петък, 3 май 2013 г.

Eкопътека Крушунски водопади и Деветашка пещера

        

          Пролетта е най-подходящото време за посещение на Крушунските водопади, защото пълноводната река се спуска с устрем по по най-голямата в страната травертинова водна каскада с поредица от прагове, водни басейни, бигорови тераси, подковообразни скали и свежа зеленина.
          Ако пътувате към с. Крушуна в посока запад непременно внимавайте да не пропуснете големия завой малко преди с. Кърпачево - отбийте по-надолу и се варнете, за да се разкрие пред очите ви гледката на огромен скален разлом:



 


   
          Препоръчвам ви да посетите водопадите в ранното утро, когато струпването на хора не е толкова голямо, за да се насладите на невероятната красота, разкриваща се пред очите ви. Местността  "Маарата"/от турски - пещера/, в която се намират водопадите, обхваща около 440 декара от деветашкото плато и в нея са струпани една голяма част от пещерите на България. 4 от тях - Бонинската /2754 м/, Водопада /1999м/, Урушка маара /1600м/ и Горник /1100м/ - са сред най-дългите в България.



 


           Още с навлизането по екопътеката погледът ви привличат водите на реката - синкави на цвят, особено наситени в Синия вир:







          Поредица от дървени мостчета и тесни и стръмни стълбички ви отвеждат все по-нагоре, към Пръскалото, където водата се спуска във водни завеси, разлива се по причудливо изваяните скали, потича по праговете...

 


 
 



 

         Под и над Пръскалото са изградени две наблюдателни площадки, от които се разкрива цялата красота на водната феерия.

 

 

 

 

 


 
 

 




 
 


 
 


 
 



 
 
 


         Продължавайки нагоре, по почти отвесните стъпала, ще се озовете в скалната исихастка обител. Продължете по екопътеката и ще достигнете входа на голямата Крушунска пещера, от която извира Водопада.


 


          Обиколен чакълест път ще ви върне в началото на екопътеката.
          На 10-тина км от с. Крушуна, край с. Деветаки, може да посетите уникалната по големината на свода - 60 м - Деветашка пещера. Един съвет - макар, че не е обозначена, свийте вляво по първата отбивка, по която асфалтов път ще ви отведе до моста над р. Осъм. Има паркинг и преминавайки моста се оказвате на входа на пещерата. Ако пропуснете отбивката и завиете по тази, която е обозначена, ще се изкачите нагоре до един голям завой, след който ви очаква трудно и изморително, на места опасно/особено за малки деца/ спускане по хлъзгави камъни и дървени стъпала. Изкачване обратно в жегата пък е още по-трудно...



           Дължината на пещерата достига 2 442 м, а общата й площ е 20 400 кв.м, височината на свода - 60 м. Срутване, най-вероятно от земетресение, е образувало 7 големи отвора в свода, през които прониква слънчевата светлина.

 


 
 

 


 
 

 
 
За мащабите на пещерата може да съдите по големината на човешките фигури:





4 коментара:

  1. Уникално място, а снимките ти са прекрасни!Насладих им се с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна разходка, завладяващи снимки!
    Мариета, весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Този маршрут ми е мечта в близко бъдеще. Само да има кой да ме чуе.
    Благодаря ти, Ети, за страхотна разходка, която направих с теб.
    Поздрави и хубави и светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Все съм си мечтала да ги видя... Благодаря, че мислено ме пренесе там, Мариета!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване