петък, 18 септември 2015 г.

Камби, пълнени със зеле

             За да приготвите още един вариант на вкусна туршия,  използвайте рецептата за парени камби. 


          Нужни са ви още 1-2 зелки, няколко по-едри моркова и една чепка бял хамбургски мискет/сорт бяло десертно грозде/.



         Изберете хубави червени камби, изтърбушете и почистете от семето. Попарете ги цели в маринатата докато си променят цвета. Извадете и отцедете.
          Нарежете зелето като за салата и го претрийте със сол на вкус. Напълнете всяка камба като поставяте вътре по едно зърно от гроздето. Нарежете морковите на колелца, които използвайте като капачета, за да "затворите" камбите.  На дъното на бурканите поставете едро нарязана целина и подредете пълнените камби. Притиснете добре. Долейте от останалата марината във всеки буркан, докато покрие камбите.
          Запечатайте и стерилизирайте за 5 мин.


вторник, 8 септември 2015 г.

Парени камби/пипер



Продукти:
10 кг камби/пипер* - претеглен нечистен
1,5 л винен оцет 6-градусов
300 г сол
300 мл олио
750 г захар
черен пипер, бахар, дафинов лист

прясна целина, чесън

          Камбите се измиват и  изтърбушват. Нарязват се на резенчета /ако ще правите пипер - оставете го цял, отрежете само връхчето, за да се отцежда от маринатата при паренето/.
          В подходящ дълбок съд сложете продуктите за маринатата** и изчакайте захарта и солта да се разтопят и да започне да ври съвсем леко.  Сипвайте на порции зеленчуците и изчакайте колкото да си променят цвета, но да останат твърди и хрупкави, а не прекалено меки. Изваждайте с решетъчна лъжица и слагайте нова порция до изчерпване на количеството.
         Нарежете целината на по-едро, обелете скилидките чесън. На дъното на сухи буркани поставете целина и чесън напълнете до половината с парени камби. Сложете отново целина и чесън и допълнете буркана, като притискате добре. Отгоре отново сложете целина и чесън. След като напълните всички буркани долейте във всеки от маринатата, така че да има течност до гърлото на буркана, покривайки зеленчука. Затворете с капачки и стерилизирайте за 5 мин.



* използвайте добре узрели и червени на цвят зеленчуци
**Една хитринка то мен, за да не "гоните" зрънцата черен пипер и бахар - поставете подправките в парче марля и завържете. Така лесно ще ги отстраните на края.

Рецептата е на моята майка, която пък я има от майка си - семейна рецепта така да се каже...