петък, 31 юли 2015 г.

Памук кифли


          Ако още не сте ги опитвали - побързайте. Разходете се до вкусното кътче на Ваня Джорджевич, където освен рецептата за тези невъобразимо меки и пухкави кифлички ще открийте още много други вкусни рецепти.



Продукти:
 400 мл прясно мляко
3 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 мая /42гр/

1 с.л. сол
200 мл.олио
620 гр.брашно

За пълнеж по избор - 
мармалад
сирене
течен шоколад
локум

жълтък за намазване
сусам, мак за поръсване


          В купа сипете топлото мляко и пуснете кубчето прясна мая. Поръсете със захарта и брашното и оставете сместа да  шупне. В съда, в който ще месите, пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче и изсипете маяната смес. Добавете олиото и замесете меко, доста по-мазно от обикновеното тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си.
          Разделете тестото на две и всяка част разточете на кора с дебелина 3 мм. Разрежете на 12-16 триъгълника. В широкия край на всеки поставете плънка по желание и навийте кифлички.Веднага намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със сусам или мак и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.








петък, 17 юли 2015 г.

Лодки от чушки с яйца и сирене



Продукти за 4 порции:
4 по-големи тънкостенни чушки
2 домата
200 г сирене
3 яйца
100 г кашкавал
сол, зехтин, сушена чубрица



          Измийте и отрежете дръжките на чушките. разрежете ги през средата на две, за да се получат лодки. Почистете семенната част и подредете в тава за печене, посолете съвсем оскъдно.
          Обелете доматите/ за по-лесно може да ги топнете за секунда във вряща вода/. Нарежете ги на филийки, отстранете воднистата семенна част и нарежете на кубчета. Разпределете по дъното на всяка лодка, посолете леко. Разбийте с вилиза яйцата, натрошете при тях сиренето, овкусете с малко ронена чубрица и напълнета всяка лодка със сместа. Напръскайте леко със зехтин, налейте съвсем малко вода на дъното на тавата и изпечете в силна фурна за около 25 мин или до готовност.


          Извадете тавата от фурната, настържете кашкавала на едро ренде и го разпределете върху чушките. Върнете във фурната, изключете я и оставете кашкавалът да се разтопи.



събота, 11 юли 2015 г.

Френска селска торта с бисквити

        



          Представям ви една прекрасна рецепта от многото такива, които може да намерите във вкусния свят на Мина Ангелова - Мина, благодаря за страхотно вкусната и лесна за приготвяне торта, определено ще е чест гост на трапезата ни!








Продукти:
450 г френски бисквити с масло Petit Beurre*
500 г изцедено кисело мляко
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
100 г кафява захар**
2-3 с.л. течен мед
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон***
1 с.л. екстракт ванилия
настърганата кора от 1 лимон

6-8 с.л. течен мед, за поръсване
150 г лешници, леко запечени (или ядки по избор - орехи, бадеми)
5-6 бисквитки, по избор




          Пригответе крема - в купа цеденото мляко със захарта, добавете заквасената сметана, разбитата до меки връхчета сладкарска сметана, меда, ванилията, настърганата лимонова кора и лимоновия сок.
          В правоъгълна форма за торта с откопчаващ се борд подредете ред бисквити, полейте с малко мед и намажете с крем. Редувайте бисквити и крем до изчерпване на продуктите, като оставите малко от крема. Сложете тортата в хладилника за 2 часа. Извадете, намажете отстрани с отделения крем и поръсете обилно от всички страни със смлените ядки и бисквити. Охладете преди сервиране още 4 часа.




*Използвах по-малко от указаното количество бисквити - около 250-300 г
**Използвах тъмна кафява захар, която придаде приятен карамелен цвят на крема
***Не добавих лимонов сок - кремът стана достатъчно ароматен и само с настърганата лимонова кора



сряда, 1 юли 2015 г.