четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Кашкавалки На Йоли

          Днес най-лъчезарната, най-чаровната, най-нежната блогърка, най-добрата готвачка сред музикантите и най-добрата музикантка сред готвачите, единствената българка със собствено телевизионно предаване по канала 24 Kitchen или просто "нашата Йоли" има рожден ден!

Мила Йоли,
 нека усмивката никога не слиза от лицето ти,
нека искрящите пламъчета в очите не загасват,
нека ведрото ти и невероятно позитивно отношение към живота никога не изчезва!
Благодаря ти за невероятно вкусните и изтънчено поднесени рецепти,
за милите думи, които винаги намираш време да ни дариш,
за готовността винаги да помогнеш!
Бъди благословена!
 
 
Една от любимите ни твои рецепти е моят принос към инициативата "На Йоли", с която всички ние, кулинарните блогъри, искаме да ти честитим празника.
 
 
 
 
 
Продукти за 8-10 броя:
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. разтопено краве масло
220 г брашно
1/2 ч.л. сол
100 г едро настърган кашкавал
2 с.л. ситно нарязан пресен лук
1 с. л. нарязани пресни подправки по избор или 1 ч.л. сухи
 
 
 
 
          Разбийте яйцата, прясното мляко и маслото. Добавете брашното и солта и внимателно разбъркайте, докато сместа стане гладка и без бучици. Добавете настъргания кашкавал и наситнените лук и подправки. Оставете за 30 мин в хладилник.
 
 
 
 
           Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете в нея тава за мъфини с 8-12 гнезда да се загрее. Разсипете кашкавалената смес в горещите гнезда като ги пълните догоре. Върнете във фурната и изпечете докато кашкавалките бухнат и порозовеят приятно. Извадете ги от гнездата още топли.
 
 
 
 
Още вкусни рецепти с красиви снимки ви очакват във Вкусно с Йоли
 
 
 

 
 

 


събота, 22 февруари 2014 г.

Спанак с крем сирене и яйца на фурна

          Днес ви представям една от многото вкусни рецепти, които можете да откриете в едно мое много любимо кулинарно местенце - Храна за душата.
                                                Нели, благодаря за тази вкусотия!




Продукти:
4 яйца
800 г пресен /500 г бланширан замразен спанак/
60 г масло
2 скилидки чесън
200 г крем сирене*
2 пресни домата / или 1 ч.ч. отцедени от консерва/
сол и черен пипер на вкус




          В дълбок тиган разтопете маслото и пуснете нарязаните на тънки пластини скилидки чесън. Разбъркайте и добавете нарязания на ивици пресен спанак и 1-2 с.л. вода /ако ползвате замразен - оставете го малко да се размрази и тогава гответе/. Разбъркайте докато спанака омекне и добавете крем сиренето. Овкусете със сол и черен пипер.
         Намажете подходяща тава с масло и пресипете в нея спаначната смес. Заравнете и разпределете отгоре нарязаните на кубчета пресни домати или отцедените консервирани. С помощта на лъжица направете 4 плитки гнезда, в които счупете яйца. върху всяко сложите бучица масло. запечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност на яйцата.
         Сервирайте ястието с лъжица кисело мляко.




* може да замените с извара

събота, 15 февруари 2014 г.

Торта Мини маус

          Днес на леля слънчицето става на цели 5 годинки! Разбира се, леля направи с много любов желаната торта - след Хеллоу Кити, тортата с кукла, Маша и мечока и кучето  с лалета дойде ред и следващия любим анимационен герой - Мини маус.

 
***
 
Честит рожден ден, Ивче!
Бъди много, много здрава, усмихната и щастлива,
развивай таланта си, преследвай целите си!
Много те обичаме и се гордеем с теб!
 
 
 

 



 
 
 
 
 


събота, 8 февруари 2014 г.

Дулсе де лече торта


Добро утро, Живот! Поседни на раздумка.
От кафето горещо отпий.
Не горчи. Подсладих го с надежда,
с щипка вяра и с много мечти.

 
Аз от твоето  пих – и горчиво, и черно.
Но до дъно, с усмивка го пих.
В дни на радост,  и в мъка безмерна
всяка сутрин отварях очи.

 
Всяка сутрин посрещах  зората
и приветствах те тебе, Живот.
Посред зимите зли, посред лято,
не живеех -  горях от любов.

