неделя, 12 април 2015 г.

Честито Възкресение Христово!

Христос Воскресе!
Здраве, благодат и щастие в домовете ви,
спокойствие и доброта в сърцата  ви,
приятели!











понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак с портокалов аромат



Продукти:
700 г брашно
10 г суха мая
щипка сол
200 мл прясно мляко
70 г краве масло
50 мл олио
5 яйца/единия белтък отделете за намазване/
150 г захар
1 ч.л. течен подсладител
кората на 1 портокал
сока на половин портокал
3 прахчета ванилия

по желание - стафиди, локум, течен шоколад
едри кристали захар за поръсване



          Замесете козуначеното тесто по обичайния начин. Аз меся в машината и спазвам следната последователност - разбивам леко с вилица яйцата с топлото прясно мляко. Добавям течния подсладител, портокаловата кора и сок, ванилиите. Изсипвам в контейнера на машината. Пресявам брашното, добавям към него захарта и разбърквам. Изсипвам върху яйчната смес. Най-отгоре поръсвам маята. Включвам машината на програма Тесто. Разтопявам маслото и смесвам с олиото. Изсипвам лъжеца по лъжица при месещото се тесто и изчаквам всеки път, за да се поеме. След края на цикъл месене нулирам машината и стартирам отново, за да меси два пъти. Оставям тестото още поне 45 мин в машината след края на програмата.


            Втасалото козуначено тесто разделете на две. Може да сплетете с плънка от стафиди, локум, орехи, да направите кифлички или руло с мармалад, орехова плънка, шоколад. По тази рецепта се получава страхотен козунак, ароматен, плътен, с много конци.





сряда, 1 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана

          Няма лъжа, няма измама - сезонът на великото козунакоправене е открит! /Шшшшт, той изобщо не е закриван всъщност, но между нас да си остане :)/
          Представям ви една от многобройните рецепти на майсторката на козунаци - Роси и или Кулинарен еликсир - Роси, сърдечно благодаря за рецептата, чуден козунак се получи, често ще го правя!



Продукти за 2 козунака:

3 яйца + 1 белтък
200 г заквасена сметана
160 г захар
1 ч.л. течен подсладител /ако желаете по-сладък козунак/
60 г краве масло + 40 мл олио
щипка сол
10 г суха мая или 25 г прясна
кората на един портокал + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон
750 г брашно



          Разбийте леко яйцата със захарта. Добавете сметаната, портокаловата кора и сока, есенциите,  подсладителя. Изсипете в контейнера на машината за хляб. Пресейте брашното, добавете щипката сол и изсипете върху яйчната смес. Отгоре посипете сухата мая, а ако ще ползвате жива - предварително разтворена в малко топла вода. Включете машината.
          Разтопете маслото, смесете с олиото и добавяйте при месещото се тесто в машината лъжица по лъжица, докато се поеме. След цикъл "месене" нулирайте програмата и пуснете отначало, за да измеси тестото втори път.
         Втасалото козуначено тесто разделете на две и сплетете козунаци. Може да сложите пълнеж от шоколад, сушени плодове, локум, сладко, орехова плънка. Оставете да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с отделения разбит жълтък, посипете с кристали захар и маково семе и изпечете на 160 градуса до суха клечка.


На снимката плетения козунак е с пълнеж от течен шоколад.