събота, 29 август 2015 г.

Френска селска торта с дулсе де лече и шоколад - Андриан на 8

       

          В последните 2-3 години да отидеш в детската стая, без да настъпиш поне 5 разпилени по пода лего-блокчета е мисия невъзможна. Синият килим е перманентната строителна площадка - там постоянно кипят усилни строителни дейности - до пожарните и полицейските коли изникват огромни гаражи, аварийни станции, площадки, десетки лего-човечета си намират своето шофьорско или пилотско място. Ако кажа, че това положение не ме изнервя, ще излъжа. Първата година прибирах, подреждах, сортирах по видове, прибирах в кутии, напомнях и настоявах всяка вечер преди сън да видя килима и пода натюр. Уви. Строително-инженерната мисъл на малкия човек се оказа по-силна и аз вдигнах бялото знаме. Детската стая стана територия без лего-забрани. Следователно - колкото по-малко моят крак стъпва там, толкова по-малка е вероятността да настъпи нещо.


          Ето защо когато наближи времето да се мисли торта, то се оказа точно...2 секунди - "Е как каква - с лего разбира се". След проучване за вкуса се оказа, че...Дребо, малкият, фъстъкът и изобщо както там наричахме по-малкия си син, вече е пораснал - щом тортата вече не трябва да е покрита с фондан/"А, без него, искам нещо с шоколад и да е вкусна"/ малкият човек всъщност вече е голям...носталгична нотка ли усетихте? А, не, просто така ви се струва...абе я да си призная - така е. Малкото ми момченце вече не е малко. Вече е голям и напълно самостоятелен човек. Такъв, на когото спокойно можеш да гласуваш доверие да стои например цял ден сам вкъщи, защото ние както обикновено вършим 2653410893 задачи едновременно. Такъв, който ще ти помогне винаги, когато имаш нужда, ще изкаже мнение/ и да имаш късмет да не се съобразиш с него/, упорито ще настоява на своето/и обикновено ще го получи ако е в границите на разумното/. Да, съвсем порасна вече, за щастие още не ме настигнал на ръст, че от батко му вече изпитвам комплекси, та спокойно се разхождаме заедно.

***

Честит рожден ден, Анди! 
Бъди много здрав, щастлив и успяващ във всичко! 
Поставяй си високи цели и звездни мечти, 
защото знаем, че можеш да ги реализираш! 
Бъди смел и упорит, силен и добър, честен и искрен - така ще имаш обичта на хората! 
Благословен е денят, в който дойде на този свят, 
благословени сме и ние, че те имаме! 
Обичаме те безкрайно! 
Вие с батко ти сте смисъла на нашия живот! 

***

За блатовете*:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода за хляб
50 г разтопено краве масло
400 г брашно

Дулсе де лече крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко**
500 г маскарпоне

Шоколадов крем:
400 г натурален шоколад
250 г маскарпоне


          За приготвянето на блатовете разбийте яйцето със захарта, добавете прясното мляко, меда, содата и разтопеното масло. Прехвърлете в  тенджера и сложете на котлона. Бъркайте непрекъснато 20-25 мин на тих огън докато сместа стане по-гъста и карамелена на цвят. Дръпнете от огъня и прибавете брашното. Разбъркайте енергично с шпатула и изсипете на набрашнена повърхност. Омесете леко докато стане на топка.
          Разделете на 8 части всяка с тегло приблизително 100-110 г. От всяка топка разточете много тънка кора с диаметър около 26-27 см, почти прозрачна. Помагайте си с  ръце - заради меда тестото е много еластично и се раздърпва леко. Прехвърлете в тава, покрита за печене/ аз изполвах кръгли тефлонови тави за пица с дупки - просто леко набрашнявам кората и внимателно обръщам върху тавата - не е нужна хартия за печене и корите се изпичат равномерно от двете страни/. Печете за 3-4 мин на 160 градуса докато покафенее и повърхността се изпълни с шупли. Извадете от фурната и с тортен ринг, разтегнат в диаметър 25 см очертайте кръг и изрежете излишъка с остър нож. Внимавайте да не ги прегорите, стават готови много бързо. Докато печете една разточвате следващата и така с всички 8.
          Пригответе дулсе де лече крема. Ако ще използвате подсладено кондензирано мляко го карамелизирайте от предния ден - сложете консервата неотворена в подходящ съд, напълнете с вода и варете на тих огън 2-3 часа като внимавате винаги да е покрита с вода. Оставете да се охлади напълно. С телена бъркалка разбъркайте внимателно до гладък крем дулсе де лече-то с маскарпонето.


