Представям ви една от многобройните рецепти на майсторката на козунаци - Роси и или Кулинарен еликсир - Роси, сърдечно благодаря за рецептата, чуден козунак се получи, често ще го правя!
Продукти за 2 козунака:
3 яйца + 1 белтък
200 г заквасена сметана
160 г захар
1 ч.л. течен подсладител /ако желаете по-сладък козунак/
60 г краве масло + 40 мл олио
щипка сол
10 г суха мая или 25 г прясна
кората на един портокал + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон
750 г брашно
Разбийте леко яйцата със захарта. Добавете сметаната, портокаловата кора и сока, есенциите, подсладителя. Изсипете в контейнера на машината за хляб. Пресейте брашното, добавете щипката сол и изсипете върху яйчната смес. Отгоре посипете сухата мая, а ако ще ползвате жива - предварително разтворена в малко топла вода. Включете машината.
Разтопете маслото, смесете с олиото и добавяйте при месещото се тесто в машината лъжица по лъжица, докато се поеме. След цикъл "месене" нулирайте програмата и пуснете отначало, за да измеси тестото втори път.
Втасалото козуначено тесто разделете на две и сплетете козунаци. Може да сложите пълнеж от шоколад, сушени плодове, локум, сладко, орехова плънка. Оставете да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с отделения разбит жълтък, посипете с кристали захар и маково семе и изпечете на 160 градуса до суха клечка.
На снимката плетения козунак е с пълнеж от течен шоколад.
Почна се.... :)) Изглеждат страхотно.
ОтговорИзтриванеМариетка, чудесни са! Открадвам си парченце, да знаеш. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мога само да се гордея,че майстор като теб е почерпил вдъхновение от мен,много,много съм щастлива,да ви е сладко на цялото семейство!Козунаците ти без съмнение са за аплодисменти както всеки път!Светли и благословени празници,мила Ети!
ОтговорИзтриване