петък, 27 март 2015 г.

Шоколадово-изварен сладкиш "Лисьи норы" /"Лисичи хралупи"



За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер

За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
3 с.л. пудра захар

Пудра захар за поръсване



          Нарежете шоколада на дребни парчета, добавете маслото и сложете на тих огън да се разтопят. Охладете.
          Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. На тънка струйка изсипете охладената шоколадово-маслена смес като разбивате с миксера. Добавете пресятото с бакпулвера брашно и внимателно с шпатула съединете до хомогенизиране.
           Разбийте с миксер всички съставки за изварената смес до получаване на гладък крем. Пресипете в сладкарски пош с накрайник за пълнене на еклери.
          Застелете с хартия за печене дъното и стените на малка правоъгълна форма с разери 15х20-22см./ако не разполагате с толкова малка може да ограничите простарнството до желания размер с помощта на нагънати ивици алуминиево фолио/.
           Изсипете шоколадовата смес и заравнете. Шприцовайте изварената смес на равномерни купчинки в редици. Трябва да се получи приблизително така:


          Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 мин. Охладете. Поръсете с пудра захар и сервирайте, нарязан на квадратни парчета.








Източник
           

неделя, 15 март 2015 г.

Шоколадов пудинг



Продукти:
500 мл прясно мляко
120 г захар + 3 с.л.
4 яйца
50 г брашно
125 г натурален шоколад
1 ванилия
1/2 ч.л. канела



          Разтворете брашното в 100 мл от млякото. Прецедете, за да отстраните бучиците. В останалото мляко изсипете захарта и сложете на котлона. Бъркайте, докато захарта се разтопи. Прибавете ванилията, канелата, разтвореното в млякото брашно и начупения на парчета шоколад. Щом той се разтопи на тънка струйка налейте разбърканите с вилица жълтъци. Бъркайте до сгъстяване и дръпнете от огъня. Охладете.
          Белтъците разбийте с 3-те с.л. захар на гъст сняг. Внимателно съединете с охладения пудинг, повдигайки сместа отгоре надолу с шпатула до хомогенизиране.
         Намажете с масло дъното и стените на форма за печене. Пресипете сместа. Поставете в студена фурна и включете на 150 градуса. Печете 50 мин и изключете фурната. Оставете да се охлади в нея.
          Обърнете пудинга в десертна чиния и поднесете, нарязан на парчета.