Огромни благодарности за бързата и ужасно вкусна туршия за Вени и най-вече на нейната майка леля Нинче - направете я и тя ще стане редовното присъствие на трапезата ви.
Продукти:
5 кг зеленчуци - карфиол, камби и моркови/претеглени почистени
1 голяма връзка целина
1-2 глави чесън
Марината:
500 мл олио
500 мл винен оцет
500 г захар
1 шепа сол
20 аспирина
Почистете зеленчуците. Карфиола накъсайте на розички, камбите и морковите нарежете. Сипете ги в голям съд с капак /голяма тенджера или кофа/. Обелете скилидките чесън и ги добавете/ако не харесвате вкуса му сложете 1 глава/. Нарежете целината заедно с дръжките и я добавете към зеленчуците.
Смесете продуктите за маринатата. Разтворете аспирините в малко топла вода. Залейте зеленчуците с марината, добавете разтворените аспирини и разбъркайте добре. Опитайте - всяка марка оцет или сол овкусяват по различен начин. Добавете нещо ако е нужно по ваш вкус.
Изнесете съда на студено и разбърквайте всеки ден. Готова е за консумация след 3-4 дни. Може да съхранявате на студено /на тераса/ или да пресипете в кутии и да сложите в хладилника. Сигурна съм, че няма да се задържи дълго :)
С удоволствие бих опитала - защото обичам туршия и защото така може да си имаме по всяко време. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мариетка!
Звучи и изглежда много вкусно, Мариетка!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Изглежда разкошно! Толкова свежа, представям си и аромата й чак :) Запомням за проба тази или другата зима :)
ОтговорИзтриванеМариетка, много интересна туршийка!! Трябва да я пробвам непременно!! А как примамливо си поставила виличката до нея. Грабвам я и си бодвам парченце.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!!
Здравейте, искам да попитам, тъй като сага са доста ниски температурите, може ли да я държа на терасата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Тъй като в туршията има сол предполагам няма да замръзне. Аз моята я държа в остъклена тераса, но там не пада под нулата.
ИзтриванеЗдравейте, тази година за първи път ще правя туршия и за целта съпруга ми ме е снабдил с 20 литрово бидонче. Смятате ли че е подходяща тази туршия за бидон и да престои по-дълго. Не си представям как се изяжда това количество бързо :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Нищо не пречи туршията да стои в бидон. Аз държа моята в голяма емайлирана тенджера, макар това никак да не е добре за самата тенджера. Давате ми хубава идея и ще си потърся и аз подходящо бидонче.
ИзтриванеХубав ден ви желая!
Здравейте, направих туршията в бидонче, но маринатата не покрива зеленчуците. Това дали е проблем? За пръв път правя туршия :)
ОтговорИзтриване