 
И простих ти,  Живот, че опита
моя огън без свян да гасиш.
Като феникс отново политах
и  разгарях отново искри.

 
Не си тръгвай, Живот, днес празнувам.
Днес пораствам с година една.
И децата си пак ще целувам,
и  мечтите си пак ще градя.

                                                               
Остани, ще ти сипя отново.
Имам  толкова много кафе…
Имам още какво да говоря,
пълно с обич е мойто сърце…

 
Добро утро, Живот, добро утро…

 8 февруари 2014
 
          Сервирах кафето...ред е на тортата и бонбоните...




За блатовете:
8 яйца
300 г захар
350 г смлени лешници
120 г брашно
1 с.л. нескафе

За крема:
500 г маскарпоне
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко

За сиропиране:
150 мл топло прясно мляко

За декорация:
100 г натурален шоколад

         За блатовете сложете яйцата и захарта на водна баня. Разбивайте с миксера на средна скорост, докато сместа се сгъсти и побелее. Махнете съда от водната баня и продължете да разбивате докато изстине.
          Смесете смлените лешници с брашното и нескафето. Изсипете при яйчния крем и внимателно размесете с шпатула. Разделете получената смес на две равни части и изпечете два блата във форма с диаметър 23 см на 180 градуса за 20 мин /готовността проверете с клечка/.
          Пригответе карамелизираното кондензирано мляко като варите на тих огън неотворената консерва в продължение на 3-3,5 часа. Следете през цялото време да е покрита с вода. Оставете за няколко часа да изстине. /В руските магазини от типа на Березка може да откриете и готово карамелизирано кондензирано мляко под името сгущенка/.
        Разбийте на ниски обороти на миксера маскарпонето, добавете карамелизираното мляко и продължете да разбивате, докато се смесят добре.
        Всеки блат разрежете на две и сиропирайте с топлото мляко. Сглобете тортата, редувайки блат с крем. Завършете, като измажете с крем и борда.
        За декорацията разтопете шоколада на водна баня. Изрежете ивици от хартия за печене с дължина, равна на обиколката на борда на тортата. Изсипете леко охладения шоколад в пликче от целофан, отрежете връхчето му и нарисувайте с получения пош цветя по ивиците хартия. Оставете шоколада да се втвърди на студено, но не и в хладилник, за да не побелее. Не чакайте твърде дълго, за да остане пластичен. Обвийте ивиците хартия около борда, леко притиснете, за да полепне декорацията по крема и внимателно отлепете хартията.
          Сервирайте тортата след няколко часа.

 
 
 

 

 

сряда, 5 февруари 2014 г.

Торта Дора изследователката

          Това е тортата за 4-ия рожден ден на Таня. Майка и Даяна ми разказа, че Дора изследователката е любимото анимационно филмче, което Таня става да гледа в ранни зори преди детската градина. Когато се срещнахме да обсъдим тортата, Даяна изработваше сама украсата за празника - торбички за лакомства, етикети, покани - всичко с ликовете на Дора и нейните приятели. Решихме и бисквитките, и самата торта да бъдат със същите мотиви.
          Когато следобед занесох тортата, Даяна ми сподели, че още с отварянето на очите си тази сутрин Таня е питала за тортата. Е, след завръщане от градина, я очаква една изненада, която се надявам да направи празника на цялото семейство незабравим.
           Тортата е с ванилови блатове и ванилов крем с банани.





***
 
 
Честит рожден ден, Таня!
Пожелавам ти най-прекрасното и усмихнато детство! Бъди здрава, щастлива и обградена с много обич!
 
 
 
 
 



 
 
 
 

 
 



 
 
 
 
 
 


събота, 1 февруари 2014 г.

Тиганици




За 12-15 броя /1-2 порции/* :
1 яйце
4 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
8 с.л. брашно

олио за пържене



         Разбъркайте содата в киселото мляко. Добавете яйцето, солта и брашното. Разбийте за кратко с миксер.
         Сгорещете мазнината в дълбок тиган, гребвайте с лъжица от сместа и изпържете тиганиците до златисто от двете страни.
         Сервирайте с мед, конфитюр, сирене или поръсене с пудра захар.




*Направете поне двойна доза ако искате да си хапнете с удоволствие.


Рецептата е на знаменитата певица от квартет Славей Светла Караджова, поместена в бр. 45/2013 г на в-к Всичко за семейството