събота, 28 септември 2013 г.

Торта "Южен пътен възел - Велико Търново"

         
 

          Е, само такава торта не бяхте виждали, ама ето я. Поръча ми я Дани, за която правих тортата-рокля. Баща й имаше юбилей и тъй като работата му е била свързана с изграждането на пътното съоръжение, тя поиска то да е основният мотив на тортата. Предизвикателство, защото е доста трудно да пресъздадеш достоверно такъв мащабен проект върху малкото пространство на тортата. Борда реших да украся с рисунки на емблематични за града места - Царевец, Владишкия мост, накацалите по скалите къщи.

          


 

 
 
Реших да внеса и нотка хумор в надписа, оформяйки годините на рожденика като пътен знак:
 
 
Вкусово заложих на любимата ми комбинация - сочни шоколадови блатове, напоени с ароматно желе от дюли и ванилово-сметанов крем.
 
 

          Искаше ми се да сложа още знаци и табели, но щяха да са прекалено миниатюрни, за да хармонират с големината на пътищата, затова се отказах и Южния пътен възел остана в този вид.



 
 

събота, 21 септември 2013 г.

Добруджанска яхния



Продукти:
300 мл олио /може да намалите малко количеството/
700 г пипер*
500 г лук*
3 големи моркова
150 г ориз
800 г домати*
шепа нарязани стъбла прясна целина

сол, черен пипер, чубрица


           Измийте и подгответе зеленчуците - разрежете чушките на две, почистете от семето и нарежете на ивички. Лука нарежете на по-едри кубчета морковите настържете на едро ренде. Доматите обелете, почистете от частта около дръжката и нарежете на кубчета.
          В дълбока тенджера сипете чушките, лука и морковите, добавете олиото и сложете да се запържва. Разбърквайте и оставете на огъня докато зеленчуците променят цвета си и омекнат. Добавете целината, след 2-3 минути ориза и продължете да разбърквате докато стане "стъклен". Овкусете с подправките, добавете доматите и намалете огъня да покъкри 5-6 мин.
         Пресипете в тава /не добавяйте никаква вода/ и изпечете за 40 мин на 180 градуса.



*Претеглени почистени

Рецептата е на моята колежка и приятелка Диди.


четвъртък, 12 септември 2013 г.

Сватбени сладки

        


           Това са сладките, които правих за сватбата на Рада и Ангел - племенник на моята съседка. Сватбеното тържество отмина, но все пак искам да пожелая на младото семейство много щастие и безоблачно време по пътя на съвместния им живот!


 



 
 
 
 
 
 

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Нектар от круши

     

          Когато си имаш овощна градина и съпруг-агроном, често се оказваш в положението да се чудиш какво да правиш с огромното количество плодове, които се раждат под грижливите ръце...то компоти, сладка, конфитюри, всекидневно ядене и раздаване на близки и приятели и пак остават...а все още има млади дръвчета, невстъпили в пълно плододаване. Има видове, които са нетрайни и трябва да се консумират в рамките на няколко дни - сочни праскови и нектарини, златни дъхави круши...



 

 

 
 
 
 
 
 

 

          Обожавам плодове, децата и те с радост ядат, ама колко можеш да изядеш? Поредната чанта с круши ми дойде в повече. Мислих, мислих - мармаладите и конфитюрите в мазата пълнят рафтовете...и все пак измислих - хем не съм гузна, че изхвърлям толкова вкусни и едри плодове, които други хора купуват скъпо и прескъпо, без гаранция за произход и качество, хем напитката за студените зимни дни готова и на ръка разстояние.

 




         Та ако разполагате и вие като мен с излишък от плодове - затворете си късче слънчево лято за зимата.




         Нужни са ви добре узрели круши /Вилямова или Хардиева масловка/ и захар на вкус.
Измийте и почистете крушите. Ако има нагнили места изрежете добре, почистете семенниците, обелете кожицата. Нарежете на парчета, сложете в дълбок съд и налейте вода, колкото да ги покрие. Сварете до омекване и пасирайте. Долейте вода до желаната консистенция на нектара и прибавете захар на вкус. Оставете да поври 5 мин и дръпнете от огъня.
         Крушите са  достатъчно ароматни, но ако желаете може да ароматизирате нектара с малко ванилия. Прецедете нектара през цедка и го налейте в сухи стъклени шишета, затворете с капачките и стерилизирайте за 20 мин.


неделя, 1 септември 2013 г.

Конфитюр от праскови

 
 
 Продукти:
3 кг праскови /обелени и нарязани на кубчета/
800 г захар
1 ч.л. лимонена киселина
 
          Изберете добре узрели, но не прекалено меки праскови. Измийте ги, обелете и нарежете на кубчета. Засипете със захарта и оставете за една нощ в хладилник.
          Сварете конфитюра на умерен огън като бъркате непрекъснато и обирате отделената пяна. Готов е, когато лъжицата започне да оставя диря по дъното на съда. 5 мин преди края на варенето добавете лимонената киселина.
           Разсипете в сухи бурканчета, затворете и обърнете надолу с капачките. За по-голяма сигурност стерилизирайте за 15 минути.