       Из "Карлсон, който живееше на покрива", Астрид Линдгрен
  Съботният следобед е особено подходящ да запретнете заедно ръкави и посипани с брашно и канела да се върнете със своето Дребосъче в детството, там горе, на покрива, където една малка дебела ръчичка посяга за още една кифличка ...За тестото:
400 г брашно + още 50 г за доизмесване
150 мл топло прясно мляко
50 г захар
1 яйце
2 с.л. разтопено краве масло
1/2 ч.л. сол
10 г суха мая/25 г жива

За пълнежа:
100 г меко краве масло
100 г захар
2 с.л. канела

За глазурата:
50 г пудра захар
1-2 ч.л. прясно мляко


          В част от млякото сипете маята и 1 ч.л. от захарта и оставете да се активира. В останалото мляко разтворете захарта. Пресейте брашното, добавете солта. Направете кладенче и изсипете млякото, маяната смес, яйцето и разтопеното масло. Замесете еластично, нелепнещо тесто и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
         Смесете продуктите за плънката. Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 4-5 мм, намажете го с канелената плънка, разрежете на две и навийте на рула. 


        Нарежете напречно на парчета с дебелина 2 см. поставете ги в хартиени капсули за мъфини или наредете върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Оставете да втасат втори път.


         Сложете в предварително загрята фурна и изпечете на 180 градуса докато се зачервят. Извадете охладете.
         За глазурата разбъркайте пудрата захар с малко мляко и полейте на тънка струйка кифличките.

1 коментар: