неделя, 14 февруари 2016 г.

Баница на розички



Продукти:
1 пакет фини точени кори за баница
400 г сирене
5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. газирана вода
2 щипки сол
3-4 с.л. олио
30 г краве масло



          Разделете корите в пакета на две/обикновено са 16, така че по 8/. Сложете 2 кори една върху друга и поръсете с натрошено сирене. Отгоре поставете нови две кори, пак наръсете сирене и повторете докато свършите първите 8 кори. Завийте на рехаво руло и нарежете напречно на парчета с дебелина 3-4 см. С останалите 8 кори процедирайте по същия начин.
          Намазнете тавата за печене и подредете прави "розичките". Разбийте яйцата с вилица, добавете киселото мляко, газираната вода и солта. С лъжица разпределете сместа върху розичките, за да се напоят добре. Отгоре се разпределят парченца краве масло.


          Изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златисто. Извадете, наръсете с вода и покрийте с кърпа да се задуши.



Източник

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Торта Баунти... за мен

Като река

Животът ми тече като река,
ту буйна и пенлива, ту спокойна,
шуми в планински урви и бърда,
разлива се в равнинни нощи знойни.

Във дни на суша плахо ромоли,
от жаждата и огъня сломена.
Но пак намира сили да пои
напуканата угар със сълзи солени.

Във дни на ярост дъждове и бури зли
препълват я с вода и тиня черна.
Със сетни сили брегове крепи,
за да останат мостовете цели.

На всеки, спрял до нейните вълни,

предлага тихо място за отмора.
Поискат ли вода - ще напои
дори с последната си капка всички хора.

От бряг до бряг, под ясното небе
тече животът ми, изпълнен с вяра.
Тече напред, към моето море.
И само обич по вълните нося...






***

Честит рожден ден на мен и на моята сестра!
Още една година е в историята.
Още една ще изживеем пълно и истински!
Обичам те!

***




За блата:
180 г брашно
250 г захар
50 г натурално какао
1 и 1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл айрян
70 мл олио
140 мл горещо кафе

За кокосовия крем:
400 мл сладкарска сметана
100 г кокосови стърготини
3-4 с.л. пудра захар/по желание/
3 с.л. натурално нишесте
50 мл кокосова пина колада

За шоколадовия сос:
40 г натурален шоколад
20 г краве масло

За глазурата:
80 г натурален шоколад
30 г краве масло

кокосови стърготини за украса




      За блата смесете сухите съставки и разбъркайте. Добавете яйцата, айряна, олиото и накрая горещото кафе. Разбъркайте на ръка до получаването на гъста смес. Изсипете в тортена форма с диаметър 24 см и изпечете в предварително загрята фурна за 35 мин. Охладете и разрежете на две.
    За крема сложете сметаната на котлона и добавете кокосовите стърготини. Бъркайте непрекъснато докато се напоят добре /около 7-8 мин/ и махнете от огъня. Добавете пудрата захар и ликьора, разбъркайте и оставете да се охлади напълно.


          Разбийте с микеср на ниска скорост крема докато започне да се сгъстява. Добавете нишестето и продължете да разбивате докато получите гъст, стегнат крем.
          За соса разтопете шоколада с маслото. 
Сглобете тортата. поставете в подходящ поднос единия блат и го залейте със соса. Покрийте с половината крем. Поставете втория блат и покрийте с останалата част от крема. Сложете тортата в хладилник и пригответе глазурата. Разтопете шоколада и маслото и залейте охладената торта. Украсете с кокосови стърготини.