неделя, 13 октомври 2013 г.

Сливов сладкиш



Продукти:
15 - 20 бр сини сливи /сорт Анджелино */
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно



          Измийте сливите, разполовете и махнете костилките. Застелете правоъгълна тавичка 20х30 см с хартия за печене и посипете 3 с.л. от общото количество захар на хартията. Наредете половинките сливи плътно с разреза надолу и изпечете за 20 мин докато омекнат много добре и сиропа се сгъсти. Охладете за 10 мин.
          Разбийте яйцата с останалата захар, добавете брашното. Полученото гъсто тесто излейте на тънък слой,  докато покрие сливите. Изпечете за 20 мин на 180 градуса докато се зачерви. Охладете и обърнете в плато. Отсранете хартията и сервирайте, нарязан на парчета.



*Анджелино е сравнително късен сорт синя слива, с едри, кръгли плодове с малка костилка. Много сочни и ароматни, подходящи са за компоти, сладка и конфитюри, сокове и нектари, както и за всякакви десерти. Съхраняват се продължително време на хладно/най-добре в отделението за плодове в хладилник/, което им дава предимство пред не толкова трайните, но по-широко разпространени сортове синя слива Стенлей, Чачанска лепотица, Чачанска най-
боля.




Тук Анджелино е снимана в средата на август, месец преди настъпване на беритбена зрелост:


7 коментара:

  1. Какво блаженство само... Прекрасен цвят, вкус и аромат, Мариетка... Направо потънах в това червено море...
    Усмихнат и уханен неделен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоим е този сладкиш, Ети! Сочен, ароматен и несъмнено изключително вкусен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ети,напълни ми очите рано-рано с тази прелест!
    Много интересен начин на приготвяне на този сладкиш с предварително печене на плодовете,но от снимките се вижда ,че се получава адски ефектна,красиво и много плодово!
    Все така да са ви отрупани овошките с отлична реколта!
    Прегръдка от мен най-сърдечна!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариета, този сладкиш ме грабва веднага. Разкошен е!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    Сладкиша стана много, мнооого вкусен. Благодаря за рецептата!
    Поздрави
    Анна

    ОтговорИзтриване
  6. Не знаех, че с тези сливи може да се направи толкова вкусен сладкиш, за което ви благодаря че го споделихте с нас.Ние по често ги правим на домашни сладка, за палачинки или руло, но до сега не се бях замисляла за, че мога да ги използвам и по този начин в кулинарията.Но гледайки от тези снимки това е доста по различна слива,която имаме ние в градината дори малко ми прилича на праскова само дето е по тъмна.Първо трябва да запечем сливите , а след това да сложим и тестото, може би то става доста по бързо и затова така.Тези почивни дни ще се опитам да го направя, но с моите сливи,които са по малки, но пак са сладки.Продължавайте да ни пишете.

    ОтговорИзтриване
  7. ауууууууууууу, каква прелест!

    ОтговорИзтриване