неделя, 30 ноември 2014 г.

Торта с кон за Ели

           След рисуваната торта с кон за Ирина дойде ред и на Ели, по-малката сестра на шампионката, да отпразува своя рожден ден. е, беше през октомври, но съм сигурна, че ще ми простят за закъснението, с което показвам тортата тук. Ели искаше на тортата да има конче, но аз не бях сигурна и ѝ казах, че ще е с цветя. Обаче твърдо бях решила да опитам. Нямаше как, след като съм виждала това крехко дете на гърба на огромния кон, след като съм наблюдавала как светят очите ѝ, когато е при конете...направих конструкция от тел и лепейки тестото като скулптор моделирах коня. Нямах идея как ще декорирам самата торта, но когато я покрих с бялото захарно тесто в главата ми изникна образа на Ели там, на конната база, сред тревата...и бързо-бързо бялата торта се превърна в поляна с макове...е, конят ми не стана много съразмерен, макар Ели и Дани да ме осведомиха, че имало точно такава порода...когато дойдоха да я вземат, Ели очакваше торта с рози. Толкова много исках да я изненадам, че пропуснах да предупредя децата. пратих малкият да отвори входната врата ...и той отворил и голямата си порта...Ели, Ирина и Дани вече знаеха, че тортата е с кон, но какви възклицания само имаше като я видяха...Ели много се зарадва и на малкото конче, което ѝ подарих. А не знам дали трите се досетиха, че най-големият подарък беше за мен - блясъкът в три чифта прекрасни очи!








петък, 14 ноември 2014 г.

Ябълков пудинг с извара



Продукти:
300 г несолена извара
3 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г краве масло
2 големи ябълки
1 каф.ч. стафиди
1 пакетче захар с канела

За поръсване:
30 г краве масло
4 с.л. галета



          Разбийте  с миксер изварата със захарта. Добавете жълтъците един по един, като след всеки разбивате докато се усвои от сместа. Разтопете маслото и го прибавете.
          Белтъците разбийте с щипка сол на сняг. Изсипете ги при изварената смес, добавете стафидите, захарта с канелата и внимателно с шпатула разбъркайте, за да смесите.
          Обелете и почистете от семенниците ябълките. Нарежете на дребни кубчета.
          Намажете с половината масло кръгла форма /с диаметър 24 -26 см / и поръсете с 2 с.л. галета. Разтръскайте формата, за да се покрие дъното с галета. Разстелете ябълките и изсипете отгоре изварената смес. Заравнете. Настържете отгоре остатъка от маслото и поръсете с останалата галета.
          Изпечете пудинга на 150 градуса за около 45 мин или докато се зачерви приятно.
          Извадете, охладете и поднесете поръсен с пудра захар






събота, 8 ноември 2014 г.

Мус от бял шоколад с нар

Честит имен ден на хората, които обичам - на съпруга ми, малкия ми син, на мама и тате - бъдете много здрави и щастливи!
Честит имен ден на всички именници!
 
***
 




За 4 порции:
200 г бял шоколад
400 мл сладкарска сметана
1 пакетче захар с ром
1 нар





           Начупете шоколада в малка касерола. Разтопете го на водна баня и охладете леко. Добавете ароматизираната захар. Сметаната разбийте до меки връхчета. Изсипете при нея разтопения  шоколад и внимателно разбъркайте с шпатула, повдигайки сместа отдолу нагоре.
          Разпределете в четири чаши. Поръсете със зърна нар.