          За шоколадовия крем разтопете и охладете шоколада. Разбъркайте с маскарпонетео
          Сглобете тортата - в подходящ поднос поставете тортения ринг и първата кора. Намажете с 1/5 от дулсе де лече крема. Сложете втора кора, намажете с 1/3 от шоколадовия крем. Редувайте кора и крем в тази последователност. Най-отгоре намажете с дулсе де лече крем и загладете. Сложете тортата в хладилник за 6 ч. Внимателно отстранете ринга, помагайки си с остър нож.
          Смелете в блендер изрезките от блатовете и посипете борда и повърхността на тортата/ако желаете/. Оставете за една нощ в хладилник преди сервиране.



* За приготвянето на блатовете използвах рецептата на Ани Шакарян от Вкуснотека
**Може да използвате и готово Дулсе де лече, което може да намерите в големите магазини




         

събота, 15 август 2015 г.

Чийзкейк с бял шоколад и смокини

Честит имен ден на всички, 
които носят името на Божията майка!
Нека  Богородица ви закриля, дарява ви здраве, 
спокойствие и благодат!


Честит имен ден и на мен! 




За основата
200 г чаени бисквити
100 г краве масло
1 с.л. какао

За чийзкрема
400 г маскарпоне
400 г заквасена сметана
200 г бял шоколад
2-3 с.л. пудра захар - по желание
1с.л. лимонов сок
1/2 капсула лимонова есенция

За мармалада от смокини
500 г смокини
100 мл вода
100 г захар



           Смелете бисквитите в блендер докато станат на фини трохи. Пресипете ги в купа и разбъркайте с какаото и разтопеното масло.
          В подходящ поднос поставете ринг за торти. Разтворете го до диаметър 20 см. Изсипете бисквитената смес и притиснете добре по дъното/ ползвайте приставката за картофено пюре/. Сложете в хладилник за 15 мин.
          За чийзкрема начупете и разтопете шоколада. Оставете го да се охлади напълно.
          В купа разбъркайте до гладък крем с телена бъркалка маскарпонето и сметаната. Добавете охладения шоколад, лимоновия сок и есенцията. Ако желаете добавете 2-3 с.лл пудра захар, за мен сладостта на шоколада е достатъчна. Изсипете крема върху бисквитената основа, разтръскайте подноса, за да се разнесе равномерно, и върнете в хладилника за 4 ч.



         Пригответе мармалада от смокини. Измийте ги и изрежете дръжките, разрежете всяка смокиня на 4. В тиган с незалепващо покритие изсипете смокините и водата и сложете на котлона. Не разбърквайте, за да не станат на пюре. Щом водата се редуцира прибавете захарта и намалете огъня. С помощта на цедка се опитайте да отстраните колкото се може повече семчици. Варете, докато се сгъсти. Оставете да изстине напълно.
          Разпределете мармалада от смокини върху чийзкейка и върнете за още 1 ч в хладилника.


          

четвъртък, 13 август 2015 г.

Патладжан кебап

 Днес ви представям едно чудесно лятно ястие, което видях в любимо мое местенце - Храна за душата. Нели, благодаря за споделената рецепта, много ни хареса!



Продукти за 4 порции
500г кайма
1 кг патладжани ( 4 по-малки)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки /използвах различни на цвят - червена, тъмно и светло-зелена
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио/аз го замених със зехтин/


           Измийте патладжаните. Отрежете дръжките и ги разрежете напречно на шайби с дебелина 1,5 см без да стигате докрай. Потопете в подсолена студена вода за 15 мин.
          Омесете каймата с една глава ситно нарязан лук, 1-2 пресовани скилидки чесън, черен пипер, сол, риган на вкус. Извадете патладжаните от водата, отцедете ги. Във всеки прорез поставете малко топче от каймата. Подредете патладжаните в тавата и между тях сложете едро нарязаните лук, чушки, домати/обелени и отцедени от семето/, скилидките чесън, пресните подправки. Полейте със зехтин. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 40 мин в загрята на 200 градуса фурна. Махнете фолиото и върнете да се запече за още 15-20 на 180 градуса до готовност.
          Ястието е еднакво вкусно и топло, студено.

петък, 7 август 2015 г.

Сироп от смокинови листа

          Представям ви още една рецепта от вълшебницата Йоли, която съм сигурна, че ще ви хареса, защото с нея ще имате запечатано в бутилка лятото :)

Йоли, сърдечно благодаря за този еликсир, страхотен е!




Продукти:
20-30 смокинови листа
1 л вода
1 кг захар
1 пакетче лимонена киселина



           Измийте смокиновите листа. Сложете ги в тенджера, залейте ги с водата и ги сварете за 20 мин. Оставете да се охладят. Прецедете течността. Добавете захарта и варете сиропа за 30 мин без капак. 5 мин преди края на варенето добавете лимонената киселина. Разсипете в сухи бутилки и запечатайте веднага, така ще вакуумират и ще можете да ползвате сиропа през зимата.

           Поднесете, разреден с вода или газирана вода, с резен лимон и лед.