петък, 31 октомври 2014 г.

Сурова туршия "Леля Нинче"

          Огромни благодарности за бързата и ужасно вкусна туршия за Вени и най-вече на нейната майка леля Нинче - направете я и тя ще стане редовното присъствие на трапезата ви.



Продукти:
5 кг зеленчуци - карфиол, камби и моркови/претеглени почистени
1 голяма връзка целина
1-2 глави чесън

Марината:
500 мл олио
500 мл винен оцет
500 г захар
1 шепа сол
20 аспирина



         Почистете зеленчуците. Карфиола накъсайте на розички, камбите и морковите нарежете. Сипете ги в голям съд с капак /голяма тенджера или кофа/. Обелете скилидките чесън и ги добавете/ако не харесвате вкуса му сложете 1 глава/. Нарежете целината заедно с дръжките и я добавете към зеленчуците.
          Смесете продуктите за маринатата. Разтворете аспирините в малко топла вода. Залейте зеленчуците с марината, добавете разтворените аспирини и разбъркайте добре. Опитайте - всяка марка оцет или сол овкусяват по различен начин. Добавете нещо ако е нужно по ваш вкус.
          Изнесете съда на студено и разбърквайте всеки ден. Готова е за консумация след 3-4 дни. Може да съхранявате на студено /на тераса/ или да пресипете в кутии и да сложите в хладилника. Сигурна съм, че няма да се задържи дълго :)