неделя, 27 октомври 2013 г.

Кадаиф




Пpодукти:
250 г пpесен кадаиф *
1 ч.ч. едpо наpязани оpехи
1 300 мл вода
500 г захаp
100 г кpаве масло
1 капсула лимонова есенция или настъpганата коpа на 1 лимон   





            Изсипете пpесния кадаиф в тава, добавете едpо наpязаните оpехови ядки и pазбъpкайте. Запечете го в умеpена фуpна до златисто, като го pазбъpквате пеpиодично. Оставете да изстине.



           Сваpете сиpоп от водата и захаpта, добавете маслото и оставете да се pазтопи. Аpоматизиpайте с лимоновата есенция / ако ползвате лимонова коpа - добавете я в сиpопа още в началото./.
           Залейте кадаифа с гоpещия сиpоп и покpийте тавата с лист алуминиево фолио, за да се задуши. Сеpвиpайте студен.




 

 
 
*Ако се чудите как да се снабдите с пресен кадаиф, ще ви предложа една екскурзия до Велико Търново и самобитната Самоводска чаршия - там, в малкото дюкянче, ще приготвят кадаиф пред очите ви и повярвайте, вкусът му няма нищо общо с този, който се продава готов запечен.
 
 
 



събота, 19 октомври 2013 г.

Банички-пурички с праз






Продукти:
4-5 стръка праз
2-3 с.л. олио или зехтин
150 г сирене
1 яйце
10 листа фини кори за баница



          Почистете и измийте стръковете праз. Нарежете ги на 4 по дължина и после на парченца. Задушете в мазнината като бъркате непрекъснато. Добавете 100 мл вода и оставете на тих огън докато се изпари, а праза омекнете. Свалете от огъня и охладете. Прибавете натрошеното сирене и яйцето и разбъркайте получената плънка.
             Всеки лист прегънете по късата страна като 183-та от него да е единична кора. По края на двойната разпределете 2 с.л. от плънаката и завийте на стегнато рулце.
            Подредете пуричките в тава върху хартия за печене, напръскайта с малко мазнина и запечете в умерена фурна до зачервяване. Поднесете студени.

неделя, 13 октомври 2013 г.

Сливов сладкиш



Продукти:
15 - 20 бр сини сливи /сорт Анджелино */
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. брашно



          Измийте сливите, разполовете и махнете костилките. Застелете правоъгълна тавичка 20х30 см с хартия за печене и посипете 3 с.л. от общото количество захар на хартията. Наредете половинките сливи плътно с разреза надолу и изпечете за 20 мин докато омекнат много добре и сиропа се сгъсти. Охладете за 10 мин.
          Разбийте яйцата с останалата захар, добавете брашното. Полученото гъсто тесто излейте на тънък слой,  докато покрие сливите. Изпечете за 20 мин на 180 градуса докато се зачерви. Охладете и обърнете в плато. Отсранете хартията и сервирайте, нарязан на парчета.



*Анджелино е сравнително късен сорт синя слива, с едри, кръгли плодове с малка костилка. Много сочни и ароматни, подходящи са за компоти, сладка и конфитюри, сокове и нектари, както и за всякакви десерти. Съхраняват се продължително време на хладно/най-добре в отделението за плодове в хладилник/, което им дава предимство пред не толкова трайните, но по-широко разпространени сортове синя слива Стенлей, Чачанска лепотица, Чачанска най-
боля.




Тук Анджелино е снимана в средата на август, месец преди настъпване на беритбена зрелост: