неделя, 25 септември 2016 г.

Мързелива лютеница на фурна



Продукти за 8-9 бурканчета от 380 г

3 кг червени чушки
2кг домати
1 кг патладжан
600 г моркови
3 глави лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. оцет
1 и 1/4 ч.ч. олио
3 с.л. сол
1 глава чесън
по 1/2 каф. л. млян черен пипер и кимион /или на вкус/

          Измийте и почистете зеленчуците. Обелете патладжана, нарежете го на кубчета и посолете. Оставете го за 30 мин да се отцеди. През това веме нарежете останалите зеленчуци - чушките на парчета, обелените моркови - на кубчета, лука на едро, доматите* - също на парчета. Тях може да поставите за кратко в гевгир, за да се отцеди водата.
          В голяма и дълбока тава** смесете всички зеленчуци. Поръсете със солта и захарта, налейте оцета и олиото и разбъркайте добре. Сложете тавата във фурната на 220 - 250 градуса, покрийте с лист алуминиево фолио, за да не загорят отгоре зеленчуците. Фолиото на трябва да запечатва тавата, за да се изпарява свободно течността.



          Печете около 2,5 - 3 часа, като периодично проверявате дали се е изпарила всичката течност. Малко преди зеленуците да останат само на мазнина добавете нарязаните скилидки чесън*** и върнете във фурната за още 15 мин. Извадете и пасирайте с пасатор с метален накрайник. Овкусете с прясно смлян черен пипер и кимион, напълнете в сухи бурканчета, запечатайте и стерилизирайте за 15 мин.



*Ако желаете може да ги обелите
**Нямам толкова голяма тава, затова пекох на два пъти
***Сложих половин глава чесън, вкъщи децата не го обичат



Благодарности на Илиана от Щъркелово гнездо за прекрасната рецепта! Следващата събота - пак :)